'IZMIŠLJOTINA OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI'

Sirija opovrgnula tvrdnje da su na njezinu teritoriju ruski vojnici

Syrian rebel fighters celebrate after taking over the village of Aljanodiya, northwestern Idlib province, following fighting against pro-Syrian regime forces, on January 30, 2013. Syria's opposition chief Moaz al-Khatib said he is ready for dialogue with officials of President Bashar al-Assad's regime, subject to conditions including that some 160,000 detainees are released. The United Nations says more than 60,000 people have been killed in Syria's 22-month conflict. AFP PHOTO/AAMIR QURESHI
 AFP

Sirijski režim zanijekao je nazočnost ruskih vojnika i njihovog vojnog djelovanja na svojem teritoriju, odgovarajući tako na izraze američke zabrinutosti zbog mogućeg angažmana Moskve u toj ratom pogođenoj zemlji.

"Nema baš nimalo istine u onome što se govori posljednjih dana. Nema ruskih vojnika, nema ruskih vojnih aktivnosti ni na kopnu, ni na moru, ni u zraku", izjavio je sirijski ministar informiranja Omran al-Zobi TV postaji al-Manar koju vodi libanonski Hezbolah, saveznik sirijskog režima.

"Riječ je o izmišljotini zapadnih i arapskih obavještajnih službi kako bi se stvorio dojam... da je sirijska država toliko oslabljena da mora zatražiti izravnu pomoć od prijateljskih zemalja", rekao je, misleći na Rusiju, glavnog zagovaratelja Damaska od izbijanja proturežimske pobune u ožujku 2011.

U subotu je američki državni tajnik John Kerry svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu prenio američku zabrinutost glede mogućeg vojnog angažmana Rusije u Siriji koji bi mogao "dovesti do eskalacije sukoba".

Austrija smatra da je za borbu protiv IS-a nužan Bašar al-Asad

Zapad bi morao uključiti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegove saveznike Iran i Rusiju u borbu protiv Islamske države, rekao je u utorak austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u jednoj od najpomirljivijih izjava nekog zapadnog dužnosnika o sirijskom čelniku.

Većina zapadnih zemalja inzistira na tome da Asad mora sići s vlasti da bi se obnovio mir u Siriji, dok Iran i Rusija tvrde da je on dio rješenja. Tako oprečna stajališta umnogome su pridonijela neuspjehu da se okonča građanski rat koji traje već više od četiri godine.

"Nužan nam je pragmatični zajednički pristup tom pitanju, koji bi omogućio i uključivanje Asada u borbu protiv strahovlade IS-a", rekao je Kurz tijekom posjeta austrijskog visokog izaslanstva Iranu.

"Ja smatram da je prioritet borba protiv terorizma, a ona neće biti moguća bez sila poput Irana i Rusije", kazao je Kurz, gotovo ponovivši stajalište koje je prije iznio iranski predsjednik Hasan Rohani.

"Ne treba zaboraviti zločine koje je počinio Asad, ali ni zaboraviti pragmatično razumijevanje činjenice da smo u ovoj borbi na istoj strani", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:25