‘SPREMAMO ŠOK ZA RUSE‘

Šef ukrajinskih obavještajaca: Iznenađenja slijede, ‘pamuk‘ će gorjeti, šaljemo i ‘maljuk‘!

‘Ovo je naša zemlja i mi ćemo upotrijebiti sve moguće metode da je oslobodimo od okupatora‘, rekao je Maljuk

Napad na Krimski most; Vasilij Maljuk

 AFP

Ukrajinski špijuni sljedeće godine namjeravaju intenzivirati obavještajne operacije i izvoditi diverzantske napade duboko u teritoriju pod kontrolom Rusije kako bi približili rat što je više moguće Kremlju, rekao je za Politico čelnik ukrajinske sigurnosne službe SBU.

- Ne možemo otkriti naše planove. Oni bi trebali ostati šok za neprijatelja. Pripremamo iznenađenja - rekao je general bojnik Vasilij Maljuk u pisanim odgovorima na pitanja.

- Okupatori moraju shvatiti da se neće moći sakriti. Naći ćemo neprijatelja posvuda.

‘Pamuk će nastaviti gorjeti‘

Iako je izbjegavao detalje, Maljuk je dao neke natuknice. Logistički ciljevi i vojna sredstva na okupiranom ukrajinskom teritoriju vjerojatno će i dalje biti u fokusu. A onda slijede udari koji pogađaju neprijatelja preko granice.

- Uvijek tražimo nova rješenja. Dakle, pamuk će nastaviti gorjeti - našalio se Maljuk.

Ukrajinci koriste riječ "pamuk" kako bi opisali eksplozije u Rusiji i na okupiranim područjima Ukrajine koje su organizirale ukrajinske specijalne službe. Došlo je od ruskih medija i dužnosnika koji sve veći broj takvih incidenata opisuju riječju hlopok, što na ruskom znači i "eksplozija" i "pamuk".

image

Vasilij Maljuk

Pavlo Bahmut/Nurphoto Via Afp

S borbama na stotinama kilometara linija bojišnice koje su uglavnom bile u zastoju tijekom većeg dijela ove godine, podvizi SBU-a podižu ukrajinski moral i također štete ruskim ratnim sposobnostima.

- SBU izvodi ciljane udare po točkama. Neprijatelja zabadamo iglom ravno u srce. Svaka od naših specijalnih operacija slijedi određeni cilj i daje svoj rezultat. Sve to komplicira sposobnosti Ruske Federacije za vođenje rata i približava našu pobjedu - rekao je Maljuk.

Maljukov ljubimac

Jedno područje njihovog fokusa bit će Krim i Crno more, nadovezujući se na ovogodišnje operacije.

Maljukov ljubimac je dron Sea Baby, koji se na ukrajinskom zove maljuk, što znači "mali". Dron nosi oko 850 kilograma eksploziva i sposoban je djelovati u olujnim uvjetima, što ga čini teškim za otkrivanje.

- Uz pomoć tih malih momaka postupno guramo Crnomorsku flotu Ruske Federacije s Krima - rekao je Maljuk.

Korišten je za napad na Kerčki most koji povezuje okupirani Krim s kopnenom Rusijom u srpnju, kao i za napade na ruske brodove.

U listopadu 2022. mornaričke bespilotne letjelice SBU-a napale su Sevastopoljski zaljev oštetivši četiri ruska ratna broda. Ove su godine bespilotne letjelice pogodile dva nosača projektila, tanker, amfibijski jurišni brod i također oštetile veliki vojni tegljač i najnoviji ruski izviđački i hidrografski brod.

To je prisililo Moskvu da premjesti veći dio flote iz svoje baze u okupiranom Sevastopolju na Krimu, ostavljajući zapadni dio mora slobodnim od ruskih plovila i dopuštajući Ukrajini da nastavi koristiti svoje luke za brodarstvo.

Legitimne mete

Kerčki most još uvijek stoji nakon napada kamionom bombom 2022. i ovogodišnjeg štrajka, ali samo je djelomično otvoren, rekao je Maljuk.

- To je za nas legitimna meta, prema međunarodnom pravu i pravilima ratovanja. Ukrajinski zakon također nam dopušta napad na ovaj objekt. Moramo uništiti logistiku našeg neprijatelja - dodao je Maljuk.

Čelnik ukrajinske sigurnosne službe rekao da Kijev pažljivo razmatra svoje mete prije napada - nastojeći ostati unutar pravila ratovanja za razliku od Rusije, koja je ispaljivala rakete, topništvo i bespilotne letjelice i na vojne i na civilne mete.

- Kada planira i priprema svoje specijalne operacije, SBU pažljivo bira svoje ciljeve. Radimo na vojnim objektima ili na onima koje neprijatelj koristi za izvršavanje svojih vojnih zadaća. Mi se u potpunosti pridržavamo normi međunarodnog prava - rekao je Maljuk.

Tehnička rješenja

SBU većinu svojih operacija provodi na teritoriju Ukrajine - u Donbasu, na Krimu i u Crnom moru.

- Ovo je naša zemlja i mi ćemo upotrijebiti sve moguće metode da je oslobodimo od okupatora - rekao je Maljuk.

Kada je riječ o planiranju nečega u Rusiji, SBU kaže da se fokusira samo na ciljeve koji se koriste u vojne svrhe poput logističkih koridora za opskrbu oružjem — poput željezničkog tunela u Sibiru koji je pogođen s dvije eksplozije (SBU nije preuzeo odgovornost), kao i na ratne brodove, vojne baze i slične mete.

- Sve SBU operacije o kojima čujete isključivo su naš rad i naš jedinstveni tehnički razvoj. Ove su operacije postale moguće posebice zato što razvijamo i implementiramo naša tehnička rješenja - zaključio je Maljuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:35