REPORT GOJKA DRLJAČE

Šef istraživanja Pfizera odbacuje optužbe o pritisku zbog treće doze: ‘Dolazi problem, a mi stvaramo alate‘

Dormitzer je potvrdio kako je potpuno jasno da učinkovitost cjepiva blijedi kroz vrijeme
Pacijent prima dozu cjepiva Pfizer-BioNTech protiv covida-19
 Theo Rouby/AFP

Šef znanstvenih istraživanja Pfizera, Philip Dormitzer, odbio je u razgovoru za The Financial Times učestale optužbe da je kompanija previše agresivno forsirala donosioce odluka u nizu država neka krenu s trećom booster dozom cjepiva prije nego što je o tom pitanju postignut znanstveni konsenzus na međunarodnoj razini.

„Naše je da stvorimo alate potrebne za problem koji dolazi… Ako bi čekali na daljnji proboj opasne bolesti kako bi primijenili rješenje, to bi bilo prekasno. Važno je biti proaktivan i osigurati rješenje prije krize“, rekao je Dormitzer te poručio kako je u konačnici „odluka o primijeni rješenja na policy makerima“.

Pfizer je zbog preporuke boostera bio po kritikom jednog dijela znanstvenika i visokopozicioniranih dužnosnika zdravstvenih institucija u više zemalja.

Glavni znanstvenik Svjetske zdravstvene organizacije poručio je, primjerice, kako postojeći podaci „ne indiciraju da je booster potreban“. Pa ipak, podaci iz Izraela ukazuju kako je treća doza usporila brzo širenje zaraze unatoč vrlo visokom udjelu cijepljenih s dvije doze.

Sjedinjene Države kreću s boosterom od 20. rujna, a sličan vremenski okvir zadali su si i Britanci. Francuska je već počela cijepiti trećom dozom starije od 65 i osobe s kompromitiranim imunitetom. U tom kontekstu odluka Hrvatske da s boosterom krene u listopad pomalo se čini kao oklijevanje.

Komentirajući nove znanstvene spoznaje prema kojima cjepivo Moderne izaziva puno jaču i dužu imunološku zaštitu nego Pfizerovo, Dormitzer je pojasnio kako su se u Pfizeru odlučili koristiti minimalnu dozu aktivne tvari u cjepivu da bi smanjili rizike neželjenih nuspojava. Istodobno uspjeli su uz malu količinu aktivne tvari dobiti jaču imunološku reakciju kod starijih osoba kakvu su viđali nakon prirodne infekcije.

Dormitzer je potvrdio kako je potpuno jasno da učinkovitost cjepiva blijedi kroz vrijeme te je sugerirao svakoj zemlji da slijede Izraelce u brzom administriranju treće doze.

S vrlo zanimljivom javnom preporukom tijekom NRD-Info Podcasta izišao je njemački virolog Christian Drosten. Taj Nijemac koji je svojim mišljenjem vrlo značajno utjecao na to da Njemačka i mnoge druge europske zemlje vode vrlo strogu epidemiološku politiku sada preporučuje kako bi bilo dobro da se oni koji su se cijepili nakon toga zaraze. Drostenovo je stručno mišljenje kako bi se tako osigurala duža imunološka zaštita. Istraživanja su pokazala kako je imunitet stečen nakon prirodne infekcije dugotrajniji i jači nego onaj iniciran cijepljenjem.

Ispod je grafikon iz britanskog istraživanja „Impact of Delta on viral burden and vaccine effectiveness against new SARS-CoV-2 infections in the UK“ koji zorno pokazuje kako je prirodno stečeni imunitet uvjerljiviji od onog stečenog cijepljenjem.

image
as as

Treba naglasiti kako cijepljenje pojačava prirodno stečeni imunitet ali se nipošto ne smije riskirati s time da se pokušate zaraziti prije cijepljenja. Rizici su puno previsoki, pogotovo za starije osobe te one s kompromitiranim imunitetom. Rizik teških ishoda za starije od 70 tisuću je puta viši u odnosu na mlađe od 20 godina.

Drosten, dodajmo, procjenjuje kako si Njemačka ne može priuštiti ulazak u jesen sa samo 60 posto cijepljene populacije te smatra kako će se ponovo morati nametnuti restrikcije kad su u pitanju bliski kontakti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 13:03