JOSEPH BORRELL

Šef EU diplomacije: ‘Radimo na nabavi streljiva za Ukrajinu, u ratnom smo načinu djelovanja!‘

I estonska premijerka Kallas smatra da EU mora žurno proširiti proizvodne kapacitete, jer bez streljiva Ukrajina ne može dobiti rat

Joseph Borrell

 Frederick Florin/Afp

Europska unija radi na novome postupku nabave streljiva, nužno potrebnog Ukrajini za obranu od ruske agresije, rekao je u nedjelju šef europske diplomacije Joseph Borrell.

"U ratnom smo načinu djelovanja i to hitnom", rekao je Borell na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. "Trebamo reagirati brzo", dodao je.

Estonska premijerka Kaja Kallas također smatra da EU mora žurno proširiti proizvodne kapacitete, jer bez streljiva Ukrajina ne može dobiti rat.

"Rusija dnevno ispali granata koliko ih EU proizvede u mjesec dana", rekla je Kallas i dodala da ruske obrambene tvrtke rade u tri smjene.

Ideju o ubrzanju proizvodnje municije u petak je prva iznijela predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predloživši istu proceduru po kojoj je Unija u pandemiji hitno nabavljala velike količine cjepiva protiv koronavirusa.

To ukjučuje velike ugovore s obrambenim tvrtkama koje bi tako mogle investirati u nove proizvodne linije i povećati isporuke Ukrajini, ali i obnoviti europske zalihe streljiva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je također bio na konferenciji, u petak je rekao da Hrvatska može i želi sudjelovati u pojačanoj proizvodnji, i zbog Ukrajine i zbog jačanja obrane EU-a.

Okupljeni u glavnom gradu Bavarske nekoliko dana uoči obljetnice ruske invazije 24.veljače, zapadni čelnici su tijekom vikenda obećali intenziviranje vojne pomoći Kijevu, suočenom s novom ofenzivom Moskve

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:17