SRAMOTNA KRAĐA

SKANDAL U BEOGRADU Ukradeno pet odličja Jovanke Broz iz spomen sobe u Kući cvijeća

Odlikovanja su, po svemu sudeći, nestala nakon ceremonije pokopa u subotu 26. listopada
 AFP

BEOGRAD - Beogradska policija i uprava Muzeja historije Jugoslavije potvrdili su u srijedu da je iz spomen sobe u Kući cvijeća ukradeno pet odličja Jovanke Broz, koja je u subotu pokopana u ovom mauzolejskom kompleksu, pored grobnice svog supruga Josipa Broza Tita.

Prema dosadašnjim saznanjima, nestao je, među ostalim, i Orden za hrabrost, koji je Jovanka Broz dobila kao major JNA i nositeljica Partizanske spomenice 1941. godine.

Odlikovanja su, po svemu sudeći, nestala nakon ceremonije pokopa u subotu 26. listopada, a krađa je otkrivena kad su članovi obitelji došli u Muzej preuzeti odličja koja su bila izložena uz odar Jovanke Broz ispred Kuće cvijeća na dana pokopa, uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije.

VIDEO: JOVANKA POKOPANA UZ PJESMU 'BELLA CIAO' 10.000 ljudi na pogrebu u Kući cvijeća

Prema prvim saznanjima beogradskog "Blica" koji se pozvao na članove obitelji, uočeno je da nedostaje jedno odličje - Orden za hrabrost. Međutim, u Ministarstvu unutarnjih poslova i Muzeju historije Jugoslavije kasnije je potvrđeno da je prijavljena krađa pet odličja.

Dužnosnici Muzeja historije Jugoslavije potvrdili su da je policiji podnesena kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja i da još nije precizno utvrđeno kad i kako su odličja ukradena.

Krađa je, zapravo, otkrivena u utorak oko 10.45 sati pa se pretpostavlja da su odličja ukradena u razdoblju u od subote u 14 sati nakon što je Jovanka Broz pokopana u Kući cvijeća, do utorka prijepodne.

Jovanka Broz preminula je u 89. godini i pokopana je, po svojoj želji, u Kući cvijeća, memorijalnom kompleksu Muzeja historije Jugoslavije, gdje od 1980. godine počiva i njezin suprug, doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:31