MAURICIO MACRI

Sin građevinskog tajkuna novi predsjednik Argentine

 AFP

Ovo je početak nove ere koja nas neizbježno vodi u nove prilike za rast i napredak. Od Ognjene zemlje na jugu do krajnjeg sjevera govorili smo kako moramo izgraditi novu Argentinu s nula siromaštva, a to ćemo sada postići zajedničkim snagama, poručio je u nedjelju novoizabrani argentinski predsjednik, dosadašnji gradonačelnik Buenos Airesa, Mauricio Macri dok su se politički analitičari složili kako pobjeda probiznis kandidata znači povijesni zaokret trećega najvećega južnoameričkoga gospodarstva, koji bi mogao odjeknuti i drugdje u Južnoj Americi.

Bijeg helikopterom

Zemlja koja je u teškoj ekonomskoj situaciji i muku muči s korupcijom, od kraja vladavine vojne hunte 1983. samo je dva puta imala predsjednika koji nije bio iz peronističke lijeve stranke.

Obojica su bila iz Radikalne stranke, a predali su ured (jedan pobjegavši iz predsjedničke palače helikopterom) prije kraja četverogodišnjeg mandata. Daniel Scioli, nasljednik odlazeće predsjednice Kirchner koja je zemlju vodila u prethodna dva mandata a prije toga na vlasti je bio njezin suprug Nestor Kirchner, bio je Macrijev protukandidat koji nije uspio izići iz sjene Cristine Kirchner. Osvojio je 48,5 posto glasova, a Macri je dobio podršku 51,4 posto građana (nakon prebrojanih glasova na 98 posto birališta).

Promijenit će ‘sve’

Mauricio Macri ima zanimljiv životopis. Njegov otac je građevinski tajkun talijanskih korijena, jedan od najbogatijih ljudi u Argentini. Danas 56-godišnji Macri bio je otet 1991., u zatočeništvu je proveo 12 dana, a njegova je obitelj navodno platila višemilijunsku otkupninu da ga spasi.Macri je tvrdio kako ga je upravo to iskustvo gurnulo u politiku. Novi argentinski predsjednik tri mandata je bio na čelu jednog od najpopularnijih argentinskih nogometnih klubova - Boca Juniorsa. Ti mandati smatraju se najuspješnijim razdobljem kluba, a dobre brojke kluba Macri je koristio kada je ušao u politiku. U kampanji se predstavio kao nadolazeći reformator koji se ne boji drastičnih poteza i koji će omogućiti novi start zakočenom gospodarstvu koje je bankrotiralo 2001. Obećao je da će liberalizirati ekonomiju, na pitanje što će promijeniti u vanjskoj politici zemlje odgovarao je ‘Sve!’, a poručio je da će okončati podjele u politici. Međutim, predsjednička utrka praktički je sukobila dva sloja građana - siromašne Argentince koji ovise o velikodušnim programima pomoći koje je propagirao njegov oponent te srednji sloj i poslovne ljude koji traže oslobađanje od strogih državnih kontrola i ograničenja koje je ekonomiji nametnula Kirchner. Međutim, Argentincima je, čini se, dojadila ekonomska stagnacija i Macri je, prilično neočekivano, izbio na čelo u drugom krugu.

Ekonomija u kaosu

Čeka ga rješavanje ekonomije u kaosu. Spor rast gospodarstva, ložen neodrživim državnim trošenjem, inflacija od 20 posto i kapitalne kontrole ispraznili su državne devizne rezerve i doveli ih na najnižu razinu u devet godina, s tim da je zemlji blokiran pristup svjetskim tržištima kredita.

Obiteljska povijest puna afera

Prezime Macri odavno je poznato u Argentini. Otac novog predsjednika, Franco, rođen je u Italiji i još uvijek čuva kofer s kojim je 1949. stigao u Južnu Ameriku kamo se, prije njega, preselio njegov otac (Mauricijev djed), u Italiji suosnivač jedne nacionalističke stranke. Franco je počeo kao fizički radnik, ali je brzo promaknut u administraciju. Financirao je Boca Juniorse i pokušao, navode neki izvori, to iskoristiti kako bi sina gurnuo na čelo kluba. Mauricio se našao u centru kontroverzi zbog preuređenja stadiona Bombonera, vrijednog milijune dolara, jer je posao dodijeljen tvrtki obitelji Macri. Mauricijeva sestra oteta je 2003. i oslobođena poslije tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:52