MISTERIJ NESTALOG BOEINGA

SLAVNI REDATELJ OBJASNIO ZAŠTO MISLI DA MALEZIJSKI BOEING NIKADA NEĆE BITI PRONAĐEN 'Kada bi ga locirali, ja bih znao što treba napraviti'

 
 Profimedia, Zuma Press - News

Poznati istraživač morskih dubina i proslavljeni američki redatelj James Cameron iznio je vlastitu teoriju o nestanku malezijskog zrakoplova na letu MH370.

Smatra da uopće nije neobično što nije pronađen te tvrdi da je arogantno misliti drugačije.

Redatelj slavnog Titanica prije gotovo četiri godine iznio je mišljenje kako avion nikada neće biti pronađen, a ovih je dana za australske medije izjavio da nema naznaka da bi mogao biti riješen jedan od najvećih zrakoplovnih misterija.

Početkom tjedna James Cameron nazočio je u Sydneyju otvaranju svoje nove izložbe u Australskom nacionalnom pomorskom muzeju, a tom je prigodom za news.com.au rekao da je mogućnost pronalaska nestalog zrakoplova na dnu oceana ravna traženju igle u plastu sijena.

- Imamo više saznanja o površini Marsa ili Mjeseca nego što znamo o dnu naših oceana. Oprema koju sam osobno dizajnirao stvorena je za istraživanje velikih dubina ranije identificiranih lokacija od znanstvenog interesa.

- Kada pronađu lokaciju na kojoj se srušio MH370, znat ću kako je istražiti, napravit ću mapu, znam kako iskoristiti robote da odu na lokaciju i naprave forenzičku analizu olupine, izjavio je.

- Iako, nije to nešto što mene osobno zanima, više bih volio istraživati olupinu nekog broda, zaključio je Cameron.

U svojoj posebnoj podmornici, napravljenoj za jednog čovjeka, Cameron je prije šest godina u spektakularnom pothvatu dotaknuo najdublju točku Tihog oceana, Marijansku brazdu, čija je dubina na najdubljem dijelu 11.034 metara ispod morske razine.

Holivudski redatelj je prva osoba koja je na toj dubini bila sama.

Ovaj se zaron dogodio nakon sedam godina planiranja i dizajniranja posebne podmornice koja je Cameronu omogućila da podnese nevjerojatan pritisak oceanskog dna.

Tvrdi da bi se nestali zrakoplov mogao nalaziti bilo gdje komentirajući činjenicu da je pretraženo tisuće kvadratnih kilometara morskih dubina.

- Ljudi zapravo nemaju pojma koliko je ocean ogroman. Imamo osjećaj kao da je sve već istraženo, kao da znamo sve, imamo naše satelite, ali čim zaronite u ocean, čeka vas ogromna nepoznanica. Govorimo o stotinama tisuća kvadratnih kilometara, trebalo bi nam nekoliko desetljeća da sve pregledamo, izjavio je.

- Bilo bi sjajno kada bi bila pokrenuta sveobuhvatna potraga diljem zapadnog Pacifika i Indijskog oceana, puno bismo naučili. Volio bih da netko baci milijarde dolara za takav pothvat. Naučili bismo puno o oceanskim dubinama, zaključio je James Cameron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 03:21