UKRAJINSKI JURIŠ

Sela padaju u nizu, ali Rusi su mirni: ‘U rukama imamo najjači adut. To će biti nikad lakše mete‘

Iako sve što stiže s terena treba uzimati sa zadrškom, i ruska strana potvrdila je da Ukrajinci bilježe ograničena napredovanja

Rat u Ukrajini

 Profimedia/

Službeni Kijev objavio je da je oslobodio nekoliko ukrajinskih naselja na prvoj liniji bojišnice u Donecku nakon što su prije tjedan dana počele žestoke borbe na istoku i jugu zemlje, koje ukrajinska strana i dalje odbija nazvati protuofenzivom.

Dok strani mediji pišu o "skromnom, ali značajnom" napredovanju ukrajinske strane, Kijev je objavio da su ukrajinski vojnici vratili naselja Blagodatne, Neskučne i Makarivku, a poslije su tom nizu pridodani Storoževe i Levadne.

"Vidimo prve rezultate protuofenzivnih akcija, lokalizirane rezultate", izjavio je glasnogovornik ukrajinske vojske Valerij Šeršen dok su na društvenim mrežama objavljene snimke ukrajinskih snaga sa zastavama u oslobođenim mjestima, čija se autentičnost trenutačno potvrđuje. Ukrajinski vojnici pozirali su tako u naseljima Neskučne i Blagodatne.

Hana Maljar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, objavila je da je zauzeto naselje Storoževe.

image

Ukrajinska vojska

Anatolii Stepanov/Afp

Iako zapadni analitičari ističu da sve što stiže s terena treba uzimati sa zadrškom, i ruska strana potvrdila je da Ukrajinci bilježe ograničena napredovanja. Ruski vojni blogeri, čiji se izvještaji pozorno prate, potvrđuju dio navoda ukrajinske strane.

Obje strane objavile su da su nanijele velike gubitke u ljudstvu i opremi svojim protivnicima. Nekoliko ruskih kanala na Telegramu ustvrdilo je da teritorij mijenja ruke, pogotovo u oblasti Doneck, a gubici u ljudstvu i opremi su veliki.

Međutim, vojne analize podsjećaju da se u jednadžbu uvlači još jedan faktor: vrijeme.

"Već tri sata pljušti, a po takvom vremenu naše zrakoplovstvo, dakako, ne djeluje optimalno protiv neprijatelja, kao i jedinica koje upotrebljavaju bespilotne letjelice", napisao je Vladmir Rogov, vojni bloger i proruski dužnosnik u Zaporižji, na Telegramu u nedjelju.

Prema njegovim riječima, kiša donosi značajnu prednost ruskoj strani. "Za početak, tlo u Zaporižji je takvo da čak i s malo kiše postaje kaljuža i nepremostiva prirodna barijera. Takvo tlo ne mogu prijeći ni francuski AMX-10RC, ni njemački Leopard 2, a ni puno laganiji ukrajinski/sovjetski T-72, koji teži samo 45 tona. Zapet će i postati laka meta za naše dečke", procijenio je Rogov. Međutim, vremenske prognoze pokazuju da bi kiša uskoro trebala stati.ž

image

Ukrajinska vojska

Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajinski zapovjedni stožer u ponedjeljak je potvrdio da se vode žestoke borbe. Dopisnik BBC-ja komentirao je kako, unatoč velikom entuzijazmu, situacija na terenu nije idealna. "Pogled na jedinice koje opet oslobađaju ukrajinska sela donosi optimizam Kijevu i saveznicima. No, manje se čuju vijesti o dijelovima fronte gdje je napredak slabiji ili ga nema. U oblasti Zaporižja je izgubljeno puno vojnika i opreme u akciji testiranja slabosti ruske obrane", napisao je James Waterhouse.

Američki think tank sa sjedištem u Washingtonu, Institut za proučavanje rata, objavio je da su "ukrajinske snage ostvarile vizualno potvrđena napredovanja" u oblastima Doneck i Zaporižja te da ruski izvori pokušavaju "umanjiti taj napredak".

Rusko Ministarstvo obrane u ponedjeljak je objavilo potpisivanje ugovora s čečenskim specijalcima, poznatijim pod nadimkom "Kadirovci", o sudjelovanju u borbama u Ukrajini. Prethodni dan objavljeno je da je Jevgenij Prigožin, šef kompanije vojnih plaćenika Wagner, odbio potpisati ugovor. Rusko je Ministarstvo pozvalo sve "dobrovoljce" da potpišu ugovor kojim bi postali dijelom ruskih redovnih snaga i stavili se pod zapovjedništvo ministra obrane Sergeja Šojgua. Riječ je o pokušaju Moskve da stavi pod svoju kontrolu sve privatne paramilitantne organizacije koje djeluju na bojišnici.

U zamjenu, njihovi ljudi dobivaju sve povlastice kao i redovni vojnici. Prigožin je to odbio potpisati za svoje ljude iz kontraktorske kompanije Wagner. On se javno u više navrata suprotstavio Kremlju, optužujući čak ruski politički vrh da ga je ostavio bez streljiva na bojištu na istoku Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:48