NEREDI U IRAKU

Šijitski vođa Al-Sadr najavio povlačenje iz politike: Pristaše napale vladinu palaču, najmanje 15 mrtvih

Politička slijepa ulica između Al-Sadra i šijitskih suparnika bliskih Iranu dovela je do najduljeg perioda bez vlade u Iraku

Neredi u Bagdadu

 Hussein Faleh/AFP

Kako javlja BBC, najmanje 15 Iračana poginulo je u ponedjeljak nakon što je utjecajni šijitski vjerski vođa Moktada al-Sadr najavio da se povlači iz politike, potaknuvši svoje pristaše da napadnu vladinu palaču u Bagdadu i sukobe se s pristašama suparničkih šijitskih skupina.

Mladići odani Sadru napali su sjedište vlade u Zelenoj zoni, nekoć palaču preminulog diktatora Sadama Huseina, i okupili se na ulicama ispred tog područja gdje su se sukobili s pristašama suparničkih šijitskih skupina koje podržava Teheran.

Po izjavama očevidaca, neki su pucali na Sadrove pristaše, a drugi u zrak. Pristaše suparničkih skupina gađale su se i kamenjem. Vojska je brzo proglasila policijski sat.

Uz 15 poginulih, nekoliko desetaka ljudi je ozlijeđeno, po policiji i bolničkim izvorima.

Sukobi su izbili nakon višemjesečnog političkog zastoja zbog kojeg nije formirana nova vlada.

image

Moktada al-Sadr

Ali Najafi/AFP

Moktada al-Sadr objavio je u ponedjeljak da se zbog nerješive situacije povlači iz politike.

Al-Sadr je u lipnju povukao svoje zastupnike iz parlamenta pošto nije uspio formirati vladu po svom izboru. Politička slijepa ulica između njega i šijitskih suparnika bliskih Iranu dovela je do najduljeg perioda bez vlade u Iraku.

Al-Sadrovi pristaše od kraja srpnja okupiraju parlament i prosvjeduju blizu vladinih zgrada, odugovlačeći tako proces izbora novog predsjednika i premijera.

Strahuje se da će Sadrova odluka potaknuti njegove pristaše na eskalaciju prosvjeda, čime bi mogla početi nova faza nestabilnosti u Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 16:04