U JEKU PANDEMIJE

Slovačka donekle ublažava lockdown, od nedjelje je napokon ukinuta zabrana izlaska noću

Oporbene stranke optužuju vladajuću koaliciju da oštrim mjerama želi ograničiti protuvladine prosvjede, a ne toliko pandemiju

restoran u Bratislavi

 VLADIMIR SIMICEK/AFP

Slovačke vlasti ukinule su u nedjelju zabranu izlaska noću, a ukidanje drugih mjera još je neizvjesno jer su brojke zaraženih covidom-19 i dalje visoke.

Zabrana uvedena sredinom prosinca kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa bila je na snazi od 20 sati do 5 sati ujutro.

Školama diljem Slovačke od ponedjeljka je ponovno dopušteno održavati nastavu u učionicama, međutim, čak i najmlađa djeca moraju cijelo vrijeme nositi zaštite maske. Nadalje, u područjima koja su najviše pogođena zarazom obvezne su maske FFP2.

Okupljanja više od šest osoba iz različitih kućanstava i dalje su zabranjena.

Oporbene stranke optužuju četverostranačku vladajuću koaliciju da takvim oštrim mjerama želi ograničiti protuvladine prosvjede, a ne toliko pandemiju.

Prošlo je tjedan dana otkako je restoranima i drugim ugostiteljskim objektima dopušteno posluživati hranu u zatvorenom prostoru, no ulazak je dopušten samo onima koji su preboljeli covid-19 ili su cijepljeni.

Pojedinosti o popuštanju ograničenja za kulturne djelatnosti, a koje bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak, tek trebaju biti jasno navedene.

Ministrica kulture Natalia Milanova najavila je za vikend da će odluka o tome biti donesena nešto kasnije u ponedjeljak.

Najave popuštanja mjera, koje je ona obznanila u petak, oštro su kritizirali organizatori kulturnih događanja. Primjerice, Slovačko nacionalno kazalište poručilo je da je neisplativo izvoditi predstavu ako je smije pratiti samo 50 gledatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 04:49