PITANJE SUVERENOSTI

Škotska premijerka najavila novi referendum o neovisnosti: ‘Ako nam ga i zabrane, imamo plan B, održat ćemo ga‘

Sturgeon je rekla kako će od britanskog premijera Borisa Johnsona pisanim putem tražiti odobrenje za taj savjetodavni referendum

Nicola Sturgeon

 Andy Buchanan/Afp

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u utorak je rekla da će škotski parlament donijeti mjeru o organizaciji referenduma o neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva s planiranim datumom 19. listopada 2023. godine.

Sturgeon je rekla kako će od britanskog premijera Borisa Johnsona pisanim putem tražiti odobrenje za taj savjetodavni referendum jer je ključno da to glasanje bude legalno.

Dodala je da će se to pitanje proslijediti britanskom Vrhovnom sudu. Odobri li Vrhovni sud referendum, a bude li na njemu većina za neovisnost, to ne bi značilo automatsko otcjepljenje Škotske budući da je riječ o savjetodavnom referendumu.

Bude li Vrhovni sud zabranio referendum, u vladajućoj Škotskoj nacionalnoj stranci (SNP) najavljuju da će na sljedećim općim izborima u kampanju ići isključivo s temom neovisnosti što predstavljaju kao svojevrsni plan B da se referendum ipak održi iako se referendumom formalno neće zvati.

Birači iz Škotske koja broji 5,5 milijuna ljudi odbili su neovisnost na glasanju 2014. godine, no tamošnja poluatonomna vlada smatra kako je britanski izlazak iz Europske unije, kojem su se Škoti usprotivili, promijenio stvari i doveo do potrebe za još jednim referendumom.

Johnson i njegova vladajuća Konzervativna stranka, oporbena u Škotskoj, snažno se protivi referendumu, tvrdeći da je to pitanje riješeno 2014. kad su Škoti s 55 posto glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:52