ATENTAT NA PREMIJERA

Slovački pjesnik danima je planirao šokantan napad; Krvarenje zaustavljeno, ali javio se novi problem

Osumnjičenom napadaču, 71-godišnjem književniku, prijeti zatvorska kazna od 25 godina do doživotnog zatvora

Juraj Cintula

 X Screesnshot/

Slovački premijer Robert Fico, na kojeg je u srijedu izvršen pokušaj atentata, operiran je i u stabilnom stanju. Populistički vođa se nakon sastanka vlade u gradu Handlova, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave, uputio prema gomili ljudi koji su ga čekali ispred lokalnog kulturnog centra.

U jednom trenutku ga je netko iz publike dozvao i nekoliko trenutaka kasnije ispaljeno je pet hitaca, od čega su dva Fica pogodila iz neposredne blizine. Jedan mu je prošao kroz trbuh, a drugi ga je pogodio u zglob.

image
-/Afp
image
-/Afp

Fico je hitno helikopterom prebačen u bolnicu, gdje su se liječnici cijelu noć borili da mu spase život. Zamjenik premijera Tomaš Taraba za BBC je rekao da je Fico izvan životne opasnosti, ali je još uvijek u vrlo ozbiljnom stanju na odjelu intenzivne njege.

Kako je objavila slovačka Pravda, ustrijeljeni premijer trebao bi na još jednu operaciju. Krvarenje u trbušnoj šupljini je uspješno zaustavljeno, ali bi lijekovi za razrjeđivanje krvi, koje Fico uzima, mogli izazvati probleme.

image

Robert Fico

Attila Kisbenedek/Afp

Još jedna operacija

Točan motiv pucnjave je nejasan, ali slovački ministar unutarnjih poslova Matuš Šutaj Eštok rekao je da je početna istraga otkrila "jasnu političku motivaciju". Osumnjičeni napadač, 71-godišnji slovački pisac Juraj Cintula, odmah nakon uhićenja je lokalnom mediju dao izjavu u kojoj objašnjava svoje motive napada.

"Ne slažem se s politikom vlade. Uostalom, masovne medije se likvidira, zašto se napada RTVS? Zašto je Mazák smijenjen?" kazao je Cintula misleći na Jána Mazáka, nekadašnjeg šefa slovačkog sudbenog vijeća koji je otpušten tijekom Ficove kontroverzne reforme pravosuđa. Nacionalna televizija Markiza otkriva da je osumnjičeni priznao policiji da je napad isplanirao nekoliko dana ranije. Navodno je htio ozlijediti Fica, ali ga nije htio ubiti.

"Dugi niz godina posjedovao je vatreno oružje i znao je da može ispaliti pet hitaca u osobu, u njezine vitalne organe", rekao je o napadaču bivši direktor Slovačke nacionalne agencije za kriminal Ľubomír Daňko. Sin osumnjičenika rekao je da njegov otac legalno posjeduje poluautomatski pištolj ČZ 9mm, još otkako je prije nekoliko godina radio kao zaštitar u trgovačkom centru, ali i da nikada nije govorio o svojim planovima za napad na premijera.

U međuvremenu je otkriveno da je Cintula prije tri tjedna bio u mjestu Dolní Krupá, gdje je slovačka vlada održala sjednicu, te je sudjelovao u prosvjedima protiv vlade i Ficovog pokušaja kontrole medija. Pojedini lokalni mediji pišu kako je osumnjičeni napadač navodno otvoreno izražavao ekstremističke stavove, poput zagovaranja samoorganiziranih paravojnih milicija koje štite zemlju od migranata koji dolaze izvan Europe. U jednoj svojoj objavljenoj knjizi Cintula također kritizira državu i optužuje Rome za zlouporabu socijalne zaštite.

Proruska skupina

Cintula je posljednjih godinama ozbiljno zagrezao u radikalizam te je od 2015. blizak s neregistriranom paravojnom skupinom pod nazivom Slovenskí Branci (SB). Kako otkriva istraživački portal VSquare, skupinu SB obučavali su bivši pripadnici ruskih specijalnih snaga Specnaz, a surađivali su i sa zloglasnim Noćnim vukovima, ruskim bajkerima čiji je počasni član ruski predsjednik Vladimir Putin.

image

Juraj Cintula

Facebook/

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije Cintule u društvu članova SB-a i njegove izjave u kojima objašnjava da su ga privukli jer nisu ovisni o državi i sami kupuju opremu i oružje za obranu od stotina tisuća migranata koji ulaze u Europu. Slovački ministar obrane Robert Kalinak potvrdio je da se Cintula prije više godina družio s članovima SB-a, ali s obzirom na to da je bio pacifist, pozvao je skupinu da se suzdrži od oružane borbe.

Policija je nakon uhićenja osumnjičenika pretražila njegov stan i odvela njegovu suprugu na ispitivanje. Atentatora se tereti za pokušaj ubojstva s predumišljajem iz osvete. Ako mu se dokaže krivnja, mogao bi biti kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 25 godina do doživotnog zatvora. Pokušaj ubojstva prvi je atentat na visokog političara u povijesti moderne Slovačke, koja je neovisnost stekla 1993. godine. Dolazi u trenutku kad slovačka vlada, po uzoru na mađarsku, pokušava pojačati nadzor nad institucijama u zemlji napadima na medije, nevladine organizacije i tužitelje.

Otkako je lani pobijedio na izborima i sastavio vladu, Fico je krenuo u raspuštanje javne nacionalne radiotelevizije i u pretvaranje u novu postaju koja će u potpunosti biti pod kontrolom vlade. Ubrzano radi i na pokušaju zatvaranja ureda posebnog tužitelja usredotočenog na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala na visokoj razini, kao i na proglašavanju nevladinih organizacija stranim agentima ako se financiraju iz inozemstva.

Ranije, Fico je otvoreno izražavao svoje proruske i antizapadne stavove te je obećavao uskratiti vojnu pomoć Ukrajini i zabraniti muslimanima da uđu u Slovačku, proglasivši ih teroristima i borcima Islamske države.

Smirivanje situacije

Slovačka predsjednica u odlasku Zuzana Čaputová je nakon atentata na Fica pozvala javnost da se suzdrži od daljnjeg rasplamsavanja napete situacije. "Izađimo iz začaranog kruga mržnje i međusobnih optužbi. Ono što se jučer dogodilo je individualni čin. Ali za napetu atmosferu mržnje smo zaslužni svi", kazala je Čaputová.

Slovački ministar financija Ladislav Kamenický je za atentat optužio novinare, koji su kritički pisali o Ficovim političkim potezima, dok je novoizabrani predsjednik Peter Pellegrini rekao da su obračuni i međusobno okrivljavanje posljednje što državi treba u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 02:58