NESTALI U KINI

Slavni, moćni, poznati... preko noći nestaju s lica zemlje: Od dolaska Xija lista nepodobnih sve je duža

Pretpostavlja se da je Meng posljednja žrtva antikorupcijske kampanje predsjednika Xi Jinpinga

Xi Jinping

 Nicolas Asfouri/AFP

Grace Meng poduzela je hrabar i rizičan korak. Supruga bivšeg nestalog predsjednika Interpola odlučila je istupiti u javnost, prvi put izaći iz anonimnosti i izravno se suočiti s autoritativnom Kinom u intervjuu za Associated Press koji je tijekom vikenda plijenio pažnju medija.

Grace je trenutno u Lyonu, gdje je stigla kao politički izbjeglica. U Kini je uživala u svim povlasticama koje su došle s udajom za visokog člana vladajuće elite. Njezin suprug, Meng Hongwei, bivši je zamjenik kineskog ministra javne sigurnosti te se smatrao rastućom figurom Komunističke partije. Vlast u Pekingu u njega je imala toliko povjerenja da ga je 2016. odabrala da preuzme prestižnu ulogu predsjednika Interpola. No, Hongwei se sada vodi kao nestala osoba u kaznenom sustavu. Mandat u Interpolu prerano je završio 2018. kada je nestao prilikom posjeta Kini.

image

Meng Hongwei

Handout/Afp/Profimedia

''Ne znam je li još živ'', rekla je Grace u intervjuu, u kojem je prvi put javnosti pokazala svoje lice. Meng se trenutno nalazi pod francuskom policijskom zaštitom kako ne bi oteli nju ili njihova dva sina blizanca.

"Tijekom protekle tri godine naučila sam - baš kao što znamo živjeti s covidom, znam kako živjeti s čudovištem, autoritetom", rekla je. Zašto čudovište? ''Zato što jedu svoju djecu'', odgovorila je.

Posljednji put Grace je komunicirala sa suprugom 25. rujna 2018. dvjema SMS porukama. U prvoj je pisalo ''čekaj moj poziv'', nakon čega je uslijedio emotikon kuhinjskog noža, što je signaliziralo opasnost. Grace smatra da ih je njen suprug poslao iz svog ureda u ministarstvu javne sigurnosti. Priznao krivnju Šest mjeseci kasnije Kina je objavila da je Mengu oduzeto članstvo u Komunističkoj partiji zbog zlouporabe moći kako bi zadovoljio "ekstravagantan način života" svoje obitelji. U siječnju 2020. sud je objavio da je osuđen na 13 godina i šest mjeseci zatvora pod optužbom da je primio više od dva milijuna dolara mita. Sud je rekao da je Meng priznao krivnju.

image

Peng Shuai (druga s lijeva)

Kada je u listopadu 2018. Grace prvi put izašla pred novinare u Lyonu kako bi uzbunila javnost zbog njegova nestanka, objavila je da ga istražuju zbog nespecificiranih kršenja zakona. Pretpostavlja se da je Meng Hongwei posljednja žrtva uhvaćena u antikorupcijskoj kampanji predsjednika Xi Jinpinga, koja se uglavnom smatrala čistkom političkih neprijatelja. Grace Meng je dugo tvrdila da su optužbe protiv njenog supruga izmišljene.

Interpol je nakon nestanka Menga objavio da je on podnio ostavku na mjesto predsjednika koja je odmah stupila na snagu. No, Grace sumnja u tu odluku te smatra da policijsko tijelo ''uopće nije bilo od pomoći''.

image

Gui Minhai

Epn/newscom/Newscom/Profimedia

''Kako može netko tko je nasilno nestao napisati ostavku'', pitala se. "Kako može policijska organizacija ignorirati ovo tipično kazneno djelo?" Tragedija za obitelj Grace Meng je plačući opisala kako je njegov nestanak velika tragedija za obitelj. ''Ne želim da djeca nemaju oca. Kada čuju da netko kuca na vrata, uvijek odu pogledati nadajući se da će osoba koja ulazi biti njihov otac'', rekla je.

No, napomenula je da ona nije jedina u Kini. ''Bezbroj obitelji u Kini suočeno je s istom sudbinom kao i ja.''

image

Jack Ma

Jaime Reina/Afp/Profimedia

Lista ''nepodobnih'' koji su se izgubili u kineskom sustavu sve je duža otkako je Xi Jinping preuzeo vlast 2021. Nestanak teniske zvijezde Peng Shuai u Kini nakon njezine optužbe za seksualni napad protiv bivšeg visokog dužnosnika Komunističke partije osvijetlio je slične slučajeve koji uključuju političke disidente, zabavljače, poslovne lidere i druge koji su se suprotstavili vlastima. Umjetnik AI Weiwei bio je jedna od rijetkih slavnih osoba koja je prikazala kako je to nestati u Kini. U 2011. godini je uhvaćen u Pekingu te je proveo 81 dan u tajnom zatvoru. Kanije je u Londonu prikazao umjetničku instalaciju ograničenog života u zatvoru gdje stražari prijeteći prate svaki vaš pokret. Javna dobrobit Filmska zvijezda i pjevačica Zhao Vei nestala je iz javnog života u kolovozu. Nije jasno je li u kućnom pritvoru ili se pritajila. Jack Ma, osnivač e-trgovine Alibaba, nestao je prije godinu dana nakon što je kritizirao vladine poslovne propise. Ponovno se pojavio tri mjeseca kasnije u videu iz rodnog grada u kojem je rekao da će se posvetiti ''javnoj dobrobiti''.

Pojavile su se snimke tenisačice - maše i smiješi se na turniru

Je li Peng Shuai uistinu nestala, zapitali su se mnogi nakon što se tenisačica pojavila kao gošća na teniskom turniru u Pekingu. Hu Xijin, glavni urednik državnog lista na engleskom Global Timesa, objavio je snimku na svojem Twitter profilu, na kojoj se može vidjeti kako Peng stoji uz druge uglednike, smiješi se i maše dok se njezino ime proziva. Strane vlade, teniski dužnosnici i igrači izrazili su zabrinutost za nju, nakon što je prije dva tjedna Peng iznijela optužbe da ju je seksualno zlostavljao bivši kineski potpredsjednik Zhang Gaoli. Otad nije bila u izravnom kontaktu sa Ženskim teniskim savezom (WTA). Global Times navodi da je Peng bila ''na ceremoniji otvaranja finala tinejdžerskog teniskog meča''. Ranije objavljene dvije snimke pokazale su da Peng večera s trenerom i prijateljima. Videosnimke koje su trebale poslužiti kao dokaz samo su postavile dodatna pitanja zbog moguće insceniranosti. Glasnogovornik WTA izjavio je da su najnoviji videosnimci ''nedovoljni'' dokazi. Komentari dolaze nakon što je direktor WTA Steve Simon u subotu izjavio kako je nejasno jesu li dva ranija snimka pokazala da je tenisačica ''slobodna i sposobna sama donositi odluke i poduzeti radnje, bez prisile ili vanjskog uplitanja''. WTA prijeti povući turnire iz Kine, ako ne dokažu da je tenisačica sigurna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:49