NAVALA

Sljedeće godine u EU stiže 3 milijuna migranata?

 AFP

Njemačka je u listopadu primila 181.166 migranata koji namjeravaju tražiti azil, što predstavlja novi mjesečni rekord, čime je ukupan broj migranata od početka godine porastao na 758.473, objavilo je u četvrtak tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova.

Ako se dolasci nastave tim ritmom do kraja godine, predviđanja vlade u Berlinu o 800.000 do milijun migranata u cijeloj godini bit će premašena. Podaci dolaze iz njemačkog sustava EASY koji broji migrante pristigle u zemlju, a koji namjeravaju zatražiti azil ali to još nisu učinili. "Ne može se isključiti višestruka registracija ili neregistracija", smatra ministarstvo.

U mjesecu rujnu su u Njemačku došla 163.772 migranta, što je tada bila rekordna brojka.

Izbjeglice i migranti ove će zime vjerojatno i dalje stizati preko Turske tempom do 5.000 ljudi na dan, objavio je pak UN pozivajući na više sredstava kako bi se izbjegle tragedije u Grčkoj i na Balkanu u nadolazećim mjesecima. Istovremeno, Europska komisija objavila je procjene o broju izbjeglica za 2016. godinu - očekuje se da će u države Europske unije sljedeće godine ući 3 milijuna izbjeglica . Nije realno očekivati da se priljev smanji prije 2017., dodaju iz Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:58