MASOVNA VAKCINACIJA

Sjedinjene Države će kupiti 500 milijuna doza cjepiva za stotinu zemalja diljem svijeta

SAD će doze platiti po ‘neprofitnoj‘ cijeni, a distribucija će prolaziti kroz shemu Covax kako bi raspodjela bila čim pravednija
Joe Biden
 Brendan Smialowski/AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena osigurat će u sljedeće dvije godine 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva protiv covida za oko stotinu zemalja diljem svijeta, izvještavaju američki mediji, a prenosi BBC.

Oko 200 milijuna doza bit će distribuirano ove godine, a ostatak će biti isporučen tijekom 2022. godine.

SAD je pod pritiskom da poduzme što je moguće više kako bi se ubrzalo cijepljenje u siromašnim zemljama.

Ovaj potez najavljen je dok se Biden spremao na svoje prvo inozemno putovanje kao američki predsjednik.

Bijela kuća tek treba dati službeni komentar plana za doniranje 500 milijuna doza cjepiva širom svijeta.

Na pitanje ima li američka vlada strategiju cijepljenja za svijet, Biden je prije ulaska u Air Force One rekao: 'Imam je i najavit ću je'.

Nestrpljiva publika čekala je njegov dolazak u srijedu u zrakoplovnoj bazi RAF Mildenhall u britanskom Suffolku, željna da vidi Air Force One u kojem je Biden doputovao.

Predsjednik Biden bi se tijekom svoje europske turneje trebao sastati s europskim partnerima i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Osmodnevno putovanje započet će u četvrtak sastankom s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, prije nego što dvojica čelnika krenu na summit G7.

Biden će se također sastati s britanskom kraljicom u dvorcu Windsor i pridružiti se prvom summitu NATO-a kao predsjednik. Kazao je da ovo putovanje predstavlja 'Ameriku koja okuplja svjetske demokracije'.

U međuvremenu, čarter avion za novinare koji prate rad Bijele kuće nije uspio poletjeti iz Washingtona nakon što su kukci cikade zatrpale motor zrakoplova.

Novinari su preko noći ostali u međunarodnoj zračnoj luci Dulles, a novi je avion stigao kao zamjena.

Što znamo o 500 milijuna cjepiva?

Američka vlada donirat će cjepiva za 92 zemlje s nižim prihodima i za Afričku uniju, javila je novinska agencija Reuters.

Distribucija će prolaziti kroz shemu Covax, koja je uspostavljena prošle godine kako bi se osigurala poštena raspodjela cjepiva među bogatim i siromašnim zemljama.

Poznavatelji ovog dogovora rekli su za New York Times da će SAD doze platiti po 'neprofitnoj' cijeni.

Očekuje se da će se Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, pojaviti s Bidenom pred novinarima kada ovaj u četvrtak službeno najavi inicijativu.

Ranije ovog tjedna britanski premijer Boris Johnson rekao je da će pozvati čelnike G7 da se obvežu na cijepljenje svijeta protiv covida-19 do kraja sljedeće godine.

Velika Britanija i Kanada još nisu rekle koliko će doza osigurati za Covax.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:57