I ONI SE ZARAZILI

Sirijski predsjednik Asad i supruga pozitivni na koronavirus: ‘Dobrog su zdravlja‘

Glasnogovornik je rekao da će predsjednik i njegova supruga nastaviti raditi tijekom njihove ‘kućne karantene‘ od dva do tri tjedna
Bashar al-Asad i supruga Asma
 AFP

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegova supruga Asma pozitivni su na koronavirus, ali njihov glasnogovornik rekao je u ponedjeljak da je par i dalje u dobrom zdravstvenom stanju, piše CBS News. Zarazili su se u vrijeme dok Sirija ulazi u desetu godinu građanskog rata koji je značajno otežao rješavanje ove javnozdravstvene krize.

'Nakon što su osjetili blage simptome koji nalikuju na COVID-19, predsjednik al-Assad i prva dama Asma al-Asad napravili su PCR test, a rezultati su pokazali da su zaraženi virusom', rekao je glasnogovornik. 'Dobrog su zdravlja i stanje im je stabilno.'

Glasnogovornik je rekao da će predsjednik i njegova supruga nastaviti raditi tijekom njihove 'kućne karantene' od dva do tri tjedna.

'Predsjednik al-Asad i gospođa Asma žele svim Sirijcima i svim narodima svijeta da budu sigurni od virusa te pozivaju sve Sirijce da nastave slijediti preventivne mjere što je više moguće', rekao je glasnogovornik.

Nepoznato stvarno stanje

Sirijski dužnosnici potvrdili su samo oko 16.000 infekcija koronavirusom od početka pandemije prije godinu dana, a zabilježeno je samo oko 1.000 smrtnih slučajeva. Međutim, za određeni dio zemlje dugo nisu postojale pouzdane brojke jer taj dio još uvijek kontroliraju pobunjeničke skupine, a značajan dio sjeveroistočne Sirije pod nadzorom je kurdskih snaga. Te su regije, zajedno, od tada prijavile oko 700 smrtnih slučajeva.

Medicinari i stanovnici rekli su u rujnu da su stvarni brojevi u Siriji vjerojatno mnogo veći od onih koji su objavljeni u javnosti.

Službenik u jednoj mrtvačnici u Damasku rekao je za CBS News da je procijenio da je najmanje 100 pacijenata svakodnevno umiralo od COVID-19 samo u tom gradu.

U studiji objavljenoj u rujnu znanstvenici s Imperial Collegea iz Londona, COVID-19 Response tima, Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, sirijskog tima s London School of Economics, Googlea, Europskog instituta za mir i Instituta za Bliski istok procijenili su da je u Damasku pobrojano samo 1,25 posto stvarnih smrti od koronavirusa.

Zdravstveni radnici u Siriji tako su tek nedavno primili prve doze cjepiva, iako se radi na tome da počne procjepljivanje većeg broja ljudi.

Odobrenje za Sputnjik V

Vlada je dala odobrenje za korištenje cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V krajem veljače. Cjepivo je razvila i izradila ga je Rusija, najcjenjeniji međunarodni saveznik u Siriji, ali nije jasno koliko će doza biti dostupno, ni kada.

U prosincu se Sirija prijavila za primanje doza cjepiva putem inicijative COVAX koju podržava Svjetska zdravstvena organizacija, a čiji je cilj osigurati poštenu distribuciju cjepiva u siromašnije zemlje. Početni je cilj osigurati dovoljno doza za cijepljenje tri posto stanovništva, a prve isporuke očekuju se ovog mjeseca.

Prošli mjesec Kina je rekla da će poslati 150.000 doza jednog od svojih cjepiva u Siriju kako bi pomogla u cijepljenju stanovništva Sirije.

Sirijska vlada je pod jakim međunarodnim financijskim sankcijama zbog rata, ali lijekovi i medicinska oprema općenito su izuzeti. Međutim, sankcije su Siriji ostavile malo financijskih sredstava da osigura doze potrebne za širok nacionalni program cijepljenja.

Siriji su izrečene sankcije zbog navodne uporabe kemijskog oružja od strane Asadovog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:55