NAPAD NA UKRAJINU

Sjedinjene Američke Države ne vide povećanu opasnost od ruskog nuklearnog oružja

"Nikad nismo vidjeli ovakav manevar nacija država-nacija-država od Drugog svjetskog rata, zasigurno ništa ove veličine"

Joe Biden

 Brendan Smialowski/AFP

Sjedinjene Američke Države ne vide povećanu prijetnju od ruskog nuklearnog oružja, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane.

"Ne vidimo povećanu opasnost u tom pogledu", odgovorio je neimenovani dužnosnik na pitanje o tome jesu li ruske nuklearne snage u stanju povećane pripravnosti.

Dodao je da ruska ofenziva u Ukrajini ima za cilj "odrubiti glavu" vladi u Kijevu i umjesto nje uspostaviti režim povoljan za Moskvu,

Ruska vojska započela je napad s oko 100 udara balističkih projektila usmjerenih, prema njegovim riječima, uglavnom na vojnu infrastrukturu.

Početna faza, rekao je, usredotočena je na ključne gradove i Pentagon očekuje da će Rusi napasti glavni grad Kijev.

"Nikad nismo vidjeli ovakav manevar nacija država-nacija-država od Drugog svjetskog rata, zasigurno ništa ove veličine, opsega i razmjera", rekao je.

Dosad, rekao je, Rusi još nisu ušli u zapadnu Ukrajinu i nema "naznaka" amfibijskog napada na jugu s Crnog mora.

Američki dužnosnik nije dao procjenu štete koju je pretrpjela ukrajinska vojska. “Vidjeli smo znakove da se opiru i uzvraćaju”, rekao je.

Litvansko ministarstvo obrane objavilo je da je SAD rasporedio mlažnjake F-35 u Estoniji i Litvi u četvrtak te da je produžen boravak postojećih postrojbi u regiji.

Najmoderniji američki mlažnjaci F-35 nisu nikada prije bili raspoređeni u baltičkim zemljama.

Petstotinjak američkih vojnika s tenkovima Abrams i oklopnim vozilima Bradley poslani su u Litvu prošle godine, a trebali su je napustiti u travnju.

Zasad nije jasno dokad će u Litvi ostati te postrojbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:31