RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Šef EU diplomacije dao znakovitu izjavu o Leopardima, Erdogan opet prijeti Švedskoj

Donosimo ključne događaje 334. dana rata u Ukrajini iz minute u minutu

Tenk Leopard 2

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Ključni događaji:

- Borrell: Njemačka neće zabraniti izvoz tenkova u Ukrajinu

-Erdogan protiv ulaska Švedske u NATO savez

-Njemačka šalje Patriote u Poljsku

-Lavrov: Zapad je sada gotovo u ratu s Rusijom

- Ukrajinci traže nekoliko stotina tenkova od Zapada

- Morawiecki: Poljska će poslati tenkove i bez dopuštenja Njemačke

- Baerbock: Njemačka je spremna odobriti Poljskoj slanje Leoparda

- Maroko prodao Ukrajini tenkove T-72B

- I Macron razmišlja o slanju tenkova

- Zelenski obećao žestoku borbu protiv korupcije


Borrell: Berlin nikome ne priječi izvoz njemačkih tenkova u Ukrajinu

Njemačka ne priječi ponovni izvoz tenkova Leopard u Ukrajinu, rekao je čelni diplomat Europske unije u ponedjeljak, nakon što se Poljska obvezala poslati neke od svojih tenkova u slučaju da će to učiniti i druge zemlje.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u nedjelju je poručila da Berlin neće spriječavati Poljsku ako zatraži dozvolu, a u ponedjeljak je šef europske diplomacije Josep Borrell rekao da Njemačka ne priječi ponovni izvoz tenkova.

"Koliko ja razumijem, Njemačka neće zabraniti izvoz tog oružja ako bilo koja zemlja koja ga ima to želi učiniti", rekao je Borrell nakon sastanka ministra vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Bruxellesu, na kojem je odobreno 500 milijuna eura nove vojne pomoći za Ukrajinu.

Vlada u Kijevu želi tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2, jedne od najšire korištenih zapadnih tenkova, kako bi joj pomogli u probijanju ruskih linija i vraćanju ukrajinskog teritorija pod svoju kontrolu.

Njemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala jer se bojala donositi odluke koje bi mogle potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.

Berlin je pod snažnim pritiskom nekih od svojih saveznika rekao da je spreman brzo djelovati ako među tim saveznicima postoji konsenzus i istaknuo da druge članice NATO saveza tek moraju službeno zatražiti dozvolu za ponovni izvoz tenkova.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, čija zemlja graniči s Ukrajinom, rekao je ranije u ponedjeljak da će Varšava zatražiti dopuštenje da Kijevu pošalje tenkove i da pokušava druge zemlje uvjeriti da učine isto.

"Čak i kad ne bismo dobili tu dozvolu, svejedno bismo poslali naše tenkove zajedno s drugima poslali u Ukrajinu. Uvjet za nas je trenutno da stvorimo barem malu koaliciju zemalja", kazao je.

Kancelar Olaf Scholz nije se dosad htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda iz njemačkih skladišta. Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego socijaldemokratski kancelar, navela je agencija AFP.

Poljski poziv na stvaranje koalicije, međutim, upućuje na to da se transfer tenkova neće dogoditi ubrzo.

Varšava je rekla da će osigurati 14 tenkova, što je dovoljno za jednu satniju, no Morawiecki je istaknuo da transfer ima smisla jedino ako će biti u sklopu brigade, koja pretpostavlja znatno veći broj tenkova. Tenk Leopard 2 koristi otprilike 20 zemalja, uključujući Kanadu, Dansku, Finsku, Nizozemsku, Norvešku, Austriju, Španjolsku, Švedsku i Tursku.


SAD: Švedska i Finska spremne su pridružiti se NATO-u

Američki State Department u ponedjeljak je ocijenio da su Finska i Švedska spremne pridružiti se NATO-u, nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao da Švedska ne bi trebala očekivati ​​potporu Turske za svoje članstvo nakon prosvjeda u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu tijekom kojega je spaljen Kuran.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da je spaljivanje knjiga koje su za mnoge svete čin dubokog nepoštovanja, dodajući da "nešto može biti zakonito, ali i vrlo loše".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu.

"Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti nikakvu podršku od nas po pitanju NATO-a", rekao je Erdogan u Ankari. Švedskoj je potrebno odobrenje Turske da postane članica NATO-a.

Rasmus Paludan, protuislamski političar i aktivist iz Danske održao je manji prosvjed u švedskoj prijestolnici u subotu i spalio Kuran blizu turskog veleposlanstva. Erdogan je kazao da je to "sramota".


Visoko pozicioniran agent FBI uhićen jer je radio za Ruse

Bivši visokorangirani dužnosnik FBI-a optužen je za pomaganje ruskom oligarhu, čime je prekršio američke sankcije.

Charles McGonigal, koji je vodio protuobavještajni odjel agencije u New Yorku do umirovljenja 2018., optužen je za suradnju s bivšim sovjetskim diplomatom, koji je pak radio za Olega Deripasku, ruskog milijardera.

McGonigal, koji je nadgledao istrage ruskih oligarha, uključujući Deripasku, prije nego što se umirovio, navodno je radio na tome da se Deripaski ukinu sankcije 2019. Zatim je 2021. uzeo je novac od njega kako bi proveo istragu protiv drugog oligarha, poslovnog konkurenta Deripaske.

McGonigal (54) i prevoditelj Sergej Šestakov (69) uhićeni su u subotu.

"FBI je predan provedbi gospodarskih sankcija osmišljenih da zaštite Sjedinjene Države i naše saveznike, posebno od neprijateljskih aktivnosti strane vlade i njezinih aktera. Ruski oligarsi poput Olega Deripaske vrše zloćudni tjecaj u ime Kremlja i povezani su s podmićivanjima, iznudama i nasiljem - poručio je pomoćnik glavnog direktora FBI-a, Michael J. Driscoll.


Ukrajina: Nulta tolerancija na korupciju

Korumpirani dužnosnici u Ukrajini bit će uhićeni i zatvoreni u sklopu politike nulte tolerancije, rekao je David Arakhamia, čelnik stranke Sluga naroda, kojoj pripada i predsjednik Volodimir Zelenski.

Ranije je antikorupcijska policija u zemlji priopćila da je uhitila ministra zbog sumnje da je primio mito od 400.000 dolara za omogućavanje uvoza generatora u Ukrajinu.

Nakon tog poteza, David Arakhamia, poručio je da je tijekom invazije jasno stavljeno do znanja da se dužnosnici trebaju "usredotočiti na rat, pomoći žrtvama, smanjiti birokraciju i zaustaviti sumnjive poslove".

- Mnogi od njih su shvatili poruku. Ali golem broj nažalost još nije. Definitivno ćemo aktivno suzbijati korupciju ovo proljeće. Ako humani pristup ne uspije, učinit ćemo to u skladu s izvanrednim stanjem", poručio je Arakhamia.


Erdogan neće podržati ulazak Švedske u NATO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poručio je da neće podržati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u. Erdoganova izjava je došla nakon prosvjeda u Stockholmu tijekom vikenda kada je spaljen i primjerka Kur‘ana.

Prosvjedi u švedskoj prijestolnici u subotu pojačali su napetosti s Turskom, i to upravo u trenutku kada nordijska zemlja treba potporu Turske za ulazak u vojni savez. Ankara je pod sve većim pritiskom švedskih i finskih dužnosnika, kao NATO-a, da odobri pristupanje Švedske i Finske vojnom savezu.

Dvije nordijske zemlje složile su se pozabaviti se pitanjem prisutnošću kurdskih organizacija u Švedskoj za koje Ankara tvrdi da su povezane s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), a koju su Turska, EU i Washington proglasile terorističkom skupinom.

- Oni koji dopuštaju ovakvu blasfemiju ispred našeg veleposlanstva u Stockholmu, više ne mogu očekivati našu potporu za članstvo u NATO-u. Misle pustiti terorističke organizacije da divljaju i onda očekuju našu podršku za ulazak u NATO. To se neće dogoditi. Ako Švedska ne pokaže poštovanje prema Turskoj ili muslimanima, onda neće dobiti nikakvu našu podršku po pitanju ulaska u NATO savez- rekao je turski predsjednik.


Njemačka šalje Patriote u Poljsku

Njemačka je počela premještati svoje sustave protuzračne obrane Patriot na teritorij Poljske, blizu ukrajinske granice, kako bi obranili taj teritorij u slučaju da prema njemu krenu zalutali projektil.

- Jedan od razloga zašto će Njemačka sada osiguravati istočno krilo NATO-a u Poljskoj, jest taj što smo vidjeli kako bi se brzo sukob između Rusije i Ukrajine mogao preliti na zemlje članice NATO-a. Nismo jedine obrambene snage na terenu, na terenu su i Britanci i Amerikanci -objasnio je pukovnik Jörg Sievers, koji će zapovijedati njemačkom jedinicom u Poljskoj.


EU šalje Ukrajini vojnu pomoć vrijednu 500 milijuna eura

EU je ratificirala novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 500 milijuna eura, javlja Reuters.

Nakon što je prethodno blokirala paket vojne pomoći i Mađarska je sada pristala na pomoć Ukrajini, ali i dalje signalizirala svoje protivljenje dodatnim sankcijama, posebno onima koje bi ograničile njezinu suradnju s Moskvom u nuklearnoj energiji.

Izvori su za Reuters potvrdili i kako će Ukrajini bit poslan i paket takozcane "ne-smrtonosne opreme", vrijedan 45 milijuna eura, koji se odnosi na europsku obuku ukrajinskih snaga,


Berlin će slijediti ‘dobro uhodane‘ procedure pri zahtjevu za izvoz tenkova

Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak da će svako razmatranje izvoznih zahtjeva za njezine tenkove Leopard slijediti "dobro utvrđene procedure", nakon što je Poljska objavila namjeru da pošalje svoje tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je tijekom vikenda da se vlada neće protiviti isporuci njemačkih borbenih tenkova iz drugih zemalja u Ukrajinu, ali glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit u ponedjeljak nije potvrdio da je to službeno stajalište vlade.

"Moglo bi se to reći ovako: ako bi se takav zahtjev uputio u Njemačkoj, što trenutno nije slučaj, onda postoje dobro uhodane procedure za odgovor na takav zahtjev. I mi ih se svi pridržavamo", rekao je glasnogovornik vlade.

Njemačka ima izvoznu dozvolu za tenkove Leopard, tako da je za isporuku tenkova proizvedenih u Njemačkoj u druge zemlje potrebno odobrenje Berlina.

Komentirajući žestoku raspravu o tenkovima, Hebestreit je rekao: "Vodimo strastvene rasprave i te strasti povremeno dovode do pretjerivanja na svim stranama". To je razumljivo, dodao je, istaknuvši da to znači da "ne treba svaku riječ shvatiti doslovno".

Njemačka šefica diplomacije, iz redova Zelenih, koji su zajedno sa socijaldemokratima u Scholzovoj vladi, rekla je u nedjelju da Njemačka "neće biti protiv" odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje Ukrajina uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to.

Kancelar Olaf Scholz nije se dosad htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda iz njemačkih skladišta. Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego kancelar, pnavela je agencija AFP.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki kazao je u ponedjeljak da njemačko odobrenje za tenkove Leopard 2 nije primarno važno pa bi ih čak i bez te dozvole Poljska mogla isporučiti Ukrajini u sklopu koalicije zemalja.

Dodao je da će tražiti tu dozvolu no da će, i ako Poljska ne dobije dopuštenje, ipak isporučiti Ukrajini njemačke tenkove s kojima raspolaže Poljska.


Lavrov: Zapad je sada u praktički pravom ratu s Rusijom

Zapad više nije uključen u "hibridni rat" s Rusijom, već u praktički stvaran rat, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Sergej Lavrov osudio je Zapad zbog slanja oružja u Kijevu vrijednog milijarde dolara.

Njegovi su komentari izneseni na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s južnoafričkim ministrom vanjskih poslova Naledijem Pandom


Rusija i Estonija snizile diplomatsku razinu na otpravnike poslova

Rusija je objavila u nedjelju da je snizila razinu diplomatskih odnosa s Estonijom, članicom NATO-a, optužujući je za "totalnu rusofobiju", a Tallinn je odgovorio istom mjerom i naredio ruskome veleposlaniku da napusti zemlju.

Tri baltičke države Estonija, Litva i Latvija su među članicama NATO-a koje snažno zagovaraju slanje njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini kao ključnu vojnu pomoć u otporu ruskoj invaziji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je estonskom veleposlaniku naredilo da napusti zemlju u veljači te će nadalje obje zemlje diplomatski biti zastupljene s otpravnicima poslova.

Estonija je uzvratila jednakom mjerom kazavši ruskome veleposlaniku da napusti Tallin 7. veljače, rekao je šef diplomacije Urmas Reinsalu.

"Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu jer Rusija planira velike napade i pozivamo druge zemlje da povećaju pomoć Ukrajini", izjavio je Reinsalu.

Estonija se pridružila drugim zapadnim zemljama prošlog tjedna u slanju oružja Ukrajini.

Moskva je svoju odluku o protjerivanju veleposlanika Estonije objasnila kao odgovor na odluku estonske vlade da smanji broj ruskih diplomata u Tallinnu.

"Zadnjih godina, estonsko vodstvo namjerno je uništavalo cjelokupan spektar odnosa s Rusijom. Službeni Tallin učinio je državnom politikom totalnu rusofobiju", tvrdi Moskva

"Estonski režim dobio što je i zaslužio", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Estonija je 11. siječnja pozvala Rusiju da smanji broj svojih diplomata u Tallinnu na osam ljudi, što odgovara broju estonskih diplomata u Moskvi.

Pošto je Ukrajina optužila ruske vojne snage za ubojstva civila u gradu Buči u travnju je susjedna Litva protjerala ruskog diplomata i snizila diplomatsku razinu na otpravnika poslova.


Ukrajina: Treba nam nekoliko stotina tenkova da vratimo teritorij

Ukrajina treba nekoliko stotina tenkova od svojih zapadnih saveznika za protuofenzivu protiv ruskih snaga kako bi vratila okupirani teritorij, rekao je u ponedjeljak Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Trebamo tenkove - ne 10-20, već nekoliko stotina", napisao je Jermak na aplikaciji Telegram. "Naš su cilj granice iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine."

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je potrebno odobrenje Berlina da se ponovno izvoze u Ukrajinu.

Poljski premijer rekao je u ponedjeljak da će njegova vlada od Njemačke zatražiti dopuštenje da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i da ih planira poslati bez obzira na to složi li se Berlin.

Njemački ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da Berlin neće stajati na putu ako Poljska to želi učiniti. Prema registru oružja UN-a iz 2019., Poljska ima 247 tenkova Leopard 2.

Rusija je zauzela dio istočne i južne Ukrajine, kao i poluotok Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Suverene granice Ukrajine uspostavljene su 1991., nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kijev je povlačenje ruskih snaga s cijelog svog teritorija naveo kao jedan od glavnih uvjeta za završetak 11-mjesečnog rata.


Kremlj: Ukrajinci će platiti cijenu ako Zapad odluči poslati tenkove Kijevu

Kremlj je upozorio da će Ukrajinci platiti cijenu ako Zapad odluči poslati tenkove da podrži Kijev.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podjele u Europi oko toga treba li Kijevu osigurati tenkove pokazuju da raste nervoza unutar NATO saveza.

- Naravno da odgovornost za nastavak sukoba snose sve zemlje koje sudjeluju, izravno ili neizravno, u slanju oružja Ukrajini. Ukrajinski narod će platiti za tu pseudopodršku, upozorio je.

Pesko je također komentirao najavu Washingtona da planira uvesti sankcije ruskoj plaćeničkoj vojsci Wagner.

- Mislim da u praktičnom smislu to nema nikakvog značaja za našu zemlju, a još manje za privatnu vojsku Wagner, rekao je.


Izjava njemačke ministrice o tenkovima izazvala zbunjenost u Berlinu

Izjava njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock u nedjelju, da njezina zemlja neće stajati na putu Poljskoj da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu izazvala je zbunjenost u Berlinu, piše Guardian.

Nejasno je da li njezini komentari signaliziraju promjenu stajališta vlade ili je samo pokušaj Zelenih da ispravi pogrešnu komunikacijsku strategiju kancelara Scholza.

Baerbock nije ponovila stajalište u ponedjeljak ujutro kada su je zamolili za komentar.

- Važno je da mi kao međunarodna zajednica učinimo sve da obranimo Ukrajini, kako bi Ukrajina pobijedila. Jer ako izgubi, Ukrajina će prestati postojati, rekla je novinarima na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a u Bruxellesu.

Njezin stranački kolega Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva, već je prije desetak dana signalizirao da njegovo ministarstvo neće blokirati ponovni izvoz tenkova Leopard 2 iz drugih zemalja u Ukrajini.

- Postoji razlika između donošenja odluke vlastitom voljom i sprečavanje drugih da donesu odluke, rekao je tada.

U nedjelju navečer, novi njemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je izvješća o otvorenom neslaganju Washingtona i Berlina po pitanju tenkova.

- Njemačka nije bila izolirana, rekao je govoreći o sastanku održanom u petak u zračnoj bazi Ramstein.


Rusija će protjerati estonskog veleposlanika

Rusija je izvijestila da smanjuje diplomatske odnose s članicom NATO-a Estonijom, optuživši Tallinn za ‘potpunu rusofobiju".

Reuters izvještava da je rusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo da je estonski veleposlanik dobio obavijest da mora otići sljedećeg mjeseca, a obje zemlje će u prijestolnicama umjesto veleposlanika zastupati privremeni otpravnik poslova. Navodi se da je to odgovor na odluku Estonije da smanji veličinu ruskog veleposlanstva u Tallinnu.

- Estonski režim je dobio ono što je zaslužio, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.


FT: Osnivač skupine Wagner prihvaća usporedbu s Rasputinom

Jevgenij Prigožin, prvi čovjek ruske plaćeničke skupine Wagner, pristaje na usporedbu s kontroverznim monahom Rasputinom koji je carevića Romanova liječio od hemofilije no napominje da njegova zadaća nije zaustavljati krvarenje već prolijevati krv ruskih neprijatelja.

List Financial Times objavio je za vikend da Prigožinov utjecaj u Kremlju raste i usporedio ga s monahom Grigorijem Efimovičem Rasputinom koji je imao velik utjecaj na suprugu posljednjeg ruskoga cara Nikolaja II.

Prigožin je tek u rujnu priznao da je on osnivač skupine Wagner koja je igrala veliku ulogu u ruskim pokušajima da osvoje istočnu ukrajinsku regiju Donbas.

"Nisam baš dobro upoznat s poviješću Rasputina, no koliko ja znam, njegova velika zasluga je ta što je čaranjima zaustavljao krvarenje carevića", rekao je Prigožin u komentaru pisanja britanskog lista. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Jevgenij Prigožin

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Morawiecki: Poljska će poslati tenkove i bez dopuštenja Njemačke

Odobrenje Njemačke za izvoz tenkova Leopard 2 u Ukrajinu od sekundarne je važnosti jer bi Poljska mogla poslati te tenkove u sklopu koalicije zemalja čak i bez dopuštenja, rekao je u ponedjeljak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Poljska se zalaže da zemlje koje imaju Leoparde njemačke proizvodnje pošalju svoje zalihe u Ukrajinu, čak i ako im se Njemačka ne želi pridružiti.

- Tražit ćemo takvo dopuštenje, ali to je pitanje od sekundarne važnosti. Čak i da ne dobijemo odobrenje, svejedno bismo svoje tenkove zajedno s drugima prebacili u Ukrajinu, prenosi Reuters riječi poljskog premijera.

- Uvjet za to je da izgradimo barem malu koaliciju zemalja. Pritisak je imao smisla, jer je ovoga vikenda ministrica vanjskih poslova Njemačke poslala nešto drugačiju poruku koja daje tračak nade da ne samo da Njemačka neće blokirati pošiljku, nego će konačno i predati modernu opremu za pomoć Ukrajini, rekao je.

Podsjetimo, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u nedjelju da Njemačka "neće biti protiv" odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard, ako Varšava zatraži odobrenje za to.


U regijama Lavov i Dnjipar nestašica struje zbog prekoračenja potrošnje

Ukrajinski javni servis Suspilne je izvijestio da je došlo do hitne obustave opskrbe električnom energijom u regiji Dnjipar jer je potražnja premašivala granicu dopuštenje potrošnje.

Slično je i u regiji Lavov čiji je guverner Makism Kozicki objavio apel stanovnicima zbog nestašice energije.


Lavrova u Pretoriji dočekali prosvjednici

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov doputovao je u Južnoafričku Republiku gdje se već sastao s južnoafričkom ministricom vanjskih poslova Naledi Pandor. Oporbene stranke te manja ukrajinska zajednica osudile su posjet ruskog ministra.

Ispred ministarstva u Pretoriji je viđena nekolicina prosvjednika.

Vlada predsjednika Cyrila Ramaphose smatra JAR neutralnom zemljom po pitanju rata u Ukrajinu, a predsjednik se ponudio kao posrednik u mirovnim pregovorima.

Južnoafrička Republika trebala bi biti domaćin zajedničkih vojnih vježbi s Rusijom i Kinom na istočnoj obali između 17. i 27. veljače.

image

Sergej Lavrov i Naledi Pandor

Phill Magakoe/Afp
image

Sergej Lavrov i Naledi Pandor

Phill Magakoe/Afp

Britansko ministarstvo: Ismijavaju Gerasimova zbog naredbe o brijanju

U najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane navodi se kako imenovanje generala Valerija Gerasimova za novog zapovjednik u Rusiji nije, čini se, dalo posve uspješne rezultate.

Gerasimov je pokušao poboljšati svakodnevnu disciplinu otkako je imenovan, a to uključuje i udar na nošenje nestandardne uniforme, korištenje mobitela, nestandardne frizure, putovanja u civilnim vozilima i slično.

Najveće ismijavanje izazvala je naredba kojom je pokušao poboljšati standarde brijanja vojnika. Ruski dužnosnici u Donecku su ovaj potez nazvali "farsom" koja bi naštetila "procesu uništavanja neprijatelja".

Vlasnik skupine Wagner Jevgenij Prigožin također je kritizirao ovu odluku rekavši da je rat vrijeme aktivnih i hrabrih, a ne svježe obrijanih‘.


Borrell: Danas vjerojatno dogovor o 500 milijuna eura pomoći Ukrajini

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je kako se nada da će države članice moći odobriti još 500 milijuna eura novčane pomoći Ukrajini na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova.

Za isplatu nove tranše pomoći iz Europskog instrumenta mirovne pomoći, izvanproračunskog fonda koji je EU uspostavila za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti, nedostaje suglasnost Mađarske.

No, francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna uvjerena je da će odluka danas biti donesena. “Ne sumnjam u to”, rekla je Colonna po dolasku na sastanak.

Do sada je iz toga instrumenta Ukrajini isplaćeno 3,1 milijarde eura u šest tranši od po 500 milijuna eura.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je po dolasku na sastanak da će Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajinu.

“Na sastanku ću izraziti našu spremnost da nastavimo pomagati Ukrajini, posebice u razminiranju i u obnovi”, rekao je Grlić Radman.


Pojavila se snimka Prigožina: ‘U odnosu na Soledar, bitka za Staljingrad je bila godišnji odmor‘

U najnovijoj video snimci, koja je objavljena na Twitteru, u prvom je planu šef privatne vojske Wagner, Jevgenij Prigožin. Obraća se novacima i oštrim glasom ih upozorava na brutalnu prirodu borbi u kojima će uskoro sudjelovati - u Soledaru u istočnoj regiji Doneck.

Čuje se Prigožin kako novacima govori da je bitka za Staljingrad, jedna od najkrvavijih u ljudskoj povijesti, u odnosu na borbu za Soledar, bila "godišnji odmor".

U međuvremenu je ruska vojska izvijestila da je preuzela kontrolu na Soledarom, kao i Prigožin, no ukrajinska vojska se još nije o tome oglasila.


ISW: Prigožin u nemilosti Putina, nije ispunio glavno obećanje

Zvijezda oligarha i osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina počela je blijediti nakon nekoliko mjeseci velikog uspona na hijerarhiji u Rusiji nakon što očito nije uspio ispuniti obećanje da će on i njegove snage zauzeti Bahmut, tvrdi u najnovijoj analizi američki think tank Institut za proučavanje rata.

Putin se očito obratio Prigožinu i njegovom savezniku, generalu Sergeju Surovikinu kako bi slomio volju Ukrajinaca nakon nekoliko neuspjeha na bojnom polju.

Putinova odluka da se usredotoči i osloni na konvencionalne ruske snage predstavlja marginalizaciju wagnerovaca koji se unatoč tome nastavljaju boriti u Ukrajini.

U analizi se navodi da je Prigožin vjerojatno zamišljao da će mu doprinos ratu dati vojnu i političku moć u Rusiji. Zapovjedništvo na bojištu u Bahmutu mu je vjerojatno davalo lažni osjećaj da bi eventualnu pobjedu mogao iskoristiti kao alat za pregovore i postizanje glavnog cilja: legalizaciju aktivnosti plaćenika Wagnera u Rusiji i veću političku moć u Kremlju.

Američka i britanska obavještajna služba procijenila je da Prigožin ima oko 50.000 boraca u Ukrajini, od kojih su 40.000 osuđenici i 10.000 plaćenici s ugovorom.


Pušilin objavio snimku iz okupiranog Soledara

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, u nedjelju je navodno posjetio grad Soledar, koji je Rusija okupirala nedavno.

Na Telegramu je objavio videozapis iz razrušenog grada. Razgovara s nekim vojnim dužnosnicima i hoda kroz pustoš i uništene zgrade.

Guardian nije uspio iz neovisnog izvora provjeriti je li doista riječ o Soledaru.

Privatna vojska Wagner je 11. siječnja ustvrdila da je zauzela Soledar, a to su prošloga tjedna potvrdile ruske vlasti rekavši da kontroliraju grad u kojemu se nalazi rudnik soli. Ukrajinska vojska još nije potvrdila da je grad pod kontrolom ruske vojske.


Glavni ruski obavještajac: Znamo gdje Kijev skladišti oružje sa Zapada

Glavni ruski obavještajac Sergej Nariškin, šef SVR-a, ustvrdio je da ukrajinska vojska raspoređuje zapadno oružje na područjima nuklearnih elektrana, prenosi agencija RIA Novosti.

- Postoje pouzdana izvješća da ukrajinske oružane snage skladište oružje i streljiva koje dobiju od Zapada na teritoriju nuklearnih elektrana. To se odnosi i na najmodernije rakete za Oružane snage Ukrajine - HIMARS, strane sustave inozemne protuzračne obrane, kao i topničko streljivo velikog kalibra, rekao je.

Prema ruskim obavještajnim podacima, samo u zadnjem tjednu prosinca, nekoliko vagona je dopremljeno iz inozemstva preko željezničkog kolodvora Rafalovka u nuklearku RIvna na sjeverozapadu Ukrajine.

Mnoge ukrajinske nuklearne elektrane u središtu su pozornosti od početka sukoba. Ruske snage zauzele su nefunkcionalnu nuklearnu elektranu Černobil manje od 48 sati nakon invazije, a također su zauzele nuklearnu elektranu Zaporižju - najveću u Europi - početkom rata.

I Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje Zaporižje, a Ukrajina kaže da Rusija koristi to mjesto kao de facto skladište oružja.

Organizacija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog napada u blizini elektrane, upozoravajući na opasnost od nuklearne katastrofe.


Zamjenik ukrajinskog šefa diplomacije: Tenkove od Njemačke tražili smo još 3. ožujka 2022.

Andrij Melnik, zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, također je dao svoj doprinos raspravi treba li Njemačka dopustiti izvoz svojih tenkova za potrebe rata u Ukrajini.

- Samo ljubazni podsjetnik: Ukrajina je službeno zatražila od Njemačke isporuku tenkova Leopard 3. ožujka 2022., sedam dana nakon što je Rusija započela rat uništenja protiv ukrajinske državnosti i ukrajinskog naroda. Danas je 334. dan barbarskog ruskog rata. Možda je vrijeme da se ovaj proces ubrza?, poručio je na Twitteru.


Ruski ratni brod s hipersoničnim projektilima sudjelovat će u zajedničkim vježbama u Indijskom oceanu

Ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim projektilima nove generacije sudjelovat će u zajedničkim vježbama s mornaricama Kine i Južnoafričke Republike u veljači, objavila je ruska državna agencija Tass.

Riječ je o prvom službenom spominjanju sudjelovanja fregate ‘Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov‘ koja je naoružana projektilima Cirkon.

Projektili mogu letjeli brzinom devet puta većom od brzine zvuka, s dometom većim od 1000 kilometara, tvrde ruske vlasti.

Gorškov je početkom siječnja održao vježbe u Norveškom moru nakon što ga je predsjednik Vladimir Putin poslao u Atlantski ocean kao znak zapadu da Rusija neće odustati zbog rata u Ukrajini.


Zelenski obećao žestoku borbu protiv korupcije: ‘Donijet ćemo važne odluke ovaj tjedan‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da Ukrajina neće tolerirati korupciju i da će donijeti važne odluke ovaj tjedan o njezinom iskorjenjivanju.

- Želim da to bude jasno: više nema povratka na ono što je bilo u prošlosti, na način na koji su živjeli razni ljudi bliski državnim institucijama ili oni koji su cijeli život jurili za foteljama, rekao je u noćnom obraćanju.

Zelenski je izvijestio da je njegova vlada smijenila zamjenika ministra nakon istrage o optužbama da je primio mito.

Nije identificirao dužnosnika, ali medijska izvješća koje prenosi Reuters ukazuju da je riječ o vršitelju dužnosti zamjenika ministra regionalnog razvoja Vasilu Lozinskom.

- Želim da ovo bude naša poruka svima koji su svojim postupcima ili ponašanjem prekrše načelo pravde, rekao je Zelenski.

Lozinski je od svibnja 2020. "primio protuvrijednost od 400.000 dolara da bi olakšao sklapanje ugovora o kupnji opreme i generatora po prenapuhanim cijenama, stoji u priopćenju Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU).


I Macron razmišlja o slanju tenkova

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u nedjelju da ne isključuje mogućnost slanja francuskih tenkova Leclerc u Ukrajinu.

- Što se tiče Leclerca, tražio sam od ministarstva obrade da poradi na tome. Ništa nije isključeno, rekao je naKon susreta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom na summitu u Parizu.


Maroko prodao Ukrajini tenkove T-72B

Maroko je Ukrajini prodao zasad nepoznat broj borbenih tenkova T-72B, izvijestio je vojni portal Menadefense.

Tenkovi su modernizirani u Češkoj. Otprilike 20 takvih tenkova poslano je prije tjedan dana na bojišnicu u Ukrajini, javlja Menadefense.

Maroko ima ukupno 136 tenkova T-72B, koje je kupio prije dva desetljeća od Bjelorusije kako bi stvorio rusku brigadu u sjevernom dijelu zemlje s ciljem da obrani državu od oklopnih divizija u susjednom Alžiru.

Maroko su navodno nagovorili da pošalje tenkove tijekom summita u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein 26. travnja prošle godine.


Baerbock: Njemačka je spremna odobriti Poljskoj slanje Leoparda

Njemačka "neće biti protiv" odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje potonja uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to, rekla je u nedjelju njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

"Ako zatraže to od nas, nećemo biti protiv", rekla je ministrica iz stranke Zelenih koja sudjeluje u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima Olafa Scholza, u vezi s dopremom Kijevu tenkova njemačke proizvodnje.

"Zasad nije poslan službeni zahtjev iz Poljske", dodala je ministrica u razgovoru za francusku mrežu LCI u Parizu.

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojišnici.

"Shvatila sam koliko su ti tenkovi važni, toga smo potpuno svjesni", dodala je Baerbock.

Poljska i Finska su predložile da pošalju Leoparde koje posjeduju, ali moraju dobiti službeno odobrenje Berlina za izvoz.

Olaf Scholz se dosad nije htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda s njemačkih skladišta.

Ponovno upitan o tome u nedjelju Parizu, na tiskovnoj konferenciji s Emmanuelom Macronom, kancelar nije jasno odgovorio, nego je tek opetovao da se o slanju oružja treba dogovarati s ukrajinskim saveznicima.

Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego kancelar.

Na sastanku koji se u petak održao u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, zapadni saveznici Ukrajine su odgodili odluku o tom pitanju, što je razljutilo Kijev koji je kritizirao njihovu "neodlučnost".


Norveška procjena: 180.000 mrtvih i ranjenih Rusa i 100.000 Ukrajinaca

U gotovo godinu dana sukoba u Ukrajini poginulo je i ranjeno blizu 180.000 ljudi u redovima ruske vojske i 100.000 na ukrajinskoj strani, ne računajući 30.000 ubijenih ukrajinskih civila, pokazuje procjena koju je u nedjelju objavio zapovjednik norveških oružanih snaga.

"Ruski gubici su blizu 180.000 poginulih i ranjenih vojnika", izjavio je načelnik glavnog stožera norveških oružanih snaga Eirik Kristoffersen u razgovoru za mrežu TV2, ne navodeći odakle su ti podaci.

Norveška, koja ima granicu s Rusijom, članica je NATO-a od njegova osnutka 1949. "Ukrajinski gubici su vjerojatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih. Uz to, Ukrajina ima oko 30.000 poginulih civila u tom strašnom ratu", dodao je norveški general.

Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima.

U studenom je načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley rekao da ruska vojska ima više od 100.000 mrtvih i ranjenih i da je na ukrajinskoj strani "vjerojatno" slično stanje.

Ti se brojevi ne mogu provjeriti iz neovisnog izvora.

Unatoč teškim gubitcima, "Rusija je kadra nastaviti (ovaj rat) još dugo", rekao je norveški general u nedjelju, uz napomenu da Moskva raspolaže mobilizacijskim i kapacitetima u proizvodnji oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:17