U TEŠKOM STANJU

SISAČKOG ZETA SU BRUTALNO ZLOSTAVLJALI 'Mučili su ga elektrošokerom, zbog svega nije u stanju ni jesti'

An image grab taken from a video released by the Islamic State (IS) and identified by private terrorism monitor SITE Intelligence Group on September 2, 2014 purportedly shows footage of a masked militant in a desert landscape threatening to kill British David Cawthorne Haines. The so-called "Islamic State" released a video today showing the masked militant apparently beheading 31-year-old US freelance reporter Steven Sotloff and threatening to kill the British captive. AFP PHOTO / SITE INTELLIGENCE GROUP / HO === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S ===
 HO/AFP

Britanski humanitarac David Haines (44), kojeg od prošle godine u zatočeništvu na području Sirije drže radikalni džihadisti iz Islamske države, navodno je u izuzetno teškom zdravstvenom stanju nakon brutalne torture kojoj je bio podvrgnut.

Kako piše Mail on Sunday, islamisti su Hainesa tijekom prvih pola godine zatočeništva izložili elektrošokovima, a neki vjeruju da su ga izdvojili zbog nacionalne pripadnosti, s obzirom da su islamisti željni osvete Britancima i drugim članicama koalicije koja je svojedobno pod američkim vodstvom izvršila invaziju na Sadamov Irak. Jedan oslobođeni talac tvrdi da su islamisti često spominjali invaziju, a uvjete života u zatočeništvu nazvao je paklom.

Haines je navodno u toliko teškom stanju da su se islamisti smilovali i pozvali mu liječnika. Mail on Sunday tvrdi da pati od akutnih želučanih, ali i drugih zdravstvenih problema te da nije u stanju normalno jesti.

'Ne može probavljati hranu, ima ozbiljnih problema s probavom. Često povraća, ima proljev i gastrointestinalne probleme. Bio je toliko bolestan da mu je barem jednom doveden liječnik', rekao je jedan neimenovani izvor kojega Mail on Sunday naziva 'dobro povezanim'.

Ovom su Britancu u nedavno objavljenoj snimci likvidacije američkog novinara Stevena Sotloffa islamisti zaprijetili ubojstvom, pozivajući Amerikance da odustanu od zračnih napada koje su pokrenuli protiv Islamske države na području Iraka.

Jedan ga je islamist, maskiran u crno, držao za ovratnik prijeteći pritom Britaniji da bi joj bilo bolje da napusti 'zlo savezništvo s Amerikom'.

Haines je, inače, u braku sa Siščankom Draganom, s kojom ima i dijete. Godinama je radio u Hrvatskoj i drugim dijelovima bivše SFRJ na obnovi ratom uništenih područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:51