CLAUDINE GAY

Skandal na Harvardu: Šefica čuvenog sveučilišta dala ostavku, spominju se plagijat i antisemitizam

Gay je bila prva crnkinja na čelu jednog fakulteta iz tzv. lige bršljanja - grupe od osam najprestižnijih američkih sveučilišta

Claudine Gay

 Kevin Dietsch/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Predsjednica Sveučilišta Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama Claudine Gay podnijela je ostavku nakon što se našla na udaru kritika zbog istupa o antisemitizmu na Harvardovom kampusu te zbog tvrdnji da je plagijatorica, javlja BBC.

Gay se već tjednima suočava sa spomenutim kritikama i tvrdnjama.

Rektorica Harvarda rekla je njezina ostavka "u najboljem interesu" sveučilišta.

- Bacanje sumnje na moj obračun s mržnjom i inzistiranje na akademskoj temeljitosti i strogoći bilo mi je stresno - rekla je Gay.

Gay je rekla da primala osobne prijetnje te da je bila žrtva "rasne netrpeljivosti".

Gay je bila prva crnkinja na čelu jednog fakulteta iz tzv. lige bršljanja - grupe od osam najprestižnijih američkih sveučilišta kojoj pripadaju Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth College, Harvard, Princeton, Pennsylvania i Yale. Bila je tek druga žena na čelu jednog od tih fakulteta.

Na čelu Harvarda provela je šest mjeseci, što je najkraći mandat u 388-godišnjoj povjesti tog sveučilišta.

Gay je u prosincu tijekom saslušanja u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država rekla da su pozivi da se ubijaju židovi odvratni. Dodala je da bi se morao sagledati kontekst u kojemu su takve stvari izrečene kako bi se utvrdilo predstavljaju li kršenje Harvardovog kodeksa ponašanja.

Gay se zbog te izjave našla na udaru kritika, a kasnije se ispričala. Unatoč tome, deseci političara i poznatih bivših studenata Harvarada zatražili su od nje da zbog tih izjava podnese ostavku.

Gay se suočila i s optužbama da je plagijatorica. Nadzorni odbor Harvard istražio je te tvrdnje u prosincu te zaključio da u dva svoja rada nije ispravno citirala izvore. Odbor je, međutim, ustvrdio da napravila ništa što se može smatrati istraživačkim nemarom.

Gay će nastaviti predavati na Harvardu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:25