U PORASTU

Širi se govor mržnje protiv LGBTI zajednice u Europi i u srednjoj Aziji

Izvješće pokazuje i "sve veći otpor" prema pravima transrodnih osoba u Europi
 Nikolay Vinokurov/Alamy/Alamy/Profimedia

Govor mržnje upravljen prema pripadnicima LGBTI zajednice porastao je u Europi i u srednjoj Aziji tijekom pandemije koronavirusa, među ostalim i u RH gdje ILGA-Europa u godišnjem izvješću objavljenom u utorak upozorava posebno na govor mržnje na društvenim mrežama.

Verbalni napadi političkih čelnika na pripadnike LGBTI zajednice (lezbijke, homoseksualci, biseksualci, transrodne i međuspolne osobe) u porastu je među ostalim u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Slovačkoj i Turskoj, navodi se u izvješću te mreže koja okuplja 600 organizacija i pokriva 54 zemlje.

Vjerski poglavari u Bjelorusiji, Grčkoj, Slovačkoj, Turskoj i Ukrajini širili su govor mržnje a mnogi među njima su optužili LGBTI osobe da šire covid-19, navodi ta mreža.

Govor mržnje, osim u Hrvatskoj, širio se društvenim mrežama u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Malti, Crnoj Gori, Rusiji i Turskoj. Ali i u medijima u Sloveniji i u Ukrajini.

Izvješće pokazuje i "sve veći otpor" prema pravima transrodnih osoba u Europi.

Upozorava na "nazadovanje" u Hrvatskoj, Austriji, Finskoj, Mađarskoj, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji te na "stagnaciju" u Njemačkoj, Andori, Cipru, Češkoj, Gruziji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Švedskoj.

"Vlasti i odgovorni koristili su se LGBTI zajednicom kao žrtvenim jarcem", rekla je u priopćenju Evelyne Paradis, izvršna direktorica ILGA-e za Europu.

Nevladina organizacija ističe da su godinu "općenito gledano" obilježile "represivne mjere" prema demokraciji i civilnom društvu, ne samo u Poljskoj i u Mađarskoj, dvjema zemljama koje su na ciljniku Bruxellesa zbog nepoštovanja vladavine prava.

U Poljskoj su "zone bez LGBT ideologije" proglašene u nekim općinama. U Mađarskoj je vlada Viktora Orbana uvela u ustav tradicionalno shvaćanje obitelji i spola te zapravo zabranila posvajanje djece istospolnim parovima.

U izvješću ILGA-Europe ipak se navodi da je postignut stanovit napredak u pravima istospolnih parova, spomenuvši primjer Crne Gore koja je 2020. postala "prva zemlja zapadnog Balkana koja je uvela civilno partnerstvo" i Srbije, gdje je vlada najavila nacrt zakona o istospolnim civilnim zajednicama.

Katrin Hugendubel iz europskog ureda ILGA-e pohvalila je plan koji je u studenom iznijela Europska komisija za zaštitu prava LGBTI osoba i činjenicu da je predsjednica EK Ursula von der Leyen osudila diskriminaciju i napade na pripadnike te zajednice.

"To su koraci u dobrom smjeru, ali mora ih pratiti djelovanje na državnoj razini, kao i konkretna provedba strategije", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56