USKRATIO POTPIS

SLIJEDI SHUTDOWN? Trump ne pristaje na kompromis kojim bi se izbjegla paraliza administracije, inzistira na zidu na granici s Meksikom

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump neće potpisati privremeni zakon o proračunu kojim bi se izbjegla paraliza dijela federalnih administracija, jer taj zakon ne sadržava financiranje zida na granici s Meksikom, rekao je u četvrtak jedna visoki republikanski dužnosnik.

"Predsjednik nam je rekao da neće potpisati zakon koji je jučer navečer stigao iz Senata jer je zabrinut za sigurnost granica", rekao je predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan nakon susreta republikanaca s predsjednikom.

Ta Trumpova odluka povećava izglede za prekidom rada (shutdown) vlade prije Božića jer je rok za dogovor o proračunu između dvaju domova Kongresa i Bijele kuće određen za petak navečer.

Republikanski predsjednik inzistira da financiranje zida u iznosu od 5 milijardi dolara bude uključeno u proračun.

Taj zid je jedno od njegovih najvažnijih izbornih obećanja, ali tu ideju nisu prihvatili neki parlamentarci iz njegovih redova.

"Vratit ćemo se u Zastupnički dom i raditi", dodao je Paul Ryan. "Želimo da vlada ostane otvorena, ali želimo i postići dogovor za zaštitu naših granica".

Senat je u srijedu navečer izglasao hitnu mjeru za izbjegavanje zatvaranja, tekst koji bi omogućio da federalna vlada ostane u potpunosti djelatna do 8. veljače.

Objava Trumpovog protivljenja tom tekstu zabrinjava gospodarske krugove. Burza u New Yorku je u četvrtak rano poslijepodne pala za 2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 06:50