NOVO PRAVILO

Singapur necijepljenima zabranio dolazak na radna mjesta, svima im prijeti izvanredni otkaz

Oni koji su primili samo jednu dozu cjepiva na posao mogu dolaziti do 31. siječnja uz negativan test, ali nakon toga smatrat će ih se necijepljenima

Prizor iz Singapura, arhivska fotografija

 Roslan Rahman/AFP

Singapur je službeno zabranio necijepljenim zaposlenicima dolazak na radna mjesta i ukinuo prethodno pravilo prema kojemu su smjeli raditi uz negativan rezultat testa na koronavirus.

Kako javlja RT, zabrana je na snagu stupila u subotu u sklopu tzv. 'druge faze' borbe protiv pandemije što znači da necijepljeni radnici čiji poslodavci ne mogu organizirati da svoje obveze obavljaju od doma mogu očekivati otkaze.

Od subote, 'samo potpuno cijepljeni zaposlenici, oni s potvrdom da se ne smiju cijepiti ili oni koji su unutar zadnjih 180 dana preboljeli covid mogu se vratiti na svoje radno mjesto', objavilo je singapursko Ministarstvo rada. Upozorilo je da necijepljenima koji ne ulaze u kategoriju onih s potvrdom da se ne smiju cijepiti ili u kategoriju preboljelih neće biti dopušten povratak na radno mjesto, čak i ako pokažu negativan test.

Poslodavcima je izdana preporuka da sve takve zaposlenike prerasporede na pozicije s kojih svoje radne zadatke mogu obavljati od doma ili da ih stave na neplaćeni dopust. Ipak, ako tvrtka zaključi da je nemoguće organizirati rad od doma, ima dopuštenje takvim radnicima dati otkaz bez ikakve otpremnine ili straha od tužbe, navodi se u vladinim uputama.

Oni koji su primili samo jednu dozu cjepiva na posao mogu dolaziti do 31. siječnja uz negativan test, ali nakon toga smatrat će ih se necijepljenima.

Necijepljene osobe u Singapuru već neko vrijeme ne smiju ulaziti u restorane i mnoge trgovine. U ovoj državi je dosad cijepljeno 82,86 posto stanovništva, što je jedna od najviših stopa na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:49