AKTIVISTICA U ZATVORU

SESTRA ZATOČENE MUSLIMANKE TRAŽI MILOST ZA SALOPEKA 'Poštedite Hrvata, smrt nevinog čovjeka nema smisla!'

'Moja sestra je nevina, ali njezino puštanje ne bi trebalo biti na štetu drugog nevinog čovjeka', rekla je Doaa el-Taweel
 Twitter

Sestra zatvorenice u egipatskom zatvoru poručila je pripadnicima Islamske države da ne ubiju otetog Hrvata, piše USNews.

Islamisti su u srijedu u videu objavili kako će smaknuti Tomislava Salopeka, otetog 22. srpnja ako egipatske vlasti na slobodu ne puste 'zatvorene muslimanske žene'.

Doaa el-Taweel, sestra pritvorene aktivistice Esraae el-Taweel, u petak je izjavila kako je 'njezina sestra nevina, ali njezino puštanje ne bi trebalo biti na štetu drugog nevinog čovjeka'.

Ekstremisti Islamske države objavili su u srijedu popodne video u kojem prijete da će ubiti hrvatskog taoca u roku od 48 sati ako vlasti ne odgovore na njihove zahtjeve.

Esra al-Tavel nestala je u lipnju i tjednima se nije znalo što je s njom, a potom je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je uhićena pod optužbom da pripada Muslimanskom bratstvu koje je proglašeno terorističkom organizacijom te za širenje lažnih informacija kako bi se ocrnila država. Sada očekuje suđenje.

Egipatske vlasti u međuvremenu, po izjavama dužnosnika sigurnosnih službi, traže Salopeka širom zemlje, posebno u provincijama Matruh na zapadu na granici s Libijom, Beheria u delti Nila, Vadi Gedid na jugozapadu, također na granici s Libijom, te u Gizi u blizini Kaira.

Egipatski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da je vozač Tomislava Salopeka, kojeg su otmičari poštedjeli, kazao da su napadači koji su oteli Salopeka imali beduinski naglasak što ukazuje da je moguće da potječu iz više izoliranih mjesta u Egiptu, uključivo Sinajski poluotok i zapadnu pustinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:57