KONTROVERZNI GENERAL

Šef kolumbijske policije šokirao javnost: ‘Znate li što nam je pomoglo da ubijemo Pabla Escobara!?‘

Ispričao je kako nadnaravna sila djeluje u korist policije kada su malu grupu policajaca okružili nasilnici...

General Henry Sanabria

 Daniel Munoz/Afp

U borbi protiv Pabla Escobara i njegova narkocarstva kolumbijska je policija koristila i egzorcizam. Otkrio je to sam šef kolumbijske policije, general Henry Sanabria, inače veliki vjernik.

Policijski general objavio je da su se policijske snage obratile nebeskim silama da im pomognu, pa su molitvu i obred egzorcizma iskoristili kako bi se obračunali s najmoćnijim kriminalcima u toj latinoameričkoj zemlji. Među ostalim, nebeskoj pomoći zahvaljuju i uspjeh policijske operacije u kojoj je ubijen veliki vođa narkokartela Pablo Escobar.

U svom uredu okružen raspelima, slikama Djevice Marije i drugim katoličkim simbolima, general Henry Sanabria rekao je novinarima da policija koristi molitve i vjerske obrede posljednjih 50 godina. Nebo im je pomoglo ne samo da stanu na kraj Escobaru, nego i vođi pobunjenika FARC-a Alfonsu Cani i zapovjedniku vojnog krila FARC-a Mono Jojoyu, koji su ubijeni 2011. i 2010. godine. General samo nije objasnio kako je to Kolumbija i dalje među najvećim izvoznicima kokaina i heroina.

General Sanabria uvjeren je da vrag postoji i da je na strani pobunjenika i kriminalaca. "Vidio sam ga. Osjetio sam ga", izjavio je u intervjuu za magazin Semana. Na svaki spomen đavla pobožni policajac bi se prekrižio. Kriminalci se, kaže on, služe vradžbinama vještica. Već ih molitvom možeš imobilizirati, tvrdi kolumbijski časnik.

Ispričao je novinarima kako nadnaravna sila djeluje u korist policije: nedavno je malu grupu nenaoružanih policajaca okružilo stotinu nasilnih prosvjednika. Sanabria kaže da je stigao tamo i izvukao raspelo. "Svi su se pokupili i otišli", tvrdi general policije. Policajci su ga samo gledali, kaže, nisu se usudili pitati ga što se to dogodilo.

Izjave generala policije izazvale su žestoke rasprave na društvenim mrežama u Kolumbiji. "Poznata su nam generalova uvjerenja", komentirao je predsjednik države, "ali nastojimo osigurati da ta uvjerenja ne utječu na njegovo poštivanje pravila". "Mislim da ih je poštovao, koliko mi znamo", dodao je predsjednik Gustavo Petro.

Ovo nije prvi put da osebujni policijski general u Kolumbiji izazove buru kontroverznim izjavama. Prije se izjašnjavao protiv pobačaja, koji je u Kolumbiji legalan do 24. tjedna trudnoće, i upotrebe kondoma. Za njega je korištenje kondoma "abortivna metoda". Lani je za Noć vještica rekao da je "sotonski" praznik, a Dan žena 8. ožujka obilježio je seksističkom porukom. "Ženin šarm čini njezina muža sretnim, a ako je razumna, to je trajno. Diskretna žena je dar od Boga", napisao je na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:44