STIŽE ZIMA

Skupina G7 o ruskim napadima na ukrajinsku infrastrukturu: ‘Trebamo koordinacijski mehanizam pomoći‘

Rusija zadnjih tjedana napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu, KIjev tvrdi da je oštećeno do 40 posto elektroenergetskog sustava

Napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

 Telegram

Najviši diplomati bogatih demokracija okupljenih u skupini G7 razgovarali su na sastanku u Muensteru o tome kako pomoći Ukrajini da se obrani od ruskih napada na civilnu infrastrukturu i dogovorili su se da je potreban koordinacijski mehanizam, rekao je u petak visoki dužnosnik State Departmenta.

"Razgovarali smo o tome s kakvim je potrebama Ukrajina suočena kako ulazi u zimu i dogovorili se da je potreban koordinacijski mehanizam G7 kako bi se pomoglo Ukrajini da popravi, obnovi i obrani svoju kritičnu energetsku i vodoopskrbnu infrastrukturu", rekao je novinarima dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Rusija zadnjih tjedana napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Kijev je objavio da je oštećeno do 40 posto elektroenergetskog sustava zemlje.

image

Sastanak skupine G7

Rolf Vennenbernd/AFP

Moskva je priznala da napada energetsku infrastrukturu, ali niječe da napada civile.

Postoji veći fokus na potrebu da se odgovori i obrani od ruskih napada na ukrajinsku civilnu energetsku infrastrukturu, uključujući sustave za protuzračnu obranu, rekao je dužnosnik.

"O tome se dosta razgovaralo, o tome koje zemlje mogu dati sustave i potporu koja bi mogla omogućiti Ukrajini da se bolje obrani od tih napada dronovima i projektilima", rekao je.

Ukrajina i zapadni saveznici optužuju Iranu da je Rusiji poslao svoje dronove samoubojice koje se koristi u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:51