DETALJI SASTANKA U TURSKOJ

Šef CIA-e ruskom kolegi u lice odaslao oštru poruku, Moskva: ‘Nismo tražili nikakve usluge!‘

Bio je to prvi sastanak licem u lice visokopozicioniranih američkih i ruskih dužnosnika otkad je Rusija krajem veljače napala Ukrajinu

William Burns i Sergej Nariškin

 Profimedia/

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Ribakov rekao je u četvrtak da su direktor Središnje obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država (CIA) William Burns i ravnatelj Vanjske obavještajne službe Ruske Federacije (SVR) Sergej Nariškin na sastanku koji se ovog tjedna održao u Turskoj razgovarali o "osjetljivim" pitanjima, piše Reuters.

Burns je Nariškina upozorio da će bilo kakvo korištenje nuklearnog oružja imati posljedice, a i na rizik koji takvo nešto predstavlja za stratešku stabilnost.

Bio je to prvi sastanak licem u lice visokopozicioniranih američkih i ruskih dužnosnika otkad je Rusija krajem veljače napala Ukrajinu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden Burnsa je krajem 2021. godine poslao u Moskvu kako bi ovaj zbog ruskog gomilanja vojske na ukrajinsko-ruskoj granici upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina. Burns je od 2005. do 2008. godine bio američki ambasador u Rusiji.

"Sastanak Burnsa i Nariškina predložili su Amerikanci", rekao je Ribakov. "Na njemu se raspravljalo o osjetljivim pitanjima."

"Dijalog je u tijeku, ali nije sistemskog karaktera", dodao je Ribakov. "Nismo mi nikoga tražili nikakve usluge. Amerikanci s nama moraju razgovarati onoliko koliko i mi moramo s njima."

Ribakov je rekao da će Rusija i SAD-om ponovno stupiti u kontakt kada se od 29. studenog do 6. prosinca u Kairu u Egiptu sastane bilateralna konzultantska komisija koja se bavi Novim START-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:22