TEŠKA ZIMA

SIRIJCI SE GRIJU NA LJUSKE PISTACIJA Posao s pećima cvjeta: 'Mislio sam da ćemo izraditi oko 500 komada, a već smo ih isporučili 2500'

 
 Ilustracija / Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia

Abu Valid ispraznio je spremnik s ljuskama pistacija u svoju peć, smještenu u njegovu dnevnom boravku. U razorenoj i opustošenoj sjeverozapadnoj Siriji milijuni se pripremaju za oštru zimu.

Validovo troje djece zbilo se oko ručno izrađene peći dok taj 35-godišnjak prilagođava temperaturu pomoću brojčanika koji regulira koliko će ljusaka izgorjeti u minuti.

- Nestašica je goriva, pa smo morali potražiti alternativu - kaže Valid sjedeći prekriženih nogu na divanu u svome domu u pokrajini Idlib.

- Pribjegli smo pećima na ljuske pistacija - objašnjava.

Sirija posljednjih mjeseci prolazi kroz nestašicu goriva koja je u područjima pod kontrolom režima Bašara al-Asada potaknula oštar rast cijena loživa ulja i plinskih boca.

Kriza, za koju mnogi odgovornim smatraju zapadne zemlje zbog sankcija nametnutih Asadu, još je gora u zonama u kojima vlada oporba. Ondje su cijene nezamislive.

Ispred Validova stana deseci su vreća s ljuskama pistacija. "Jeftinije su od goriva, kojeg trenutno ionako nema".

- A pri sagorijevanju ne dime i ne smrde - pripovijeda objašnjavajući zašto su ljuske bolje od drva.

Trucks carry belongings of people fleeing from Maarat al-Numan, in northern Idlib, Syria December 24, 2019. REUTERS/Mahmoud Hassano     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Idlib, posljednja veća oporbena utvrda, pokrajina u kojoj javne službe ne postoje, a nezaposlenost je visoka, dom je za tri milijuna ljudi. Iako je u kolovozu potpisano primirje, snage režima i njihovi ruski pomagači u prosincu su pojačali bombardiranja.

Kao da im nije dovoljno nevolja, zbog rasta cijena goriva toplina doma ljudima je postala luksuz.

Tona ljusaka za zimu

Ali posao zato cvjeta Sadiku Alvanu. On je početkom godine pobjegao iz Kan Šeikuna, grada na južnom kraju Idliba, prije nego što su ga zauzele vladine snage.

Spas je pronašao u Dani, na sjeveru, gdje je otvorio malu radionicu specijaliziranu za izradu peći na ljuske pistacija.

Peć se sastoji od komore za izgaranje i odvojenog lijevka koji vatru hrani ljuskama.

Alvan je mislio da će mu klijenti uglavnom biti drugi raseljeni iz Kan Šeikuna jer su oni naviknuti na takve improvizirane peći.

Sad ima 15 zaposlenika i jedva ispunjava sve narudžbe.

- Mislio sam da ćemo izraditi oko 500 peći, a već smo ih isporučili 2500 komada - rekao je. Alvan popularnost svojih peći, koje stoje oko 130 dolara (875 kuna), pripisuje njihovoj isplativosti.

Biljke iz porodice pistacija u regiji su sveprisutne pa se i ljuske jeftino prodaju kao nusproizvod. Tona ljusaka, uvoz iz Turske, košta 175 dolara (1175 kuna) i dovoljna je za cijelu zimu.

Loživo ulje, za usporedbu, dostatno samo za mjesec grijanja, stoji 130 dolara.

Iako relativno jeftine, ni takve peći nisu stvar koju si svaka obitelj u Idlibu može priuštiti. Mnoge izbjeglice ondje jedva da imaju za hranu i toplu odjeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:37