DRAMA NA KOSOVU

‘Situacija se lako može oteti kontroli, oružani sukob Albanaca i Srba je moguć!‘

Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo rekao je da su dobivene ‘nikad jače garancije‘ SAD-a i Europske unije da nitko od Srba neće biti procesuiran ili uhićen

Barikade na Kosovu; Aleksandar Vučić

 AFP

Europska unija i Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog nastavka napetosti na sjeveru Kosova te su pozvali na maksimalnu suzdržanost, hitno poduzimanje mjera za bezuvjetnu deeskalaciju situacije i suzdržavanje od provokacija, prijetnji i zastrašivanja.

- Surađujemo sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na pronalaženju političkog rješenja s ciljem ublažavanja tenzija i daljnje suradnje u interesu stabilnosti i blagostanja svih lokalnih zajednica, navodi se u zajedničkom priopćenju EU-a i SAD-a.

EU i SAD posebno pozdravljaju "uvjeravanja političkog vrha Kosova da ne postoje popisi kosovskih Srba za uhićenje ili krivični progon zbog sudjelovanja u mirnim prosvjedima i postavljanju barikada".

- Vladavina prava se mora poštivati, a bilo kakav oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerirati - navodi se u priopćenju.

Kosovo je u srijedu zatvorilo svoj najveći granični prijelaz sa Srbijom nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane kako bi podržali svoje sunarodnjake na Kosovu u odbijanju priznanja neovisnosti zemlje.

Uz druga dva prijelaza na granici prema Srbiji, zatvorena zbog sličnih prosvjeda od 10. prosinca, samo tri ulazne točke između dviju zemalja ostaju otvorene.

Najnoviji prosvjed uslijedio je nekoliko sati nakon što je Srbija objavila da je svoju vojsku stavila u najviši stupanj pripravnosti nakon višetjednih eskalacija napetosti između Beograda i Prištine.

image

Barikade u Mitrovici

Armend Nimani/Afp
image

Aleksandar Vučić

Attila Kisbenedek/Afp

U popodnevnim satima Vučić je održao "težak i ozbiljan" sastanak s predstavnicima kosovskih Srba u Beogradu, javljaju srpski mediji.

Šef Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade RS Petar Petković poručio je da je Vučić zamolio "Srbe da se povuku s barikada". Predočio im je jamstva da će uhićeni Srbi s barikada biti pušteni na slobodu te poručio da su dobili jamstva KFOR-a da neće biti slanja sigurnosnih snaga Kosova na sjever.

- Dobili smo dosad najsnažnija jamstva EU-a i SAD-a kada je riječ o zahtjevima Srba za povlačenje barikada, naveo je Petković.

Kako je izjavio Petković, večeras iza 19 sati Vučić će se helikopterom zaputiti prema granici Srbije i Kosova gdje će se sastati predstavnicima Srba.

Njemačka: Što prije ukloniti barikade

Njemačka je zabrinuta zbog napetosti između Srbije i Kosova i trenutno je usredotočena na napore da se uklone barikade duž njihovih granica, rekao je u srijedu glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

- Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju se ukloniti što je prije moguće, rekao je glasnogovornik.

- Nacionalistička retorika, kakvu smo čuli iz Srbije posljednjih tjedana, potpuno je neprihvatljiva, istaknuo je on dodajući da je Berlin zabrinut zbog pojačane srpske vojne nazočnosti u blizini granice.

Podsjetimo, Srbi u Srbiji kamionom i traktorima u utorak su blokirali cestu u blizini prijelaza Merdare na istočnoj granici Kosova, izvijestili su beogradski mediji.

Ta blokada sprečava tisuće Kosovara koji rade drugdje u Europi da se vrate kući na odmor.

"Ako ste već ušli u Srbiju, onda morate koristiti druge granične prijelaze... ili ići preko Sjeverne Makedonije", objavilo je kosovsko ministarstvo vanjskih poslova na Facebook stranici, najavljujući zatvaranje prijelaza Merdare.

image

Vojnici NATO-a na barikadama

Armend Nimani/Afp
image

Aleksandar Vučić

Attila Kisbenedek/Afp

Zatvaranje je stupilo na snagu u ponoć, iako je prijelaz očito već bio neprohodan. Ulazna točka Merdare najvažnija je na Kosovu za cestovni teretni promet.

Bivši srpski policajac bit će u kućnom pritvoru

Bivši srpski policajac Dejan Pantić čije je uhićenje pojačalo napetosti između Prištine i Beograda, bit će pušten iz zatvora i stavljen u kućni pritvor, rekao je u srijedu Reutersu glasnogovornik suda u Prištini.

Pantićevo preseljenje u kućni pritvor moglo bi pomoći u smirivanju napetosti, kaži promatrači, budući da je njegovo oslobađanje jedan od glavnih zahtjeva kosovskih Srba. Pantić je uhićen 10. prosinca pod optužbom da je na prethodnom prosvjedu napao policajce.

Njegovo pritvaranje potaknulo je napetosti između kosovske vlade i etničke srpske manjine koja je blokirala ceste na sjeveru zemlje tražeći Pantićevo puštanje.

KFOR poziva na dijalog

NATO-ova misija na Kosovu, KFOR, u srijedu je priopćila da podupire dijalog svih strana u cilju smirivanja napetosti na sjeveru zemlje.

"Najvažnije je da svi uključeni izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili poteze koje mogu izazvati napetosti i eskalirati situaciju", rekao je general bojnik Angelo Michele Ristuccia u izjavi.

“Rješenja treba tražiti kroz dijalog”, dodao je.

Od 10. prosinca, Srbi na sjevernom Kosovu razmijenili su vatru s policijom i podigli više od 10 blokada cesta u i oko Mitrovice.

Njemački mediji: ‘Destruktivna uloga Srbije‘

Njemački mediji vide „destruktivnu ulogu Srbije” na sjeveru Kosova, a u ponašanju Aleksandra Vučića prepoznaju "sustavnu podršku sukobu" i „kontinuitet s ratnim devedesetima“, te upozoravaju na ulogu Rusije, piše Deutsche Welle.

Dopisnik Süddeutsche Zeitunga Florian Hassel u komentaru pod naslovom ‘Srbija igra destruktivnu ulogu" ističe da činjenica da je Vučić podigao borbenu pripravnost policije i vojske na najvišu razinu ne bi trebalo impresionirati nikoga. Navodi da je riječ o populističkom manevru za domaću publiku. Ona podržava Vučića prije svega zato što su državni mediji kao i provladini revolveraški listovi godinama preplavljeni antiameričkom, antieuropskom i proruskom propagandom.

Ističe kako se zbog destruktivne uloge koju Beograd godinama ima u upravljanju Srbima koji žive na Kosovu, kosovski Albanci s pravom boje nemogućnosti vladanja vlastitom zemljom – onako kako je već paralizirana Bosna i Hercegovina.

Hassel u komentaru ističe da je europska politika u slučaju Rusije kasnila, ali se preorijentirala. U slučaju politike prema Kosovu i Srbiji to do sada – nažalost – nije na vidiku, piše u komentaru.

U Frankfurter Allgemeine Zeitungu objavljen je komentar koji potpisuje Reinhard Veser s naslovom "Izuzetno opasna situacija".

- I prije nego što je srpska vojska stavljena u punu borbenu pripravnost, situacija na Kosovu je bila izuzetno opasna. Na sjeveru Kosova, pretežno naseljenom Srbima, napetost toliko raste već tjednima, da se čini da je oružani sukob Albanaca i Srba moguć. Obje strane su sudjelovale u eskalaciji. I na jednoj i na drugoj strani su padale odluke, koje je druga strana shvaćala kao provokaciju. Međutim, vidljivo je da prije svega srpski predsjednik Aleksandar Vučić sustavno podgrijava sukob. To bi sličilo na njega kada bi on samo htio igrati rizičnu igru moći. Ali nastala je situacija koja se lako može oteti kontroli, navodi se u komentaru.

Autor upozorava da Rusija može izvući korist iz ovog sukoba.

- Požar na području koje je potpuno okruženo teritorijem Europske unije i NATO-a stvorio bi znatne probleme Zapadu. Sukob na sjeveru Kosova je bez sumnje potaknut lokalnom dinamikom. Ali nije daleko pretpostavka da Moskva tu vatru pomalo potpaljuje. Zapad sada mora brzo učiniti sve da smiri situaciju. On ima mogućnost utjecaja. Na kraju krajeva, Srbija je gospodarski puno više isprepletena s Europskom unijom nego s Rusijom, zaključuje FAZ.

Najveći njemački tabloid „Bild" je dao riječ stručnjaku za Balkan s Leibnizovog instituta za istraživanje istočne i jugoistočne Europe dr. Konradu Clevingu.

- Za mene nažalost postoji razlog da se pribojavam moguće eskalacije na sjeveru Kosova. Doduše, kritičari vlasti u Beogradu vide u svemu tome pokušaj odvraćanja pozornosti zbog ekonomske krize u zemlji. Ali proglašavanje pune borbene pripravnosti je ipak opasno", komentirao je za Bild. Cleving na kraju ukazuje na zanimljiv aspekt načina podizanja borbene spremnosti: „U važnoj točki se, uostalom, pokazuje da su srpske institucije strukturno i idejno u dubokom kontinuitetu s ratnim devedesetim, s obzirom na to da puna borbena pripravnost vrijedi za vojsku, policiju, žandarmeriju i obavještajnu službu. Svi su prošle noći odlukom ministra unutarnjih poslova stavljeni pod zapovjedništvo glavnog stožera vojske", napominje Bild.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:26