KAMILE S FILERIMA

Skandal na ekstravagantnom izboru najljepše deve: Grbavim ljepoticama ubrizgavali botoks u usne!

Izbor za najljepšu devu traje mjesec dana i održava se u pustinji sjeveroistočno od saudijske prijestolnice Rijada.
 Ilustracija/Amer HILABI/AFP

Saudijske vlasti diskvalificirale su čak 40 deva s natjecanja ljepote koje je počelo ovoga mjeseca, a na kojemu se uzgajivači bore za oko 66 milijuna dolara nagradnog fonda. Životinje su izbačene s izbora jer su bile "uređene" mimo pravila - naime, ispostavilo se da su primale injekcije botoksa, ali i druge "umjetne" popravke, izvijestila je saudijska državna tiskovna agencija, a prenosi The Guardian.

Godišnji festival deva inače organizira kraljevska obitelj, a žiri o pobjedniku odlučuje na temelju oblika glave, vrata, grba, haljine i držanja životinja. Naravno, injekcije botoksa, zatezanje lica i druge kozmetičke izmjene koje bi deve trebale učiniti privlačnijima strogo su zabranjene.

Izbor za najljepšu devu traje mjesec dana i održava se u pustinji sjeveroistočno od saudijske prijestolnice Rijada.

Suci sad koriste specijaliziranu i naprednu tehnologiju kako bi otkrili neovlašteno uljepšavanje životinja, a ove godine došli su do šokantnih spoznaja - deseci uzgajivača devama su rastezali usne i noseve, koristili hormone za jačanje mišića životinja, ubrizgavali su im botoks u glave i usne kako bi ih učinili većima, a dijelove tijela čak su im napuhali i gumenim trakama te koristili sumnjive filere kako bi im isti opustili lica.

- Želimo zaustaviti sve mutne radnje i obmane kad je uljepšavanje deva u pitanju. Organizatori će izreći stroge kazne svim manipulatorima - priopćile su vlasti.

Festival deva uključuje i utrke deva te prodaju životinja, a zamišljen je kao ekstravagantan događaj kojim se nastoji očuvati uloga deve u beduinskoj tradiciji. Uzgoj deva u Saudijskoj Arabiji unosna je multimilijunska industrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:00