JENS STOLTENBERG

Šef NATO-a razriješio sve nedoumice: ‘Nema nikakvih indikacija da je ovo bio namjerni napad na naš teritorij‘

- Da budem jasan, Ukrajina nije kriva. Rusija snosi konačnu odgovornost, dodao je

Jens Stoltenberg 

 Kenzo Tribouillard/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg​ održao je konferenciju za medije nakon izvanrednog sastanka koji je održan nakon jučerašnjeg raketnog napada na Poljsku.

- Istraga je u tijeku, ali preliminarna analiza "sugerira da je incident vjerojatno uzrokovao ukrajinski projektil protuzračne obrane ispaljen za obranu ukrajinskog teritorija od napada ruskih krstarećih raketa", rekao je glavni tajnik NATO-a.

- Da budem jasan, Ukrajina nije kriva. Rusija snosi konačnu odgovornost dok nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine. Nema naznaka" da je projektil rezultat namjernog napada ili da Rusija priprema ofenzivne vojne akcije protiv NATO-a, dodao je.

- Nema nikakvih indikacija da je ovo bio namjerni napad na NATO teritorij, ali ni da Rusija to planira.

Stoltenberg je poručio i da incident s raketom indicira da je rat u Ukrajini "za koji je odgovoran predsjednik Vladimir Putin - nastavlja stvarati opasne situacije".

- NATO je "značajno povećao" svoju prisutnost u istočnom dijelu Europe. Tamo je sada znatno više zračnih i pomorskih snaga, rekao je Stoltenberg, te pozdravio činjenicu da sve više i više saveznika Ukrajini osigurava sustave protuzračne obrane.

Stoltenberg je ustvrdio i kako Kina mora jasno osuditi rusku invaziju Ukrajine.

-Kina u UN-u nije glasala za rezoluciju kojom se osuđuje invazija. Kina dijeli ruski narativ, a taj narativ nije dobar- kazao je Stoltenberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:23