IVON VELIČKOVSKI

ŠEF MAKEDONSKIH LIBERALA ZA JUTARNJI: Gruevski je ovu zemlju vodio kao korporaciju te korumpirao i medije i birače

‘Iduća dva mjeseca ključna su za idućih 20 godina u Makedoniji. Sada ponovno imamo šansu resetirati sustav kao ‘91.’
 Ronald Goršić/CROPIX

Dok su u Skoplju trajali prosvjedi protiv makedonske vlade, stiglo je priopćenje iz ureda premijera u kojem su se dale naslutiti velike kadrovske promjene među suradnicima premijera Nikole Gruevskog. Veleposlanici zapadnih zemalja nekoliko su se sati ranije sreli s čelnicima vladajuće koalicije, a nakon toga i s oporbom.

‘Jeftin manevar!’

Potom su krenule pljuštati ostavke. Ipak, lider oporbene Liberalne stranke Makedonije Ivon Veličkovski, politolog, analitičar i kolumnist, smatra da to nije dovoljno:

- To je jeftin manevar. Jedino rješenje je bezuvjetna kapitulacija: ostavka Gruevskog i njegova kabineta.

Hoće li se to dogoditi, da premijer podnese ostavku?

- Iduća dva tjedna su jako važna za taj proces, a iduća dva mjeseca su ključna za idućih 20 godina u Makedoniji.

U kojem smislu?

- Zato što sada počinje proces demistifikacije Gruevskog. U tijeku je proces njegova svrgavanja i politički zahtjev Liberalne stranke je njegova bezuvjetna demisija, početak rastavljanja gruevizma kao sistema unutar institucija. Iduća dva mjeseca imamo šansu resetirati građanski sustav i cjelokupno društvo kao što smo imali priliku 1991. Tad smo tu priliku propustili, ali sad ne smijemo. Ako ne uspostavimo vladavinu zakona, vratit ćemo se u binacionalnu i bistranačku državu, a zatim i u državu kakva je postojala u povijesti. Neki misle da dramatiziram, ali nije tako.

Mit o Makedoncima

Koje su ključne pogreške Gruevskog? Budući da vlada Makedonijom od 2006., zašto se nije prije reagiralo?

- Liberalna stranka bila je 2006. u koaliciji s VMRO-om. Tad sam bio glavni tajnik stranke i inzistirao sam da imam izdvojeni nastup. Nudili su mi da budem u izvršnoj vlasti, ali odbio sam i ostao u gradskoj. Tko je htio, vidio je što se događa. Gospodarske reforme su krenule, ali on je vodio državu u korporativnom smislu. Ja sam 2008. bio među onima koji su tražili da naša stranka napusti koaliciju i otad smo u oporbi. Gruevski je mastermind svega što se događa i to pokazuju ove ‘bombe’ koje objavljuje Zaev. Pogodio je želju građana da se država brine o svima, uveo nacionalni mit o antičkim Makedoncima i iskoristio tranzicijske gubitnike da mu postanu odani birači. Obmanuo ih je. Prevario je one koji su stradali 90-ih, a mlade uhvatio u taj povijesni mit. Korumpirao je i medije i birače, i to je njegova formula. A onda se zaigrao. Njegova ključna pogreška bili su prijevremeni izbori 2014. godine.

Epilog u parlamentu

Kako će on završiti?

- Epilog će biti u parlamentu, a mi tražimo vladu nacionalnog jedinstva jer nam to sada treba. Nama treba jasna politička većina u Sobranju koja će imati definirane zadatke i rješavati probleme, mijenjati zakone ako je potrebno, a jest. Izborni zakon i popisi birača moraju biti sređeni, istrage sumnjivih nesreća novinara moraju biti procesuirane, korupcija mora biti sankcionirana. Hoćemo da tranzicija vlasti prođe što lakše i brže. Epilog će biti isti. Stvari će se možda ubrzati i zato što nakon Kumanova imamo ponovno involviranu međunarodnu zajednicu jer se i tu Gruevski zaigrao. Mislio je da će brzo zatvoriti priču o akciji u Kumanovu, a u stvarnosti je otvorio puno pitanja bez odgovora.

Drugo, naše službe očito su se više bavile političkim strankama, a nisu znale da je 40-ak sumnjivih ljudi ušlo u Kumanovo. A predsjednik Makedonije je rekao da su oni imali te informacije još prije nekoliko mjeseci i zatražili stranu pomoć. Dosad nisam čuo da predsjednik države traži strane kolege za te stvari, ali ako je točno, pitam se što znači činjenica da 17 država nije dalo nikakav odgovor na to njegovo traženje. Pitanje je što se zaista događalo. I konačno, ako nisu imali pojma, znači da su naše vlasti i službe posve odsječene od svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:36