STRAVA KOD HARKIVA

Širi se uznemirujuća snimka iživljavanja nad ukrajinskim zarobljenicima, Kijev alarmirao UN: ‘Ovo nije iznimka‘

Pučki pravobranitelj traži istragu video zapisa koji prikazuju premlaćivanje, ponižavanje i prijetnje od strane ruskih vojnika

Zlostavljanje i ponižavanje ukrajinskih ratnih zarobljenika

 Screenshot/X

Ukrajinski pučki pravobranitelj Dmitro Lubinec apelirao je na Ujedinjene narode i Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) da istraže video zapise koji prikazuju premlaćivanje, ponižavanje i prijetnje ukrajinskim ratnim zarobljenicima od strane ruskih vojnika, navodno nastale u smjeru Harkiva.

Video snimke koje se šire društvenim mrežama prikazuju radnje kojima se krši Ženevska konvencija i trebale bi se koristiti kao dodatni dokaz ruskog kršenja međunarodnog humanitarnog prava, naveo je Lubinec u nedjelju u svojoj objavi na Telegramu, kako piše Kyiv Independent.

Ženevska konvencija nalaže humano postupanje s ratnim zarobljenicima. "Nažalost, takav tretman ukrajinskih ratnih zarobljenika nije iznimka, već uobičajena taktika okupatora", napisao je Lubinec.

On je prethodno apelirao na UN i ICRC da istraže i druge zločine počinjene nad ukrajinskim ratnim zarobljenicima, uključujući pogubljenje najmanje pet ratnih zarobljenika u Avdiivki u veljači.

U ožujku je Ured glavnog tužitelja Ukrajine prikupio informacije o više od 128.000 žrtava ratnih zločina.

image

Zlostavljanje i ponižavanje ukrajinskih ratnih zarobljenika

Screenshot/X
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 11:24