MILIJUNI BEZ STRUJE

Siloviti uragan pogodio Floridu, vjetar puhao 240 km/h, snimke su dramatične: ‘To je povijesna oluja!‘

Uragan Ian, snažna oluja 4. kategorije s vjetrovima tek nešto slabijm od 5. kategorije, stigla je do zapadne obale Floride

Prizori udara uragan Ian na Floridu

 Afp/

>>> NOVO, 23:30 >>> Nacionalni centar za uragane Sjedinjenih Američkih Država objavio je da se očekuje će uragan Ian do kraja srijede i tijekom četvrtka ujutro prijeći preko središnjeg dijela Floride te postepeno slabljeti.

Američka obalna straža objavila je da traga za 23 osobe koje su nestale nakon što su preko Floridskog prolaza za vrijeme uragana Iana pokušali doći do Floride.

Šerif okruga Collier objavio je da ima ljudi koji su zbog vode koju nosi uragan zatočeni u svojim domovima.


>>> 22:45 >>> Uragan Ian pogodio je otok Cayo Costa kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima koji su puhali 241 kilometar na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Po brzini vjetra tek je nešto slabiji od pete kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, iako se očekivalo da će oslabiti kad dosegne obalu.

image

Uragan Ian je udario na Floridu

Sean Rayford/Afp

U zoni udara su kilometri pješčanih plaža, nizovi hotelskih odmarališta i brojni parkovima s mobilnim kućama, omiljeni umirovljenicima i turistima.

Vremenska prognoza predviđa da će uragan uzrokovati valove visine do 3,7 metra, intenzivnu grmljavinu i moguća tornada.

image

Uragan Ian je udario na Floridu

Sean Rayford/Afp

"Ovo je oluja o kojoj ćemo razgovarati još puno godina, povijesni događaj", rekao je Ken Graham, direktor Nacionalne meteorološke službe.

Ian je dosad pogodio više od 830.000 potrošača, no elektroprivrede su neke rane nestanke struje već riješile.

image

Uragan Ian je udario na Floridu

Sean Rayford/Afp

>>> 22:35 >>> Željka Stone, znanstvenica i lovkinja na uragane iz grada Socorra u američkoj saveznoj državi New Mexico, rekla je za N1 televiziju da je njezina ekipa kroz uragan Ian u srijedu prošla više puta.

- Letimo zadnjih pet dana po četiri leta dnevno. Jedan avion leti iznad uragana i dva aviona koji probijaju na oko 3 kilometra oko uragana te prolaze nekoliko puta kroz centar - rekla je Stone za N1 te dodala: "Jutros smo uspjeli ubaciti dron kroz samo oko uragana. On je onda zujao po uraganu dva sata. Službeno je rečeno da je ovo uragan snage 135 čvorova, mi smo izmjerili i do 183 čvora na određenim visinama. Ovo je jako impresivan, veliki uragan."

Stone je upitana hoće li uragan doseći kategoriju pet.

image

Uragan Ian je udario na Floridu

Sean Rayford/Afp

- Nas dijele minute od službenog udara. Nacionalni centar za uragane ga drži još na 135 čvorova, a 137 je granica kada on postaje kategorija V. Ja mislim da nema vremena da do toga dođe, ali to je tako mala razlika - rekla je Stone.

Istaknula je da je toliko velik da njihovoj ekipi treba po šest sati u uraganu da bi ga mogli preletjeti tri puta.

Vezano uz opasnost za stanovnike zapadne obale SAD-a, rekla je da ju najviše zabrinjava koliko će se dugo zadržati jer se dosad vidjelo da čak i tropske oluje, ako dugo ostanu, mogu izazvati veće poplave.

- Ono što vidimo je da imamo sve više uragana jače kategorije i uragana čija brzina unutar 24 sata poraste za 30 čvorova. To je jedan proces za koji modeli ne znaju što napraviti - zaključila je Stone.


>>> 22:20 >>> Nacionalna administracija za oceane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država (NOAA) objavila je da je oko uragana Ian na obalu savezne države Floride kod otoka Cayo Costa stiglo u srijedu oko 15:05 sati po lokalnom vremenu (21:05 po hrvatskom), piše The Guardian.

NOAA je rekla da je uragan Ian uragan četvrte kategorije (od mogućih pet) s vjetrovima jačine od 240 kilometara na sat.

image

Saint Petersburg u Floridi

Gerardo Mora/Getty Images/AFP
image

Saint Petersburg u Floridi

Gerardo Mora/Getty Images/AFP

NPR piše da se vjetrovi uragana Ian kreću suprotno od kazaljke na satu te da se kreće sjeverno duž poluotoka Floride.

- Njegovi vjetrovi bacaju vodu s obale. Kako oluja ide, vjetrovi na njegovoj istočnoj i donjoj polovici vodu će jako brzo gurati prema kopnu i unutrašnjosti - piše NPR.

Nacionalni meteorološki zavod SAD-a objavio je fotografije na kojima se može vidjeti da je uragan Ian povukao skoro svu vodu oko ribarskog pristaništa Venice u Tampa Bayju.

- Važno: voda će se vratiti. Ne pokušavajte hodati tamo gdje se voda povukla - dodao je Ured Zavoda u Tampa Bayju.

The Guardian piše i da je 7,3 posto stanovnika Floride u 15:56 sati po lokalnom vremenu (21:56 po hrvatskom) ostalo bez struje. Očekuje se da će se te brojke promijeniti s obzirom na to da je oko uragana tek stiglo do Floride.

Prema pisanju PowerOutage.us, više od milijun stanovnika Floride ostalo je bez struje.

CNN-ov meteorolog Brandon Miller rekao je da je uragan Ian na prvom mjestu popisa najjačih uragana koji su ikada zadesili zapadnu obalu Floride. Inače, na prvom mu mjestu društvo pravi uragan Charley koji je Floridu udario 2004. godine.

image

Saint Petersburg u Floridi

Gerardo Mora/Getty Images/AFP
image

Meksički zaljev kod Dunedina u Floridi

Bryan R. Smith/AFP
image

Uragan Ian

AFP PHOTO/US Regional and Mesoscale Meteorology Branch (RAMMB)

Više od 7500 osoba od uragana se skriva u skloništima u okrugu Hillsborough, a uragan je u gradu Cape Coralu prouzročio veliku materijalnu štetu.

Upravitelj za hitne slučajeve u okrugu Charlotte Patrick Fuller poručio je onima koji nisu napustili Floridu da se ne izlažu potencijalno pogibeljnim situacijama.

Carinska uprava i granična zaštita SAD-a u srijedu je izvijestila da su 23 osobe nestale nakon što je kubanski brod zbog uragana Iana potonuo nedaleko od mjesta Stock Island. Četiri kubanska migranta doplivala su do obale. Lokalni mediji pišu da se trenutno nalaze u bolnici.


Lovac na uragane, Nick Underwood, koji već šest godina leti kroz oluje, kazao je da je uragan Ian koji je stigao do obale Floride, najgori od svih u čijem je središtu dosad bio.

‘Nikad nisam vidio toliko svjetlosti u unutrašnjosti uragana‘, napisao je na Twitteru, a sve je potkrijepio fotografijama.

‘Morate shvatiti da je noć, a da ova svjetlost dolazi od munja‘, pojasnio je inženjer Underwood.

Dodao je da je posada američke Nacionalne agencije za praćenje oceana i atmosfere (NOAA) u avionu tipa Lockheed WP-3D Orion, kojeg od milja zovu Kermit, zaokružila unutar uragana kako bi omogućili besposadnom sustavu da prikupi podatke.

‘Sve ovo se odvijalo na 2,4 kilometra iznad oceana. Drago mi je da smo samo jednom morali proletjeti‘, kazao je.

Lovac na oluje Reed Timmer dokumentirao je pak na Twitteru oluju na otoku Pine na Floridi, dok je uragan Ian udarao po tom području.

Njegovi videozapisi pokazuju udare valova, jaku kišu, olujne vjetrove i ograničenu vidljivost.

Upravitelj za hitne situacije u Cape Coralu na Floridi, Alvin Henderson, kazao je za CNN kako će Ian, snažna oluja 4. kategorije s vjetrovima tek nešto slabijm od 5. kategorije, "prema svim pokazateljima trenutno vjerojatno biti jedan od najgorih uragana" koje je regija ikada vidjela.

‘Uskoro ćemo vidjeti kako se taj snažan nalet jakih vjetrova, vjetrova od 160 i više kilometara na sat, približava kopnu‘, kazao je pa objasnio da će nakon početne oluje doći kratko potencijalno sunčano razdoblje, a onda će se olujni vjetar vratiti.

‘To je ono što nas zabrinjava, pobrinite se da naša zajednica to razumije‘, kazao je Henderson i dodao da planiraju najgori mogući scenarij, ali se nadaju najboljem.

Predviđaju da će se jaki vjetrovi smiriti u četvrtak ujutro te će se tek tada moći vratiti operacijama raščišćavanja na terenu.

Oluja treće kategorije već je pogodila Kubu i prisilila stanovništvo na masovnu evakuaciju te u potpunosti prekinula opskrbu strujom. Poginulo je dvoje ljudi, a oluja je uništila velik broj kuća i ostavila cijelu zemlju u mraku.

Više od 2,5 milijuna stanovnika Floride je pod naredbama o evakuaciji ili upozorenjima, a prema procjeni Nacionalnog centra za uragane Ian će poharati obalu južno od Tampe, u blizini Sarasote, gdje su kilometri pješčanih plaža i brojna odmarališta, omiljena među umirovljenicima i turistima.

Stanovnici su zabarikadirali vrata i prozore daskama, napunili vreće pijeskom kako bi zaštitili svoje domove i spremili dragocjene stvari na više katove u iščekivanju najjačeg uragana u posljednjih stotinu godina u toj saveznoj američkoj državi.

Guverner Ron DeSantis proglasio je izvanredno stanje u svih 67 okruga Floride.

"Ovo je velika oluja. To je oluja koja je opasna po život", upozorio je DeSantis na konferenciji za novinare. Guverner je pozvao stanovnike da se opskrbe hranom, vodom, lijekovima i gorivom te je aktivirao 7000 pripadnika Nacionalne garde za pomoć stanovništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:12