GUŠIO SE U SUZAMA

Sjećate li se dopisnika Al Jazeere kojem je pobijena čitava obitelj? Sada je doživio najveću bol: ‘Bio mi je sve...‘

Putovali su u blizini Al-Mawasija, navodno sigurnog područja, kako bi razgovarali s civilima nakon noćnog zračnog napada

Wael Dahdouh oprašta se od sina Hamze 

 Youtube/Al Jazeera English

Hamza Dahdouh, najstariji sin dopisnika ureda Al Jazeere za Gazu, Waela Dahdouha, ubijen je u izraelskom raketnom napadu na zapadni dio Khan Younisa u Gazi, prenosi Al Jazeera.

Projektil je bio usmjeren na automobil u kojem je putovao s još dva novinara. Njegov kolega, fotoreporter Mustafa Thuraya, također je poginuo. Treći putnik, Hazem Rajab, teško je ozlijeđen.

Putovali su u blizini Al-Mawasija, navodno sigurnog područja, kako bi razgovarali s civilima koji su bili raseljeni zbog noćnog zračnog napada na stambenu zonu blizu ceste koja povezuje Khan Younis s Rafahom.

Wael Dahdouh već je prethodno izgubio većinu obitelji - suprugu, kćer, unuka i 15-godišnjeg sina u listopadu, tijekom izraelskog zračnog napada koji je pogodio kuću u kojoj su se sklonili. Također je i sam ranjen prošlog mjeseca u napadu tijekom kojeg je ubijen snimatelj Samer Abudaqa.

- Hamza mi je bio sve, najstariji dječak, on je bio duša moje duše… to su suze rastanka i gubitka, suze ljudskosti - rekao je dok se opraštao.

Hamza je bio novinar poput svog oca, a prema riječima njegovih kolega, gubitak obitelji ga je motivirao da više radi na izvještavanju iz Gaze.

Njegov otac Wael, tješio je ostatak obitelji dok su se pokušali pomiriti s iznenadnim gubitkom, govoreći da se oprašta od još jednog člana obitelji “baš kao što gomile ljudi ovdje rade svaki dan, sat i sekundu”.

- I ja, kao i svi ovi ljudi, danas se opraštam. Neka nam Allah da snage, utjehu i strpljenje - rekao je.

Obećao je da će nastaviti izvještavati što se događa u Gazi, unatoč boli gubitka.

- To je put koji smo svjesno odabrali. Puno krvi smo ponudili, jer je to naša sudbina i nastavit ćemo dalje - dodao je.

Medijska mreža Al Jazeera oštro je osudila napad, dodajući da su poginuli novinari bili na putu da obave svoju dužnost.

- Ovo ponovno potvrđuje potrebu da se odmah poduzmu potrebne zakonske mjere protiv okupacijskih snaga - naveli su.

Medijski ured Gaze također je osudio napad, opisujući ga kao “gnusni zločin”. Deseci medijskih djelatnika ubijeni su od početka rata. Sindikat palestinskih novinara dokumentirao je ubojstvo 102 novinara i ranjavanje još 71 osobe od strane izraelskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:17