STRAŠNA BEZOSJEĆAJNOST

Šefovi farmaceutskih tvrtki ismijavali ovisnike o opioidima nazivajući ih ‘pillbillyjima‘

U e-mailovima su čak slagali i pogrdne pjesmice o ovisnicima dok su se dogovarali kamo poslati nove tranše opasnog lijeka
Tvrtka AmerisourceBergen
 Kristoffer Tripplaar/Alamy/A

Šefovi jednog od najvećih američkih distributera lijekova u e-mailovima su razmjenivali pošalice i šaljive stihove ismijavajući 'seljačine' koji su postali ovisni o opioidnim lijekovima protiv bolova, istovremeno dok je ta tvrtka slala stotine milijuna tableta u regiju Apalačija na istoku SAD-a koja je bila srce američke opioidne krize, piše Guardian.

Na suđenju farmaceutskim tvrtkama optuženim za ilegalno preplavljivanje zapadne Virginije opioidima, prošlog je tjedna rečeno da je visokopozicionirano osoblje AmerisourceBergena, po prihodu desete najveće američke tvrtke, rutinski omalovažavalo zajednice pogođene najgorom epidemijom droga u povijesti zemlje.

Jedan e-mail iz 2011. godine sadržavao je rimu složenu oko 'siromašnog planinara' po imenu 'Jed' koji je 'jedva održavao svoju ovisnost'. Prema stihu, 'Jed' putuje na Floridu kako bi kupio 'Hillbilly Heroin', nadimak za OxyContin, lijek koji je proizvela Purdue Pharma i koji je pokrenuo epidemiju koja je odnijela više od 500.000 života.

Florida je bila poznata tijekom 2000-ih po labavoj regulaciji klinika za liječenje boli, gdje su liječnici ilegalno propisivali i izdavali velike količine opioida onima koje stih naziva 'društvom pillbillyija'. (Igra riječi: eng. hillbilly - pogrdan naziv za stanovnike nekih američkih regija; eng. pill - tableta, pilula)

Druga rima opisala je Kentucky kao 'OxyContinville' zbog velike upotrebe droge na siromašnom ruralnom istoku države.

Kad je Kentucky uveo nove propise za suzbijanje izdavanja opioida, izvršni direktor AmerisourceBergena napisao je u e-mailu poslanom na mnoge adrese: 'Izgleda da je jedna seljačina [sic] naučila čitati :-)'.

U drugom je e-mailu bila prepravljena kutija sa žitaricama za doručak s natpisom 'šut' ispod riječi 'OxyContin za djecu'.

Jedan od onih koji su pisali i distribuirali ovakve mailove bio je i Chris Zimmerman, izvršni direktor odgovoran za provođenje zakonske obveze AmerisourceBergena da zaustavi isporuku opioida ljekarnama za koje se sumnja da izdaju sumnjivo velike količine tog lijeka, često u dogovoru s korumpiranim liječnicima koji su se obogatili izdajući ilegalne recepte.

Nakon što je Florida 2011. godine suzbila ilegalno izdavanje tableta, Zimmerman je poslao e-mail kolegama: 'Pazite na Georgiu i Alabamu. Maksimalan broj 'pillbillija' ići će prema sjeveru.'

Zimmerman je na suđenju rekao da mu je žao što je širio podrugljivu pjesmicu, ali to je 'odraz tadašnje okoline'. Tvrdio je da su e-mailovi jednostavno sredstvo za izražavanje frustracije jer je tvrtka radila na sprečavanju da opioidi padnu u pogrešne ruke. Zimmerman je rekao da je kultura tvrtke 'na najvišoj razini'.

Paul Farrell, odvjetnik iz zapadne Virginije, rekao je, pak, da ti e-mailovi odražavaju kulturu prezira.

'To je obrazac ponašanja onih ljudi koji su zaduženi za zaštitu naše zajednice i oni šalju e-mailove omalovažavajući hillbillyje', rekao je.

Grad Huntington i čitav okrug Cabell tuže AmerisourceBergen i još dva glavna distributera, McKesson i Cardinal Health, u čitavom nizu saveznih tužbi zbog nastojanja farmaceutske industrije da po svaku cijenu prodaju opojne lijekove protiv bolova koji su stvorili epidemiju opioida.

Ovo je prvi sudski proces nakon što su AmerisourceBergen, McKesson i dvije druge tvrtke pristale na nagodbu od 260 milijuna dolara u još jednom sličnom slučaju u Ohiju prije dvije godine.

Lokalne vlasti u zapadnoj Virginiji optužuju distributere da su profit stavili prije života i pretvorili okrug Cabell u žarište epidemije. Stručnjak za podatke rekao je na suđenju da su tijekom devet godina trojica distributera isporučili oko 100 milijuna doza opasnih tableta u okrugu Cabell - koja ima samo 90.000 stanovnika.

Farrell je Zimmermanu rekao da nije uspio provesti politiku tvrtke da sumnjive naloge prijavi Upravi za suzbijanje droga (DEA) i da zadrži isporuke dok su istrage u tijeku. No Zimmerman je kazao da bi, da je tvrtka zaustavila isporuke, naštetio pacijentima kojima su lijekovi bili potrebni.

'Mi smo tvrtka, nismo izvršna agencija i nismo regulatorna agencija', rekao je.

Distributeri lijekova isporučili su 1,1 milijarde opioidnih lijekova protiv bolova u Zapadnu Virginiju između 2006. i 2014, čak i dok je stopa predoziranja u toj državi postala najviša u SAD-u.

Godine 2017. AmerisourceBergen platio je 16 milijuna dolara za podmirivanje troškova sudskih procesa u zapadnoj Virginiji zbog isporuke opioida, ali nije priznao krivnju. Iste je godine McKesson platio rekordnih 150 milijuna dolara nakon što ga je DEA optužila za kršenje zakona.

Kritičari, uključujući dužnosnike DEA-e, optužili su tvrtke da su na novčane kazne gledale kao na 'troškove poslovanja', a zatim nastavile po starom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:04