MUČAN SLUČAJ

Sjemeništarac optužen da je zlostavljao vršnjaka u Vatikanu, kasnije postao svećenik: ‘Papa je sve to čuo još 2013.‘

Više od 2000 dokumenata o tom slučaju otkriva da su mnoge vrlo prominentne ličnosti unutar Katoličke Crkve znale što se događalo
Papa Franjo
 Filippo Monteforte

Papa Franjo je 2013. godine, nedugo nakon što je preuzeo mjesto poglavara Katoličke Crkve, primio zabrinjavajuće pismo u kojem ga se upozorava da se na samo dvadeset metara od njegove spavaće sobe nalazi seksualni zlostavljač.

No, nije riječ o često objavljivanim slučajevima seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, već se seksualno nasilje događalo unutar vatikanskih zidina, a predator je bio tinejdžer u sjemeništu i ministrant koji je služio papu. Štoviše, kako piše Washington Post, vjeruje se da je mladić Gabrielle Martinelli služio kao ministrant u Franjinoj prvoj papinskoj liturgiji u Sikstinskoj Kapeli. List navodi kako je mladić seksualno zlostavljao svog vršnjaka svake noći tijekom šest godina.

No, unatoč svim optužbama koje su, osim na stol Pape Franje, došle i do brojnih biskupa, Martinelli je 2017. zarađen za svećenika.

- To je duboko pogrešno - kazao je bivši ministrant Kamil Jarzebowsky koji tvrdi kako je svjedočio da je Martinelli na desetke puta seksualno zlostavljao njegovog cimera. Tek kada je Martinelli zaređen slučaj je dospio u javnost te je dospio na crkveni sud,. Na sudu je završio i bivši rektorom mladenačkog sjemeništa Enrico Radice, kojeg se tereti za prikrivanje i zataškavanje skandala. I on i Matinelli negirali su krivnju.

No, više od dvije tisuće dokumenata o tom slučaju otkriva da su mnoge vrlo prominentne ličnosti unutar Katoličke Crkve bile svjesne svega što se događalo, dok su u isto vrijeme ugled i pozicija Martinellija u Vatikanu rasli. Kardinal Angelo Comastri i biskup Diego Coletti smatraju se Martinellijevim zaštitnicima koji su odbacili svaku tvrdnju da bi on počinio kakvo zlo.

Zašto je Crkva uporno odbijala procesuirati ovaj slučaj?

Prema izvješću Posta, visokorangirani crkveni dužnosnik rekao je kako je Vatikan vjerovao da Martinelli ne može biti optužen za seksualno nasilje jer je samo 221 dan stariji od svoje žrtve. Dodatno, Martinelli je imao moć kakvu nitko od tinejdžera u Vatikanu nije, bio je štićenik rektora, služio je na papinskim misama, susretao se s papom Franjom u sakristiji.

- Koristio je svoju moć kako bi pokazao dominaciju nad svojim vršnjacima - kazao je crkvenim istražiteljima klerik Ambrogio Marinoni nakon što je Martinelli zaređen.

Žrtva je odbila razgovarati s novinarima, no dokumenti koji su isplivali u javnost otkrivaju kako je nasilje izgledalo. Sve je počelo kada se 14-godišnji Martinelli uspeo na krevet svoje godinu dana mlađe žrtve, počeo mu pružati oralni seks te se u isto vrijeme samozadovoljavao. Mladić je ispričao kako se Martinelli tijekom šest godina vraćao stotinama puta u njegov krevet. Dječak se u nekoliko navrata pokušao opirati, stvarati buku da bi ih čuo nadzornik, no istovremeno je bio u smrtnom strahu da će biti označen kao homoseksualac ili izbačen iz konzervatorija. Martinellijev status, kazao je dječak, naprosto je seksualne odnose pretvorio u "nešto što se ne može izbjeći".

Dokumenti otkrivaju i da je mladić pokušao informirati rektora Radicea o onom što se događa, no on mu je zaprijetio da će ga otjerati doma i ispričati njegovim roditeljima sve ako ne "prestane s tim lažima".

Istraga je krenula tek 2013., kada su pisma s optužbama počela stizati u papinske urede, a Martinelli i Radice istražiteljima su tada rekli kako unutar sjemeništa postoje neprijateljstva koja bi mogla objasniti "neutemeljene optužbe".

Biskup Coletti zapisao je pak kako je okuženje u sjemeništu "optimalno" te da nema nikakvih dokaza o bilo kakvom zlostavljanju.

- Po savjesti govorim kada kažem da vjerujem kako nema nikakve potrebe da se ovaj slučaj dalje procesuira - napisao je.

Ipak, Colettijev suradnik Andrea Stabellini, u to vrijeme visoki dužnosnik Dijeceze u Comu, koji je s njim provodio istragu, rekao je kako dokazi nisu pronađeni jer se "nitko nije ni malo potrudio da ih nađe". Rekao je kako, dok su bili u Vatikanu, nisu razgovarali s mladim ministrantima niti s navodnom žrtvom. Slučaj je zatvoren, no vatikanski dužnosnici ipak su u dokumentima naveli kako će ubuduće pratiti rad mladog Martinellija.

Post otkriva da postoji još jedna moguća žrtva mladog seksualnog napasnika, mladić kojeg je dodirivao po genitalijama, no navodi se kako postoji mogućnost da je do toga došlo "slučajno, tijekom igre". Mladića su uoči zaređenja podvrgnuli i psihijatrijskom testu koji nije ukatao na bilo kakve anomalije seksualne prirode.

S druge strane, njegova je žrtva često zapadala u teška psihijatrijska stanja zbog kojih je jednom završio i u bolnici. Svi su pomalo odustajali od slučaja osim bivšeg ministranta Jarzembowskog, koji je 2014., godinu dana prije nego što je trebao maturirati, izbačen iz škole nakon kratkog razgovora s jednim kardinalom. Novinarima je ispričao kako nikada nije dobio službeno objašnjenje zašto je izbačen.

U pismu Papi Franji 2016. požalio se da se nitko ne osvrće na njegove tvrdnje. Unatoč svemu, Martinelli je sedam mjeseci kasnije zaređen. Ipak, list piše kako nema jasnih dokaza da je Papa, iako mu je pismo poslano, ikada doznao što se događa u sjemeništu.

Naknadne vatikanske istrage rezultirale su dokumentima u kojima se navodi kako se ne radi o kriminalnom ponašanju, već o tranziciji iz dječjeg u adolescentsko doba. Stručnjaci s kojima je Post razgovarao to su s indignacijom odbacili.

- Homoseksualnost je legitimna forma seksualnog ponašanja, no seksualno nasilje je duboko problematično - kazao je profesor Simon Hackett s britanskog Sveučilišta u Durhamu.

Svi uključeni u slučaj na suđenju su odbacili sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:01