OPĆINSKI IZBORI

Slaba izlaznost u Italiji, vrućina je bila nesnosna: U Veroni pobijedio bivši nogometaš s kojim je Roma došla do naslova

Nije da su Talijani jučer hrlili na izbore. Izlaznost je bila otužnih (ali iz splitske perspektive: veličanstvenih) 42 posto

Damiano Tommasi

 Andreas Solaro/AFP

Vidljiv oporavak zabilježio je lijevi centar u jučerašnjemu drugom krugu djelomičnih općinskih izbora. Računajući samo kotarske centre, lijevi centar je osvojio 7 od 13 – a uoči izbora ima je vlast u četvorima. Dakle, potvrđena je promjena trenda, zabilježena i u prvom krugu 14 dana ranije.

Najzapaženija je izmjena vlasti u Veroni, kroz pola poslijeratnog stoljeća neosvojivoj demokršćanskoj tvrđavi, pa 2007-2017 uporište Sjeverne lige, te u posljednjih pet godina s gradonačelnikom iz postfašističke Braće Italije. Jučer je, na zajedničkoj listi Demokratske stranke i Pokreta 5 zvjezdica, za gradonačelnika izabran Damiano Tommasi, talijanskoj javnosti najpoznatiji kao nogometaš na prijeazu stoljeća, srednji pomagač s kojim je Roma osvojila jedno državno prvenstvo i jedan "superkup". Isticao se socijalnim radom i kao nogometaš, a 9 godina je vodio talijansku udrugu nogometaša.

Nije da su Talijani jučer hrlili na izbore. Izlaznost je bila otužnih (ali iz splitske perspektive: veličanstvenih) 42 posto, 13 posto manje nego 14 dana ranije. Da ne bude zabune: jučer je u Italiji žega bila izraženija nego u Dalmaciji.

Promjena trenda ne treba zavaravati, ne treba je vidjeti kao predznak za sljedeće parlamentarne izbore, jer sva ispitivanja javnog mnijenja u ovom trenu daju prednost desnom centru, a postfašistička Braća Italije predsjednice Giorgie Meloni su, s oko 22 posto podrške, najjača stranka u Italiju, koju u stopu slijedi Demokratska stranka na lijevom centru, koju predvodi bivši premijer Enrico Letta.

image

Damiano Tommasi

Andreas Solaro/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:22