SKIJAŠKA NOĆNA MORA

Sin mi se prehladio od covida, a Austrijanci nas tretiraju kao da imamo ebolu! Strpali su nas u ‘sigurnu kuću‘...

Radijatori u sobi su hladni, topla voda stalno nestaje, a hrana je gadljiva, kaže Englez Chris Banks o karantenskom smještaju

Obergurgl 

 Garry Ridsdale/Robert Harding Premium/robertharding via AFP

Chris Banks (51) iz Walton-on-Thamesa u Engleskoj, inače zaposlen kao burzovni mešetar u londonskom Cityju, prošli vikend poveo je svoju peteročlanu obitelj na skijanje u zimovalište Obergurgl u Austriji, no kad je njegov sin dva dana nakon dolaska dobio pozitivan nalaz testa na covid-19, dugoočekivani odmor pretvorio se u pravu noćnu moru - obitelj je, tvrdi Chris, završila u dvotjednoj karanteni u negrijanoj hotelskoj sobi.

- Sve sam rezervirao još u siječnju prošle godine kad smo bili u izolaciji, misleći da će pandemija u međuvremenu proći. U subotu (18. prosinca) odletjeli smo za Innsbruck i uzeli taksi do hotela Bergwelt s četiri zvjezdice u Obergurglu. Inače sam strastveni skijaš i jedva sam čekao da djeca - supruga i ja imamo trojke - postanu dovoljno velika da i sama mogu skijati - započinje svoju priču gospodin Banks.

S obitelji je, nastavlja, stigao u Austriju taman kad je zemlja izašla iz još jednog "lockdowna". Iako su supruga i on primili po tri doze cjepiva, a covid su ovoga ljeta i preboljeli, svi su napravili brzi test prije putovanja kako bi bili sto posto sigurni i zaštićeni.

- Ali kad smo stigli u Obergurgl, sin nije htio ići na večeru, što je za njega prilično neobično. Imao je groznicu pa smo ga ponovno testirali, no bio je negativan. Drugi dan, u nedjelju, svi smo ostali u hotelu i nismo skijali. U ponedjeljak ujutro sin se i dalje osjećao loše - nije to bilo ništa više od blage prehlade - pa je supruga ostala s njim u sobi, a ja sam dvije kćeri odveo na skijanje. Sina smo u ponedjeljak poslijepodne opet testirali i bio je pozitivan.

Odmah sam o svemu obavijestio recepciju, no kako se stvari stalno mijenju, nisu znali što učiniti - prvo su nam rekli da izoliramo dijete, a mi ostali mogli smo raditi što želimo - to mi je zvučalo pomalo opušteno, no onda su kontaktirali austrijske zdravstvene vlasti i od tog trenutka sve je krenulo nizbrdo - govori Chris.

Naređeno im je da ne izlaze iz sobe, a iako im je hotel u početku nudio zaseban trokrevetni apartman s dvije kupaonice, nadležni im nisu dali da se ondje presele. Nakon što su svi u utorak ujutro napravili PCR testove, navečer su ih odveli u tzv. sigurnu kuću 15 kilometara izvan Innsbrucka.

image

Obergurgl

Garry Ridsdale/Robert Harding Premium/robertharding via AFP

- Vozači u zaštitnim odijelima prevezli su nas starim kolima hitne pomoći. Sjedili smo među golim metalom, vani je bilo minus 5°C, a u vozilu nije bilo grijanja. Još su nam rekli da je hladnoća bolja za covid pacijenta! Ne moram niti napominjati da su se moja djeca, stara devet godina, uplašila i potpuno smrznula. Tretirali su nas kao da imamo ebolu! - prepričava ogorčeni otac.

Obitelj i njega smjestili su u Clubhotel Goetzen/Edelweiss, bivši hotel s tri zvjezdice koji je austrijska vlada namijenila za smještaj osoba oboljelih od covida.

- Radijatori u sobi su hladni i ne možemo se ugrijati. Imali smo jedan poplun i drhtali cijelu noć, spavali smo potpuno odjeveni i grijali se toplinom iz štednjaka u čajnoj kuhinji. Topla voda stalno nestaje pa se ne možemo niti pošteno istuširati. Upravitelj hotela ignorirao je moje upite za još pokrivača, ali pomogao nam je čuvar koji nas je redovito obilazio, bio je toliko ljubazan i nabavio nam dodatne deke. Djeca nemaju što raditi jer se i Wi-Fi stalno gubi u sobi, no barem imamo balkon pa možemo udahnuti malo svježeg zraka - kaže Chris, a prenosi The Telegraph.

Kao jedinu dobru stvar izdvaja to što mogu naručiti dostavu, pa im je stigao grijač koji su kupili na Amazonu. Iako imaju tri obroka na dan, hrana je, kaže, gadljiva.

- Jedan od ručkova bio je prženi sir, večera tanjur prženih gljiva, a doručak su kiflice i džem. U čajnoj kuhinji nema niti jednog tanjura, čaše ili šalice - moramo piti iz slavine. Počeli smo naručivati hranu iz lokalnih restorana. No, barem nam je smještaj besplatan, bio bih ljutit da su nam i to naplatili. Hotel u Obergurglu nadoknadio mi je troškove za ostatak tjedna koji nismo proveli kod njih, čak su nam vratili i novac od najma skija, bili su stvarno ljubazni - govori Chris.

Njegovu obitelj 27. prosinca čeka novo testiranje i nadaju se da će biti pušteni na slobodu 28. prosinca.

- Najviše se bojim da supruga ili ja do tad ne dobijemo covid, bila bi prava katastrofa da još jednom moramo prolaziti kroz ovu karantenu. Ne želim zvučati grozno, ali ako budete pozitivni u Austriji, ne gine vam kućni pritvor u trajanju od najmanje deset dana. Još nisam kontaktirao svoje osiguravajuće društvo jer ne znam pokrivaju li uopće ovakve slučajeve - kaže Banks i zaključuje kako je letove British Airwaysa svoje obitelji premjestio na prvi slobodan termin koji su mogli dobiti - 1. siječnja, ali ako izađu iz karantene 28. prosinca, planiraju uzeti neke letove EasyJeta kako bi se što prije vratili kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:23