SVE U LICE

Šef ukrajinske vojske obrušio se na kritičare: ‘Rasp***** me priče o presporoj protuofenzivi! Nismo na paradi‘

Valerij Zalužni je poručio kako se ne radi o predstavi, nego o ratu, kao i da su izgubili dio oklopa jer tenkove šalju u rat, a ne na paradu

General Valerij Zalužni

 East2west News/Willwest News// East2west News/willwest News

U poprilično oštrom intervjuu za Washington Post, glavni zapovjednik ukrajinske vojske general Valerij Zalužni obrušio se na one koji se žale i prigovaraju da se njegova protuofenziva odvija presporo.

U brutalno iskrenom intervjuu, vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik prozvao je kritičare protuofenzive svoje zemlje zbog njihovog licemjerja i ponovno pozvao na isporuku više oružja sa Zapada.

Žaleći se da ukrajinski saveznici nikada ne bi pokrenuli ovakav poduhvat bez nadmoći u zraku, Zalužni je rekao da ga "rasp******" kada čuje da je protuofenziva započela i kreće se sporije od očekivanog.

To je, inače, mišljenje koje su javno izrazili mnogi zapadni dužnosnici i vojni analitičari, a također i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, iako Zalužni, kako se navodi nije mislio na Zelenskog, prenosi The War Zone.

‘Nismo Leoparde poslali na parade, nego u rat‘

Zalužni je istaknuo da su njegove snage osvajaju nešto terena - čak i ako je to samo 500 metara - svaki dan, rekao je.

"Ovo nije predstava", rekao je Zalužni za Washington Post u srijedu u svom uredu u glavnom stožeru Ukrajine. "To nije show koji cijeli svijet gleda i na koji se kladi ili tako nešto. Svaki dan, svaki metar osvojen je krvlju".

"Bez pune opskrbe, ovi planovi uopće nisu izvedivi", dodao je. "Ali oni se provode. Da, možda ne onom brzinom koliko bi sudionici showa, promatrači, htjeli, ali to je njihov problem".

Ukrajina treba mnogo više topničkog streljiva te borbene zrrakoplove četvrte generacije poput F-16, rekao je Zalužni. Također je priznao da je dio doniranog oklopa izgubljen.

"Nismo poslali Leoparde da sudjeluju u paradama ili da se političari ili slavne osobe slikaju s njima", rekao je. "Oni su došli ovamo zbog rata. A Leopard na bojnom polju nije Leopard nego meta".

Zabrinutost zbog manjka topničkih granata Zalužni je podijelio s načelnikom Združenog stožera američke vojske generalom Markom Milleyem. Zalužni je rekao da je svoju zabrinutost prenio Milleyu, kojem se duboko divi i koga smatra prijateljem, u nekoliko razgovora tjedno koji, kako je rekao, znaju trajati satima. "On je apsolutno dijeli. I mislim da mi on može pomoći da se riješim tih briga", rekao je Zalužni, dodajući da je Milleyju u srijedu rekao koliko mu topničkih granata treba mjesečno.

U kontaktu s Milleyem ‘24 sata dnevno kroz sedam dana‘

Vrhuvni ukrajinski zapovjednik je, kako se navodi, iskren s Milleyjem kada su posljedice u pitanju. "Imamo dogovor - 24 sata dnevno kroz sedam dana tjedno smo u kontaktu. Dakle, ponekad mogu nazvati i reći: ‘Ako ne dobijem 100.000 granata u tjedan dana, 1.000 ljudi će umrijeti. Stavite se na moje mjesto‘", rekao je.

Topničke granate postaju sve deficitarnija roba i za Ukrajinu i za Rusiju. NATO saveznici Kijeva znatno su smanjili vlastite zalihe kako bi pomogli u isporukama milijuna komada streljiva. U nekim će slučajevima biti potrebne godine da se te zalihe ponovno popune i prošire, a napori za to već traju.

Ukrajinski dužnosnici više su puta istaknuli da glavnina njihove protuofenzive tek slijedi. Ukrajinske snage trenutačno nastavljaju ostvarivati male dobitke po vrlo visokoj cijeni, no i Rusi također trpe značajne gubitke u ljudstvu i opremi.

Iako je započela prije gotovo mjesec dana, ukrajinska protuofenziva je još uvijek u ranoj fazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:46