ŽELE PRATITI SAD

Sjeverna Koreja provela ‘važnu‘ završnu fazu testa za razvoj špijunskog satelita

Sjeverna je Koreja ove godine izvela raketna testiranja bez presedana, uključujući balističku raketu koja može dosegnuti SAD

Nacionalna uprava za svemirski razvoj (NADA) provela je test na sjeverozapadu zemlje

 KCNA VIA KNS/AFP

Sjevernokorejski državna novinska agencija KCNA objavila je u ponedjeljak da je zemlja u nedjelju provela "važnu, završnu fazu" testa za razvoj špijunskog satelita, koji nastoji dovršiti do travnja 2023.

Izvješće je objavljeno dan nakon što su vojske Južne Koreje i Japana izvijestila o sjevernokorejskom lansiranju dviju balističkih raketa srednjeg dometa.

Nacionalna uprava za svemirski razvoj (NADA) provela je test na sjeverozapadu zemlje kako bi ispitala svoje sposobnosti satelitskog snimanja, prijenosa podataka i sustava kontrole na zemlji, navodi KCNA.

"Potvrdili smo važne tehničke pokazatelje kao što je tehnologija rada kamere u svemirskom okruženju, sposobnost obrade podataka i prijenosa komunikacijskih uređaja, točnost praćenja i kontrole zemaljskog kontrolnog sustava", rekao je glasnogovornik NADA-e za KCNA.

Glasnogovornik je kazao da će testiranje izviđačkog satelita biti dovršeno do travnja.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela raketna testiranja bez presedana, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja može dosegnuti kopno SAD-a, prkoseći međunarodnim sankcijama.

Pjongjang je testirao satelitske sustave tijekom nekoliko lansiranja raketa, a vođa Kim Jong Un rekao je da se radi na razvijanju špijunskog satelita namijenjenog pružanju informacija u stvarnom vremenu o vojnim akcijama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Južnokorejski predsjednički ured oštro je osudio najnovije lansiranje Sjeverne Koreje, rekavši da će njene kontinuirane provokacije i nuklearni i raketni razvoj samo ugroziti njezin režim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 12:49