SPORNI STAVOVI

SKANDAL NA JAVNOJ TELEVIZIJI Glavni ravnatelj: 'Ako vlada kaže lijevo, mi ne možemo reći desno'

 AFP

TOKIO - Naoki Hyakuta tvrdi da je Japan u prvoj polovici 20. stoljeća 'oslobađao Aziju od bjelačkog kolonijalizma' te da su zemlju izlazećeg sunca u Drugi svjetski rat uvukle Sjedinjene Države. Pritom navodi da 1937. godine uopće nije bilo nikakvog masakra u Nankingu, u kojem su japanske snage pobile najmanje 50.000, a prema nekim izvorima i više od 200.000 stanovnika tadašnjeg glavnog kineskog grada.

'Sve je to fabricirano', kazao je nedavno na predizbornom skupu jednog generala, iz vojske otjeranog zbog odbijanja prihvaćanja istine o ulozi Japana u ratnim sukobima, koji danas pokušava postati guverner tokijske prefekture.

Gledišta gospodina Hyakute često se čuju među žestokim japanskim nacionalistima i povijesnim revizionistima. No, on je u fokus japanske javnosti došao zbog činjenice da odnedavna sjedi u upravnom vijeću tamošnje javne radiotelevizije NHK.

S obzirom da prema zakonu ta kuća mora biti nepristrana i politički neobojena u svom izvještavanju, njegovo se imenovanje u upravno vijeće pretvorilo u politički skandal.

Navodno ga je osobno ondje instalirao premijer Shinzo Abe, nacionalist i politički jastreb tijekom čijeg su mandata ionako napeti odnosi Japana s Kinom krenuli prema usijanju. Također, Abe bi, protivno volji većine ispitanika u nedavnim anketama, vrlo rado izmijenio poslijeratni pacifistički ustav, a po volji mu nije ni sigurnosna povelja koju je tada pokoreni Japan 1951. godine potpisao s Amerikancima. Upravo je tom poveljom Japan dozvolio trajnu američku vojnu prisutnost na svom teritoriju.

Iako Abe hoda po rubu i dobro pazi da i sam ne sklizne u neki radikalniji povijesni revizionizam, u vijeće koje upravlja najutjecajnijom japanskom medijskom kućom instalirao je još nekoliko kontroverznih likova.

Među njima je i novopečeni generalni direktor NHK Katsuto Momii, koji je već na svojoj nastupnoj press konferenciji šokirao svojim stavovima.

Masovna silovanja po kojima su vojnici imperijalnog Japana bili ozloglašeni pokušao je ublažiti, tvrdeći da je silovanje 'uobičajena stvar' u ratu. A javnost je dodatno razgnjevio kada je zaključio da bi televizija koju ta javnost financira trebala dati podršku Abeovoj vladi u teritorijalnim sporovima s Kinom i Južnom Korejom. 'To je jasna stvar. Ako vlada kaže lijevo, ne možemo mi govoriti desno', rekao je.

Skandalima na televiziji tu nije kraj. Još jedna članica upravnog vijeća NHK Michiko Hasegawa, samo mjesec dana prije no što je i nju Abe nedavno ondje instalirao, nahvalila je u jednom eseju ultranacionalista koji je u znak prosvjeda pred redakcijom liberalnog dnevnika Asahi prije desetak godina počinio rutalno samoubojstvo.

Sve je ovo izazvalo žestoke kritike, a uredništvo uglednog dnevnika Japan Timesa objavilo je neuobičajeno oštar komentar, optužujući premijera Abea da rošadama na televiziji pokušava suzbiti javnu raspravu o svojim planovima transformacije samih temelja države. Njegovog generalnog direktora Momiija prozvali su 'idealnim kadrom koji će NHK pretvoriti u propagandnu oglasnu ploču aktualne vlasti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:59