JANEZ JANŠA

‘Slovenci, vrag je odnio šalu. Naoružajte se! Šokantno je što smo jučer dopustili u središtu Ljubljane...‘

- Jasno je da s velikom vjerojatnošću možemo očekivati zaoštravanje sigurnosne situacije, piše Janša

Janez Janša, propalestinski skup u Ljubljani

 /Afp/ Twitter

Nakon što je prije nekoliko dana skupina pro-palestinskih prosvjednika u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, vrijeđala Židove i pozivala na uništenje Izraela, bivši slovenski premijer Janez Janša pozvao je Slovence da se legalno naoružaju.

- Vrag je odnio šalu. Naoružajte se. Legalno, napisao je Janša na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

- Hvala svima koji su proširili ovaj poziv, čak i onima koji to ne žele. Mislim na radikalizirane medijske zvijezde koje su u vrijeme covida svakodnevno pozivale na protuzakonito ponašanje i podržavale one koji to čine, a sada se zgražaju kada netko na vrijeme upozori na opasnost i pozove na zakonito ponašanje.

Pametni su shvatili poziv. Pametni i odgovorni o tome će voditi računa. Ostali će vjerovati Golobu, Poklukaru i Šarcu (ili čak Jenullu, Kovačevoj, Mukiju i paradama ponosa) da su sposobni zaštititi Sloveniju, ali i njih osobno u slučaju terorističkih napada, napisao je Janša.

Prozvao je slovensku vladu zbog mjera za suzbijanje ilegalnih migracija i upravljanja sigurnosnim rizicima.

- Premijer Golob nedavno je čak izjavio da je jedino rješenje problema ilegalnih migracija - učiniti ih legalnima! Migranti su to shvatili točno kao i izjavi Angele Merkel iz 2015. da su dobrodošli u Njemačku. Ministar Poklukar je prije nekoliko dana rekao da je slovenska policija dokazala svoju sposobnost obradivši ove godine više od 40.000 ilegalnih migranata za postupak azila u Sloveniji. Ne spriječiti ih, nego omogućiti! Sadašnji ministar obrane ionako svoj resor vodi kao reality show. Vjerujemo da će slovenski policajci radije spriječiti ilegalne migracije nego igrati ulogu taksista do centara za azil. No kako kaže afrička poslovica: vojska lavova predvođena slonom uvijek će biti poražena od vojske slonova predvođene lavom. Ministar Poklukar nije sposoban postaviti policijsku postaju u Ivančnoj Gorici pa ljudi u Suhoj krajini moraju osnivati svoje seoske straže, piše Janša i dodaje:

- Svijet se promijenio u posljednjem desetljeću. U euroatlantskom području, uglavnom na gore. Zapadna civilizacija je potkopana iznutra u svojim vrijednosnim temeljima. Nekažnjeno zlo iz Moskve opet fizički prijeti našem istočnom susjedstvu. Pritisak masovnih ilegalnih migracija radikalno razara postojeći način života u EU i jača militantne jezgre u europskim metropolama. Nekada sigurni i uspješni gradovi bilježe neviđeni porast kriminala. Tu nažalost spada i Ljubljana. Posljednjim upadom palestinskih terorista u Izrael još se jednom potvrdilo koliko je važno da narod bude dobro i legalno naoružan. Na mnogim mjestima naoružani pojedinci u kibucima uspješno su spriječili još veći pomor žena i djece.

U ljudskoj je prirodi nadati se najboljem i predvidjeti zlokobne znakove nadolazećih prijetnji. U siječnju 1991. samo je 15% ispitanika odgovorilo da sigurno očekuju oružanu intervenciju JLA po proglašenju samostalne slovenske države, kaže Janša i dodaje da su i danas pismenima barem tri stvari jasne:

1. Da s velikom vjerojatnošću možemo očekivati zaoštravanje sigurnosne situacije,

2. Da sadašnja garnitura vlasti nije ni približno sposobna za pravovremene procjene, pripreme i djelovanje,

3. Da stoga svatko ima pravo i dužnost učiniti sve što je u okviru ustavnog poretka za zaštitu svoje obitelji i domovine.

- Stoga, vrag je odnio šalu. Naoružajte se. Legalno, zaključio je Janša na Twitteru.

Podsjetimo, prije četiri dana je usred Ljubljane skupina Hamasovih pristaša vrijeđala Židove i pozvala na uništenje Izraela.

Janša je istaknuo da su na tom skupu bili i neki dužnosnici slovenske vlade.

- Organizacija je u suradnji s nevladinim udrugama koje izdašno financira država. Bilo je to šokantno, odvratno pljuvanje po žrtvama terorizma. Bez obzira na to, velika većina Slovenaca podržava Izrael u njegovoj obrani života i sigurnosti vlastitog stanovništva i u njegovim naporima da jednom zauvijek iskorijeni teroristički Hamas. U 2021. godini je Vlada službeno proglasila Hamas terorističkom organizacijom u Sloveniji. Ta je odluka još uvijek dio našeg zakonodavnog okvira, stoga ovakvi skupovi pristaša Hamasa trebaju imati službenu reakciju aktualne vlade i neke pravne posljedice, napisao je ranije Janša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:42