‘MOLIMO PUTNIKE...‘

Sigurnosno pravilo u avionima koje zbunjuje mnoge vrijedi u Europi, ali ne i u Americi. Evo što kažu u Croatia Airlinesu

Podizanje sjenila prilikom polijetanja i slijetanja obvezno je na području Europske Unije, ali ne i u SAD-u

Ilustracija

 Media Point Inc/Alamy/Alamy/Profimedia

Zaveži pojas.

Podigni stolić ispred sebe.

Uspravi sjedalo.

Podigni sjenilo na prozoru.

Hm, ovo zadnje uvijek je bilo predmet znatiželje - jasno je za pojas, razumijem i problem spuštenog stolića, shvaćam i za uspravno sjedalo - ali sa sjenilom nikad nisam bila na čisto niti najbolje razumjela zašto ga je tako važno držati podignutim tijekom polijetanja i slijetanja.

Ok, pretpostavljam da su u pitanju sigurnosni razlozi, no tekst objavljen na jednom američkom portalu otkriva mi kako je podizanje sjenila prilikom polijetanja i slijetanja obvezno na području Europske Unije, ali ne i u Sjedinjenim Američkim Državama.

I tamo se preporučuje, opet iz sigurnosnih razloga, ali američke aviokompanije same mogu odabrati hoće li ovo napraviti pravilom prilikom polijetanja i slijetanja iako IATA, međunarodna udruga za zračni prijevoz preporuča da ona ipak budu podignuta.

Za pomoć smo se stoga obratili domaćem avioprijevozniku Croatia Airlinesu te ga upitali o kakvoj je točno sigurnosnoj proceduri riječ te pridržavaju li je se dobrovoljno ili je riječ o obvezi.

Iz Croatije su nam pojasnili kako su podignuta sjenila potrebna iz dosta jednostavnih razloga - kako bi tijekom polijetanja i slijetanja bili pregledni vanjski uvjeti.

"Obveza podignutih sjenila izravno je povezana sa sigurnošću, što je prioritet u poslovanju, a konkretno se odnosi na preglednost situacije vanjskih uvjeta i kabinskog osoblja i putnika prigodom polijetanja i slijetanja kao najzahtjevnijih faza leta", poručili su iz Croatije.

Kažu kako obvezu podizanja sjenila propisuje Europska agencija za sigurnost zračnog prometa na temelju Regulative EU, a Croatia Airlines kao avioprijevoznik registriran na području Europske unije implementirao je te odredbe u svoje operativne priručnike.

"Putnici obavijest o obvezi podizanja sjenila dobivaju od kabinskog osoblja zrakoplova u sklopu redovite objave uoči leta, a informacije sa sigurnosnim uputama mogu pronaći i u pretincima sjedala, o čemu ih također obavještava kabinsko osoblje", poručuju.

Za razliku od EU, američka federalna administracija za avijaciju u sklopu minimalnih sigurnosnih standarda ne zahtijeva da se podižu sjenila, ali su aviokompanije, ako to požele, slobodne same implementirati takvu obvezu.

Kako piše američki AFAR, većina aviokompanija to ne traži od putnika, a United Airlines jedno je kratko vrijeme bila jedina aviokompanija u SAD-u koja je uvela ovo pravilo da bi od njega brzo odustala.

Ipak, i Amerikanci smatraju da ovaj sigurnosni zahtjev ima smisla pa tako navode dva slučaja u kojima su spriječene veće katastrofe zahvaljujući činjenici da je netko kroz prozor zamijetio opasnost.

Na nedavnom letu za Newark jedan je putnik United Airlinesa tako vidio da iz spremnika curi gorivo, a 2013. godine putnici i kabinsko osoblje British Airwaysa spasili su se u avionskoj nesreći zahvaljujući putnicima koji su primjetili da je prilikom polijetanja otpao poklopac motora, što im je omogućilo da hitno slete prije veće katastrofe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:32