PORUKA IZ MOSKVE

Šef ruske tajne službe o Ukrajini: ‘Amerikanci, upali ste u crnu rupu i dobili drugi Vijetnam‘

Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara vrijedne pomoći i oružja, ali je ukrajinska protuofenziva propala

Sergej Nariškin

 Sergey Guneev/Sputnik Via Afp

Šef vanjske obavještajne službe Rusije poručio je Sjedinjenim Američkim Državama u četvrtak da će potpora Zapada Ukrajini pretvoriti sukob u "drugi Vijetnam" koji će predstavljati problem za SAD u narednim godinama.

Putin je prošle godine invazijom na Ukrajinu pokrenuo rat u kojemu je poginulo ili ranjeno više stotina tisuća ljudi.

Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara vrijedne pomoći i oružja, ali je ukrajinska protuofenziva propala te Rusija i dalje kontrolira nešto manje od petine ukrajinskog teritorija.

"Ukrajina će se pretvoriti u ‘crnu rupu‘ koja će apsorbirati sve više i više resursa i ljudi", napisao je Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR), u listu SVR-a.

"U konačnici, SAD riskira stvaranje drugi Vijetnam za sebe, a svaka nova američka administracija morat će se pokušati nositi s time", dodao je.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi izravan sukob NATO-a i Rusije mogao izazvati Treći svjetski rat i opetovano je isključio mogućnost slanja američkih vojnika u Ukrajinu.

SAD je u Vijetnamskom ratu podržavao Južni Vijetnam nasuprot komunističkom Sjevernom Vijetnamu koji su podržavali Kina i Sovjetski Savez.

SAD se naposljetku povukao iz Vijetnama, a dvije godine kasnije 1975. poražen je Južni Vijetnam. U ratu je SAD izgubio više od 58 tisuća vojnika.

Biden je u srijedu molio republikance za novu infuziju vojne pomoći Ukrajini.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće tu stati", rekao je Biden, predviđajući da će Putin nastaviti s napadom na saveznike SAD-a u NATO-u.

Tada ćemo, dodao je Biden, "imati nešto što ne tražimo i što danas nemamo: američke trupe koje se bore protiv ruskih trupa".

Kremlj je pak poručio da Biden pali novac američkih poreznih obveznika u ratnoj peći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:35