TADA JE BILA DIJETE

SKANDAL U BRITANSKOJ KRALJEVSKOJ OBITELJI Pojavila se snimka kraljice Elizabete kako podiže desnicu u znak nacističkog pozdrava

 AFP

Buckinghamska palača priopćila je u subotu ujutro da je vrlo razočarana što je tabloid Sun objavio video iz ranih 30-ih godina prošlog stoljeća na kojima je tadašnja princeza, a sadašnja kraljica Elizabeta II u stavu nacističkog pozdrava, piše BBC.

Na kratkom videu koji je Sun objavio na svojoj web stranici kraljica, koja je tada imala šest ili sedam godina, diže desnu ruku u zrak, a pored nje isto to radi i pokojna Kraljica majka.

- Razočaravajuće je što je fotografija snimljena prije osam desetljeća, koja očito potječe iz osobne obiteljske arhive Njezinog kraljevskog veličanstva, došla u nečije ruke i što se eksploatira na ovaj način, rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

Na fotografijama su i kraljičina sestra - princeza Margaret, te kraljičin ujak, tada budući kralj Edvard VIII, koji je abdicirao 1936. kako bi mogao oženiti razvedenu Amerikanku Wallis Simpson. Izgleda da ih on i potiče na nacistički pozdrav.

Oko Edvarda VIII već se desetljećima roje kontroverze, tvrdi se da je bio simpatizer nacističkog režima Adolfa Hitlera, s kojim se u Njemačkoj srdačno susreo dvije godine prije početka Drugog svjetskog rata.

Iz britanske kraljevske palače tvrde da kraljica nije mogla shvaćati značenje te geste budući da je bila dijete.

- Većina ljudi će ove slike vidjeti u odgovarajućem kontekstu. Radi se o obiteljskoj igri, a te geste su mnogima bile poznate. U to vrijeme nitko nije mogao znati kako će se stvari razvijati, poručio je glasnogovornik.

Sun je prije deset godina objavio i fotografiju princa Harryja na kostimiranoj zabavi u uniformi s kukastim križem. On se kasnije zbog toga javno ispričao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:10