ČISTI BIJES

Skandal trese novu članicu NATO-a, procurili jezivi komentari: ‘Da sam dobila pištolj, mrtvih bi bilo i u vlaku!‘

Malo je vjerojatno da će vlada Petterija Orpa pasti, ali premijer mora opravdati biračima zašto se povezao s Finskom strankom

Riikka Purra

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia/Jonathan Nackstrand/afp/profimedia

Rasistički komentari s bloga otprije 15 godina, povezani s krajnje desničarskom Finskom strankom i trenutačnom ministricom financija Riikke Purra, izazvali su krizu u novoosnovanoj finskoj vladi.

Novi premijer Petteri Orpo u lipnju je konačno preuzeo poziciju nakon dugih pregovora o formiranju vlade. Sjedinjenje s krajnje desnom Finskom strankom bio je strateški potez premijera u koalicijskim pregovorima s njegovom Nacionalnom koalicijskom strankom.

Nakon kratkog razdoblja primirja novi komentari s ekstremno desničarskog bloga, koje je navodno napisala čelnica Finske stranke Riikka Purra, dovode Orpovu vladu u nepovoljan položaj, i to toliko da joj prijeti slom. U svojim komentarima autorica piše antiislamski i nasilno, omalovažava imigrante koje naziva "turski majmuni" ili "pretili Somalijci".

Purra je finska ministrica financija i vodi jednu od četiri stranke koje čine koalicijsku vladu. Finska stranka poznata je po populističkoj politici te zagovaranju protiv stavova EU i imigracije. Posljednjih su dana finski mediji i korisnici društvenih mreža uspoređivali pojedinosti o životu Purre, uključujući njezino odrastanje, zanimanje, studij i raspored putovanja, sa ženom po imenu "Riikka" koja je uglavnom objavljivala komentare tijekom 2008. godine na blogu.

Istoga dana u kolovozu kada je Riikka Purra održala govor u Barceloni na konferenciji o multikulturalizmu, na blogu se pojavio komentar "Riikke" koja piše: "Pozdrav iz Barcelone, ovdje se vidi alarmantan imigracijski problem. Crnci prodaju piratske Vuittone na Las Ramblas".

Rasističkih komentara bilo je mnogo. U lipnju 2008. napisala je: "Oh, bio je to opet divan dan za građanski rasizam u prizemlju McDonald‘sa kada je naš mali dječak jeo Happy Meal Nuggets, a za susjednim stolom somalijska obitelj s indeksom tjelesne mase +30 je jela svoje".

U srpnju 2008. upitala je "netsiste", što je nadimak koji je koristila za naciste, jesu li spremni za "pljuvanje po prosjacima i premlaćivanje djece u Helsinkiju".

"Toliko sam puna mržnje i čistog bijesa da ću se otopiti na stolici. Što mi radiš psihi, islame?" napisala je u siječnju 2008. U rujnu iste godine napisala je: "Da sam dobila pištolj, mrtvih bi bilo čak i u prigradskom vlaku".

Ministrica financija nije potvrdila, niti opovrgnula da je napisala te komentare, iako je priznala da je u prošlosti napisala stvari koje danas ne bi. U ponedjeljak je na svom Twitteru objavila da "ne prihvaća i nikad nije prihvaća bilo kakvu vrstu nasilja". "Moja ljutita poruka je samo ljutita poruka", navela je.

Također je izjavila da njezina frustracija imigracijom u Finskoj proizlazi iz uznemiravanja i seksualnih zločina protiv žena te nejednakih praksi islama. Purra je tražila da joj se ne sudi po nečemu što je pisala u prošlosti, nego po postupcima koje radi kao izabrani član parlamenta, čelnica stranke i ministrica u vladi.

Za vladu koja nije stara ni mjesec dana i koja ovisi o koaliciji s Purrinom strankom komentari stvaraju neugodu. Pojavili su se u tjednu kada Joe Biden planira posjet Helsinkiju. Finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je kako bi bilo mudro da vlada izrazi "nultu toleranciju prema rasizmu". Socijaldemokrati i bivša premijerka Sanna Marin također su kritizirali komentare. "Svatko ima pravo živjeti u sigurnosti, bez obzira na podrijetlo", izjavila je Marin.

Finski dužnosnici već su bili umiješani u rasističke skandale. Bivši ministar gospodarstva Vilhelm Junnila preživio je glasanje o povjerenju nakon što se šalio riječima "Heil Hitler" i objavljivao kukasti križ na društvenim medijima. Međutim, poslije je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog novih rasističkih istupa. Junnilu je zamijenio Wille Rydman, član Orpove stranke do prošle godine. Novinska istraga otkrila je njegove odnose s tinejdžericama, finska policija odbila ga je optužiti za silovanje, a proljetos je on samo promijenio stranku i kandidirao se za Finsku stranku na izborima. Orpo je osudio njegovo ponašanje prema ženama, ali sada mora sjediti uz njega na sastancima kabineta.

Prema mišljenju analitičara, malo je vjerojatno da će Orpova vlada pasti, ali Orpo mora opravdati biračima zašto se povezao s Finskom strankom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:03