STARLETA U SLUŽBI BIZNISA

Šefica Jimmy Chooa nova je ambasadorica britanskog biznisa

Mlada Tamara Mellon bila je starleta koja se skidala za Tatler, a sada je uspješna poslovna žena koja je Jimmyja Chooa izvukla iz njegove londonske radionice i predstavila svijetu
 AP

LONDON - Britanske poslovne interese među stranim ulagačima i biznis partnerima odsad će zastupati i Tamara Mellon, poznata britanska starleta te bivša djevojka Christiana Slatera, inače uspješna poslovna žena koja se ne skida iz vrtoglavo visokih potpetica.

Britanski premijer David Cameron imenovao je, doduše, još sedam novih poslovnih ambasadora koji će besplatno po svijetu “reklamirati” Britaniju te pomagati britanskom biznisu da iskoriste poslovne mogućnosti u inozemstvu. Među njima su i dizajnerica torbi Anya Hindmarch, predsjednik Tesca David Reid, šef tvrtke lastminute.com Brent Hoberman i direktor Mercedesa Nick Fry.

100 milijuna funti

No, u medijima je najviše zanimanja polučila upravo Mellon, žena uvrnute i impresivne biografije, bivša narkomanka koja je poslovnu karijeru počela prodajući majice po Notting Hillu, a sada šefica globalnog carstva cipela i torbica Jimmy Choo koja je prije tri tjedna dobila Orden britanske monarhije za doprinos nacionalnoj modnoj industriji.

Procjenjuje se da je Mellon danas “teška” 100 milijuna funti, no kao tinejdžerica, piše Daily Mail, bila je posve izgubljena. Kada su joj se roditelji preselili u Ameriku, Mellon je pohađala prestižne privatne škole u kojima je jedina njezina zadaća bila naučiti kako da postane da -ma. Profesori nisu ohrabrivali upisivanje fakulteta: podrazumijevalo se da će se mlade dame brzo udati i posvetiti se obiteljskom životu.

No, Mellon je imala drukčije ideje. Nakon završetka škole vratila se u London i na štandu prodavala majice. Potom je radila u jednom butiku, 1990. je postala asistentica u Vogueu, a zahvaljujući talentu, s vremenom se uspela do mjesta urednice za modne dodatke. Do 1995., sa 28 godina, već je bila poznata u londonskim društvenim krugovima kao partijanerica, a i slikala se za Tatler gola, držeći samo torbu. No, tada je već eskalirala i njezina ovisnost o drogama, pa je dala otkaz u Vogueu i sama otišla na liječenje.

Tata posudio novac

Nakon izlaska iz bolnice ponovno joj je proradio poduzetnički gen koji je, kako piše Daily Mail, naslijedila od oca. I ranije je voljela cipele talentiranog Malezijca Jimmyja Chooa, čije je “carstvo” u to vrijeme bilo ograničeno samo na njegovu radionicu u Hackneyju, ali kod kojeg je cipele već kupovala i Lady Diana. No, Mellon je vjerovala da bi s njegovim imenom trebala upoznati cijeli svijet, pa je 1996. od oca posudila 150.000 funti kako bi počela svoj biznis s Chooom. I uspjela.

Na jednom službenom putovanju naletjela je i na budućeg supruga - Matthewa Mellona, bogatog nasljednika, kojeg je znala sa sastanaka Anonimnih narkomana.

Veze sa slavnima

No, za razliku od nje, muž se često vraćao drogi i rijetko je bio kod kuće. Brak se raspao kada je Mellon, sa 35 godina, pronašla 14 godina mlađeg ljubavnika, a otada je bila u vezi s milijarderima, ali i slavnim muškarcima poput pjevača Pharrella Williamsa i Kida Rocka ili glumca Christiana Slatera.

Poslovni nerv naslijedila je od svog oca

Tommy Yeardye odveo je Vidala Sassoona u Ameriku i obogatio se

LONDON - Otac Tamare Mellon također je bio živopisni biznismen, visoki i jaki Irac koji je žudio za glumačkom karijerom.

Tommy Yeardye se kao mladić, preko striptiz-barova na Bond Streetu, povezao s londonskim podzemljem. No, karijera mu je uskoro krenula u željenom smjeru, pa je postao kaskader i dubler Victora Maturea i Rocka Hudsona, a ljubovao je s glumicom Dianom Dors iako joj je službeno uvijek bio samo “bodyguard”.

Uskoro je krenuo u vlastiti biznis, pa je kupio klub i otvorio restoran, u kojem su posjetitelji, uz jelo, mogli slikati - gole modele. Potom je ušao u posao s električnim uvijačima kose i upoznao frizera slavnih Vidala Sassoona, kojemu je predložio da proširi biznis na SAD. Obojica su se preselila u Ameriku, gdje je Yeardye upoznao bivšu manekenku Chanela Ann Davies, koja mu je postala žena. Susjeda im je bila Nancy Sinatra, a prijatelji Michael Caine i Tony Bennet. ( N. Šajn)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:04