OBITELJSKI RAZDOR

Sin prijavio oca koji je divljao na Kapitolu: ‘Znaš što se događa s izdajicama. Upucaju ih!‘

Jackson Reffitt je kazao da mu je otac rekao: ‘Ako me prijaviš, izdajica si. A znaš što se događa s izdajicama. Izdajice upucaju‘
Jackson Reffitt
 Twitter

Dva dana nakon pobune na Kapitolu 6. siječnja, otac Jacksona Reffitta, Guy W. Reffitt, vratio se u obiteljski dom u Teksasu. Sinu je rekao da je napao Kapitol, navodi F.B.I. u svojem izvješću, piše New York Times.

Tada mu je otac uputio prijetnju: ako bi ga Jackson (18) prijavio policiji, tad ne bi imao drugog izbora nego da obavi "dužnost" za svoju zemlju i "učini ono što mora".

U razgovoru s istražiteljima, Jackson Reffitt je kazao da mu je otac rekao: „Ako me prijaviš, izdajica si. A znaš što se događa s izdajicama. Izdajice upucaju."

No Jackson je već bio prijavio oca vlastima nekoliko tjedana prije pobune.

"Uvijek bi mi govorio da će učiniti nešto veliko", rekao je mlađi Reffitt u telefonskom intervjuu. "Pretpostavljao sam da će doista učiniti nešto veliko, ali nisam znao što."

Supruga Guya Reffitta rekla je istražiteljima nakon nereda da je on bio član grupe Tri posto, krajnje desničarske naoružane skupine, navodi se u izjavi.

F.B.I. agenti su kod njega pronašli pušku AR-15 i pištolj. Stariji Reffitt rekao je istražiteljima da je pištolj ponio sa sobom u Washington.

Jackson Reffitt rekao je da je saznao da je njegov otac dan prije pobune krenuo u Washington, ali nije znao što će tamo raditi. Otkrio je što se događa kad je na vijestima vidio slike izgrednika koji jurišaju na Kapitol.

Nije bilo jasno što je, ako išta, poduzeo Federalni istražni ured nakon što je mlađi Reffitt prvi put kontaktirao F.B.I. u vezi svog oca. Federalni istražitelji kontaktirali su ga tijekom nereda kako bi nastavili razgovor otprije nekoliko tjedana, a u tom je trenutku, kako je rekao, pomogao "dokazati ono što su agenti pokušali istražiti".

Jackson Reffitt je kazao da je "samo želio da netko zna" o očevim prijetnjama i o tome da "sprema nešto veliko".

"Nisam znao što će učiniti, pa sam učinio sve što je moguće samo da budem siguran", dodao je.

Stariji Reffitt, koji je uhićen 16. siječnja, suočen je s optužbama za ometanje pravde i svjestan ulazak u čuvanu zgradu ili prostor bez ovlaštenja.

Jackson Reffitt je kazao da nije siguran zna li njegov otac da ga je upravo on prijavio saveznim vlastima.

"Bojim se da on to zna", rekao je. "Ne bojim se za svoj život ili nešto takvo, već zbog onoga što bi mogao pomisliti." Ali rekao je da se nada da će se njegov odnos s ocem moći popraviti.

"S vremenom ćemo se pomiriti", rekao je. "Znam da hoćemo."

Kazao je i da njegova majka i dvije sestre "nisu imale pojma što sam učinio" dok nisu vidjele intervju na CNN-u koji je dao Chrisu Cuomu.

Nakon što je intervju objavljen, Reffitt je na Twitteru rekao: "Da, ja sam dijete sa CNN-a."

Tweet je prikupio tisuće lajkova i retvitova, a primio je i brojne poruke u kojima ga se potiče da pokrene GoFundMe kampanju, što je on i učinio.

"Svaki cent bit će upotrijebljen za moj fakultet ili ću novac štedjeti za godine koje dolaze", napisao je na platformi za grupno financiranje. "Mogao bih biti izbačen iz kuće zbog umiješanosti u očev slučaj, tako da bi mi svaki cent mogao pomoći da preživim."

Jackson Reffitt trenutno ne boravi u kući svoje obitelji i odbio je reći gdje se nalazi iz straha za svoju sigurnost. Koristi telefon svoje djevojke jer je njegova obitelj isključila njegov, rekao je.

Dodao je da je GoFundMe kampanju pokrenuo u petak, očekujući da će biti prikupljeno nekoliko tisuća dolara. Kad se probudio u subotu, stranica je prikupila više od 20.000 američkih dolara.

Do nedjelje popodne prikupljeno je više od 1.800 donacija u iznosu od većem od 58.000 američkih dolara.

Jackson Reffitt je student prve godine politologije na Collin Collegeu u Wylieju u Teksasu, u predgrađu Dallasa. Na pitanje hoće li prikupljen novac biti dovoljan za pokrivanje ostatka njegovog dodiplomskog obrazovanja, rekao je: „O čovječe, nemaš pojma. Sada idem na sveučilište. "

Što se tiče ostalih koji se bore s pitanjem trebaju li prijaviti nekoga za koga vjeruju da bi mogao biti umiješan u nešto opasno, Jackson kaže da time "ne štite samo sebe, već štite i njih".

"Stavio sam svoje osjećaje postrani kako bih učinio ono što sam smatrao ispravnim", rekao je Jackson Reffitt o prijavljivanju svoga oca. Iako se ne kaje zbog svoje odluke, rekao je: "Otac je još uvijek dio moje obitelj, to je čudan osjećaj."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:04