PUT PO KIŠI

‘Sloboda, sloboda, hoćemo vize!‘: ‘Karavana‘ s tisućama migranata krenula prema SAD-u

Migranti nisu kriminalci, oni su međunarodni radnici, pisalo je na transparentu koji su nosili sudionici karavane

migranti na putu prema SAD-u

 ISAAC GUZMAN/AFP

"Karavana" s nekoliko tisuća migranata pošla je u ponedjeljak na put s juga Meksika s nakanom da dođe u Sjedinjene Države, prvog dana Samita Amerika koji se održava u Los Angelesu i na kojemu će se razgovarati o migracijskom pitanju.

Skupina u kojoj su muškarci, žene i djeca iz Srednje Amerike i Venezuele pošla je po kiši iz Tapachule na gvatemalskoj granici prema američkoj granici, više od 3000 km na sjever, javio je AFP. Zasad nema podataka o njihovu broju.

"Migranti nisu kriminalci, oni su međunarodni radnici", pisalo je na transparentu koji su nosili sudionici karavane.

"Sloboda, sloboda", "Hoćemo vize", izvikivali su drugi hodači, a neki su pjevali venezuelsku himnu.

image

migranti na putu prema SAD-u

ISAAC GUZMAN/AFP

"Poručujemo predsjednicima država koji danas dolaze na sastanak na vrhu Amerika da žene i djeca migranti te migrantske obitelji nisu sredstvo obračuna u ideološkim i političkim nadmetanjima", rekao je za AFP Luis Garcia iz nevladine organizacije Dignificacion Humana koja prati migrante.

Demokratski predsjednik Joe Biden nada se da će na Samitu Amerika potpisati ugovor o područnoj suradnji na polju imigracije, što je osjetljiva tema zbog koje je zaslužio oštre kritike republikanske oporbe.

Jedan od glavnih partnera u Latinskoj Americi, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, potvrdio je u ponedjeljak da neće doći na sastanak na vrhu jer SAD nije pozvao Kubu, Nikaragvu i Venezuelu zbog toga što ne poštuju demokratske vrijednosti i ljudska prava.

"Karavane" migranata koje prolaze kroz Meksiko razlog su napetosti s SAD-om od mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa (2017. - 2021.).

Broj ljudi koji žele ući u SAD bježeći od siromaštva i nasilja u Srednjoj Americi i na Haitiju mjesecima je u neprestanom porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:21